ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Θοδωρής Σολδάτος για ίδρυση ΙΕΚ & ΣΕΚ στην ΛΕΥΚΑΔΑ

 Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ένα δελτίο τύπου του  βουλευτή, Θοδωρή Σολδάτου, δημιούργησε θετικές εντυπώσεις και κάποιες ελπίδες για μεγάλη μερίδα νέων όχι μόνο της Λευκάδας αλλά και των γύρω περιοχών που θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός επαγγέλματος που θα τους ανοίξει επαγγελματικούς σύγχρονους δρόμους και που τους κατατάσσει πλέον στους ειδικευμένους εργαζόμενους. Πως προέκυψε όμως αυτό και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς;  Ο καθ ύλην αρμόδιος για να απαντήσει δεν είναι άλλος από το βουλευτή, Θοδωρή Σολδάτο:

 

*Μια καλή είδηση σε δύσκολους καιρούς. Πως προέκυψε αυτό;

 

Εκμεταλλευόμενος την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επιδίωξα την ίδρυση στη Λευκάδα Επαγγελματικών Σχολών με ελκυστικό αντικείμενο

   Με το Νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, ιδρύθηκαν δομές Δημόσιας και Δωρεάν Επαγγελματικής Κατάρτισης: Οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης, (Σ.Ε.Κ.), που απευθύνονται στους απόφοιτους των Γυμνασίων και τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, (Ι.Ε.Κ.), που απευθύνονται στους απόφοιτους των Γενικών Ενιαίων Λυκείων, (Γ.Ε.Λ.), των Επαγγελματικών Λυκείων, (ΕΠΑ.Λ.) καθώς και των νεοϊδρυθέντων Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης, (Σ.Ε.Κ.).

Έτσι τα παιδιά που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν στη μεταγυμνασιακή τυπική εκπαίδευση και να βγουν ανειδίκευτοι στην αγορά εργασίας, αποκτούν τη δυνατότητα να αποκτήσουν δεξιότητες και να γίνουν πιστοποιημένοι μάγειροι, αρτοποιοί, ζαχαροπλάστες, ζωοτέχνες, φανοποιοί, κ.λ.π.

 

*Σε μια περίοδο που τα σχολεία και τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα η Λευκάδα ανοίγεται στην εκπαίδευση;

 

Εδώ και δεκαετίες, υπάρχει στην Ελλάδα, μια απαξίωση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και ταυτόχρονα μια ροπή προς το Πανεπιστήμιο, ανεξάρτητα αν κάποιες πανεπιστημιακές σχολές έχουν αντικείμενα που δε συνάδουν με τις απαιτήσεις της εποχής και της ανάγκες της κοινωνίας.

Διαβλέποντας την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τα μέχρι τώρα ισχύοντα στην Εκπαίδευση, εργάστηκα στην κατεύθυνση να ωφεληθεί η Λευκάδα, όσο το δυνατόν περισσότερο από τις αλλαγές.

Κατά την πρώτη βουλευτική μου θητεία πέτυχα την ίδρυση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, (Κ.Π.Ε.) στους Σφακιώτες. Πριν λίγους μήνες το ενισχυμένο σε σχολές και αντικείμενο Τ.Ε.Ι. και τώρα η ίδρυση των Επαγγελματικών Σχολών.

Η Λευκάδα γεμίζει νιάτα με τη σπουδάζουσα νεολαία που έρχεται από άλλες περιοχές και οι Λευκαδίτες νέοι, έχουν πλέον τη δυνατότητα, να αποκτήσουν πολύτιμες ειδικότητες στον τόπο τους, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν σε άλλες πόλεις.

 

*Πως η Λευκάδα αποκτά και ΙΕΚ και ΣΕΚ;

 

Σας γνωστοποιώ αντίγραφο αποσπάσματος, του υπομνήματος που έδωσα στον Υπουργό Παιδείας, κ. Κ. Αρβανιτόπουλο στις αρχές Σεπτεμβρίου:

«…Στη Λευκάδα υπάρχουν ήδη δεκάδες αιτήσεις για τεχνική εκπαίδευση σε απογευματινό πρόγραμμα και μάλιστα πριν ακόμη οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα των μετεξεταστέων… Σημειώνω επιπροσθέτως ότι:

α. Δεν υπάρχει ΙΕΚ, δημόσιο ή ιδιωτικό στη Λευκάδα.

