ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι ναυτοπρόσκοποι της Λευκάδας…

 

Είναι καιρός τώρα που η Λευκάδα απέκτησε και πάλι προσκοπισμό. Και ο λόγος για τους ναυτοπρόσκοπους που οργανώθηκαν, έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην πόλη, προσέλκυσαν παιδιά αλλά και μεγαλύτερους στην ιδέα του προσκοπισμού.

Είχαμε και την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Λευκάδας. Τα παιδιά διασκέδαζαν , τραγουδούσαν. Μια παρουσίαση από ένα βιντεάκι μας κίνησε το ενδιαφέρον, μας εντυπωσίασε και πλησιάσαμε περισσότερο αυτούς τους ανθρώπους θέλοντας να μάθουμε τι είναι προσκοπισμός. . Μιλήσαμε με τους υπεύθυνους και μας είπαν κάποια πράγματα για την προσπάθεια αυτή. Πρώτα όμως ας δούμε ποιος είναι ο όρος του προσκοπισμού. 

Ο προσκοπισμός είναι μια εθελοντική, μη πολιτική παιδαγωγική κίνηση, για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους, χωρίς διάκριση καταγωγής, φυλής ή πίστης, με σκοπό να συμβάλλει στην ανάπτυξη των νέων σωματικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευματικά μέσω της αλληλεκπαίδευσης με έμφαση στην υπαίθρια ζωή. Η κίνηση δημιουργήθηκε το1907 από τον Λόρδο Μπέηντεν Πάουελ και αυτή την στιγμή περιλαμβάνει 18 εκατομμύρια μέλη σε 217 χώρες και περιοχές.

Ή αλλιώς πως μια ιδέα γεννιέται ένα όραμα υψηλό και γεμίζει ο τόπος με χαρά, γέλιο, παιχνίδι, γνώσεις, εθελοντισμό… Κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Λευκάδας!

Η Ιωάννα Φίλιππα, εργαζόμενη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας είναι από τους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας. Ο αρχηγός Κώστα Τετρίγγας ήταν εκεί για να μας πει δυο λόγια για την προσπάθεια αυτή.

 

 

Μιλήστε μας για αυτό το ξεκίνημα… 

 

Θα μπορούσα να το εκτιμήσω, με την δική μου προσκοπική εμπειρία, ότι ήταν μάλλον εύκολο. Ήταν γενικά όπως κάθε ξεκίνημα δύσκολο, αλλά ήταν εύκολο  χάρις στο ότι οι άνθρωποι που βρέθηκαν από την αρχή κοντά (στην αρχή βέβαια ήμασταν πάρα πολύ μετά όμως ξεκαθάρισε και μείναμε 10-12 που είμαστε τώρα). Αυτοί λοιπόν οι 10 – 12 είναι ένθερμοι υποστηρικτές αυτής της ιδέας. Δηλαδή έχουν δώσει αρκετό χρόνο από τον εαυτό τους για να στηθεί κάτι πολύ όμορφο και αυτό τα έκανε τα πράγματα πάρα πολύ εύκολα. Δηλαδή η θέληση των ανθρώπων που βρέθηκαν γύρω από αυτή την προσπάθεια.  

 

Πόσα άτομα ακριβώς ασχολείστε και πόσα παιδιά;

 

Είμαστε 10 ενήλικες ενεργοί και δύο που βοηθούν παράλληλα. Και υπάρχουν και πέντε μέλη που αποτελούν την επιτροπή κοινωνικής συμπαράστασης. Τα παιδιά αυτή τη στιγμή είναι 34 λυκόπουλα. 

 

Από εδώ και πέρα, τι θέλετε να κάνετε;

 

Προχωράμε κανονικά το πρόγραμμα μας, θέλουμε να ολοκληρώσουμε τη εκπαίδευση των βαθμοφόρων μας, δηλαδή των ενηλίκων, σε θέματα παιδαγωγικά, διοικητικά προγράμματος έτσι ώστε να μπορέσουμε να είμαστε πανέτοιμοι για την καλοκαιρινή κατασκήνωση. 

 

Καλοκαιρινή κατασκήνωση; 

 

Το αποκορύφωμα της προσκοπικής δουλειάς είναι η κατασκήνωση, το πρόγραμμα των παιδιών που είναι στις τακτικές συγκεντρώσεις έχει αν κάνει  με να τους περάσει γνώσεις και να ανοίξει τους ορίζοντες. Σε αυτή την ηλικία ειδικά των λυκόπουλων μόνο μέσα από το παιχνίδι μπορούν να ζήσουν διάφορες περιπέτειες. Αλλά το να μπορέσει το παιδί να συντηρήσει τον εαυτό του , να αποκτήσει παραπάνω εφόδια και να ζήσει αξέχαστες εμπειρίες , όπως μια διανυκτέρευση και  μια φωτιά το βράδυ. Αυτό το προσφέρει η προσκοπική κατασκήνωση, που το παιδί θα είναι μακριά από το σπίτι του, θα στηρίζεται στον εαυτό του. Η  παρέα καθοδηγείτε από εμάς και ζει μια εμπειρία αξέχαστη. Το παιδί πρέπει να στηριχτεί στον εαυτό του , έτσι νομίζει και ζει. Είναι μοναδικό σε αυτή την ηλικία.  

 

Ασπρόμαυρες Φωτογραφίες: Κώστας Κατωπόδης