ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τα AB για το Κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Λευκάδας

Συνέντευξη

Στην Βιβιάννα Βαρδή 

 

“52 εβδομάδες»… Για 52 εβδομάδες, όσες και οι νομοί της χώρας, η γνωστή αλυσίδα super market ΑΒ ξεκίνησε ήδη μια καμπάνια βοήθειας ευπαθών ομάδων μέσα από προϊόντα που θα δοθούν στους φορείς που έχουν επιλεγεί. Η 21η εβδομάδα ανήκει στην Λευκάδα όπου θα ενισχυθεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου. Γι αυτή τη δράση των ΑΒ μιλήσαμε με την υπεύθυνη της καμπάνιας, Αλεξία Μαχαίρα , η οποία εξήγησε αναλυτικά πως ο καθένας από εμάς μπορεί να συμμετέχει  αλλά και με αφορμή τι ξεκίνησε αυτή η δράση:

 

•Κ. Μαχαίρα η εταιρεία ΑΒ ξεκίνησε μια δράση που την ονομάσατε “52 εβδομάδες». Τι ακριβώς είναι αυτές οι δράσεις;

Πρόκειται για 52 δράσεις σίτισης και φροντίδας ανά την Ελλάδα. Οι συγκεκριμένες δράσεις επιλέχτηκαν γιατί τα τελευταία δύο χρόνια είδαμε μια μεγάλη αύξηση στα αιτήματα για δωρεά τροφίμων από διάφορα ιδρύματα ανά την χώρα. Επίσης ήταν σημαντικό να βρούμε μια δράση, η οποία θα μας επέτρεπε να βγούμε εκτός των μεγάλων πόλεων και να υποστηρίζουμε και μικρότερα ιδρύματα ή κοινωνικούς φορείς.

•Ποια προϊόντα συμμετέχουν;

Υπάρχουν δύο ειδών προϊόντα που συμμετέχουν στην ενέργεια: τα «προϊόντα αλληλεγγύης» με την ειδική σήμανση τα οποία θα βρείτε σε ειδικά διαμορφωμένα σταντ εντός των καταστημάτων μας και προϊόντα μικρών και μεγάλων προμηθευτών, που υποστηρίζουν την προσπάθεια της ΑΒ, διαθέτοντας ένα ποσό από τις πωλήσεις των προϊόντων τους. 

 

•21η εβδομάδα η δράση αυτή στην Λευκάδα . Τι θα γίνει αυτή την εβδομάδα στην Λευκάδα; 

Στην Λευκάδα, η ενέργεια θα τρέχει όλο το χρόνο είτε με «προϊόντα αλληλεγγύης» είτε με τα προϊόντα των προμηθευτών μας. Την συγκεκριμένη εβδομάδα όμως, θα υπάρχει ειδικό καλάθι εντός του καταστήματος για την συλλογή τροφίμων τα οποία θα πάνε να ενισχύσουν τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

 

• Πως επελέγη για ενίσχυση το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου;

Αρχικά ήρθαμε σε επαφή με το ΜΠΟΡΟΥΜΕ που είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα. Μας επισήμαναν τα 52 ιδρύματα και τις ΜΚΟ με τις μεγαλύτερες ανάγκες ανά την Ελλάδα και ένα από αυτά ήταν το Κοινωνικό παντοπωλείο Λευκάδας.

•Το κοινωνικό παντοπωλείο θα ενισχυθεί με χρήματα ή με προϊόντα ανάλογα με το ποσόν που συγκεντρώθηκε; 

Το ποσό που θα παραλάβει από την ΑΒ Βασιλόπουλος το Κοινωνικό Παντοπωλείο μαζί με ότι παραπάνω μαζευτεί από την πώληση των «προϊόντων Αλληλεγγύης» θα δοθεί σε μορφή δωροεπιταγών έτσι ώστε να αγοραστούν  τρόφιμα που δύσκολα αποστέλλονται και αποθηκεύονται όπως κρέας, ψάρι και φρέσκα φρούτο λαχανικά. Σε ότι αφορά τους προμηθευτές μερικοί θα συμμετέχουν με προϊόντα και άλλοι με δωροεπιταγές.

•H ανταπόκριση του κόσμου αυτές τις πρώτες εβδομάδες της εφαρμογής της;

Τα πρώτα σχόλια που έχουμε πάρει από τον κόσμο είναι πολύ ενθαρρυντικά. Από τη σελίδα μας στο Facebook και στα κοινωνικά δίκτυα βλέπουμε ότι ο κόσμος ενδιαφέρετε  να μάθει για το πώς μπορεί να βοηθήσει. Υπάρχει και κινητικότητα από την πλευρά των προμηθευτών και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό γιατί σημαίνει ότι το ποσό που θα μαζευτεί για να υποστηρίξει αυτά τα 52 ιδρύματα μπορεί να μεγαλώσει σημαντικά.