β. Η Λευκάδα καλύπτει και την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Αιτωλοακαρνανίας, (Βόνιτσα κ.λ.π.), στην οποία επίσης δε λειτουργεί αντίστοιχος φορέας.

γ. Το απογευματινό τεχνικό σχολείο με την ευρύτερη έννοιά του, λειτουργεί στο νομό μου περίπου 40 χρόνια, έστω και με ελάχιστα τμήματα.

δ. Πιστεύω ότι η ίδρυση σχολών με επίκαιρο αντικείμενο στο νομό μου, θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και δε θα προκληθεί ζήτημα βιωσιμότητάς τους….»

Ακολούθησε συνάντησή μου με συνεργάτες του, κατέθεσα τις προτάσεις μου και πριν λίγες μέρες μου διαμηνύθηκε ότι οι προτάσεις μου έγιναν εξ’ ολοκλήρου δεκτές.

 

*Οι ειδικότητες θεωρείται ότι θα προσελκύσουν σπουδαστές;

 

Κράτησα τα τμήματα με παραδοσιακό αντικείμενο, δηλαδή των Ηλεκτρολόγων και των Υδραυλικών και αξιοποιώντας την εμπειρία μου ως Βουλευτής αλλά και ως ειδικός στην Εκπαίδευση πρότεινα επιπροσθέτως τμήματα με ιδιαίτερη ζήτηση.

Κάθε καλοκαίρι και ενόψει της εκάστοτε σχολικής χρονιάς, τα πολιτικά γραφεία δέχονται αιτήματα διαμεσολάβησης για την εξασφάλιση θέσεων σε επαγγελματικές σχολές της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας, οι οποίες δεν επαρκούσαν μπροστά στην αυξημένη ζήτηση. Πρώτες και καλύτερες οι ειδικότητες των μαγείρων, των αρτοποιών και των ζαχαροπλαστών.

Βλέποντας τη ζήτηση επιδίωξα να έλθουν στη Λευκάδα αντίστοιχα τμήματα. Έτσι ιδρύθηκαν στη Λευκάδα τα εξής τμήματα Σ.Ε.Κ:

α) Τεχνίτης Μαγειρικής τέχνης

β) Τεχνίτης Ζαχαροπλαστικής & Αρτοποιίας

γ) Τεχνίτης Ποτών και Οινολογίας (Μπαρίστας)

δ) Τεχνίτης Τουριστικών μονάδων & Επιχειρήσεων φιλοξενίας (Υπηρεσία υποδοχής-Υπηρεσία ορόφων -Εμπορευματογνωσία)

ε) Τεχνίτης Εστιατορίου – Επισιτισμού (Σερβιτόρος)

και μαζί με τα παραπάνω:

στ) Τεχνίτης Ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων

ζ) Τεχνίτης Υδραυλικών και Θερμοϋδραυλικών Εγκαταστάσεων.

Επίσης τα εξής τμήματα Ι.Ε.Κ:

α) Βοηθός Φυσικοθεραπείας

β) Στέλεχος Εμπορίας, Διαφήμισης και Προώθησης Προϊόντων (Μarketing)

γ) Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Ναυτιλίας.

 

*Πιστεύετε ότι με όλα αυτά που συμβαίνουν, μπορεί να αντέξει το ΤΕΙ και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα ;

 

Οι Επαγγελματικές Σχολές θα ευδοκιμήσουν. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία.

Το ΤΕΙ Λευκάδας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και στήριξη, τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο που αποτελεί ευθύνη της Διοίκησης και της πολιτείας όσο και από την τοπική κοινωνία. Το αντικείμενό των σπουδών στον Τουρισμό, δεν προχωράει από μόνο του.

Χρειάζεται διασύνδεση με ιδρύματα ανάλογου αντικειμένου στην Ευρώπη και περισσότερο αγκάλιασμα από τους τοπικούς φορείς.

           

*Πως βλέπετε τις εξελίξεις στα θέματα της παιδείας;

 

Οι αλλαγές που έγιναν εντός του 2013 είναι πρωτόγνωρες. Αναδιάταξη στο χάρτη των Α.Ε.Ι. με το σχέδιο Αθηνά, μετά το Νέο Λύκειο και τώρα οι Επαγγελματικές Σχολές.

Με την προσεκτική εκ μέρους της πολιτείας παρακολούθηση και τις απαιτούμενες παρεμβάσεις ή και διορθώσεις όταν χρειάζονται, το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί.

 

Βιβιάννα Βαρδή