ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αντώνης Μανωλίτσης : «Έχουμε στόχους αλλά θέλουμε βοήθεια για τη Νικιάνα…»

Αντώνης Μανωλίτσης, πρόεδρος συλλόγου Επαγγελματιών και Προστασίας του Περιβάλλοντος Νικιάνας: 

«Έχουμε στόχους αλλά  θέλουμε βοήθεια για τη Νικιάνα…»

 

Λευκάδα ένα νησί πεντάμορφο, τα χωριά της εξίσου όμορφα. Η Νικιάνα παραθαλάσσιο χωριό που η ομορφιά του είναι μοναδική. Οι άνθρωποι ζεστοί και φιλόξενοι. Άνθρωποι που πιστεύουν στο πνεύμα του εθελοντισμού, άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους. Και κάπως  έτσι ξεκίνησαν όλα … Κάπως  έτσι ξεκίνησε η ιδέα ενός συλλόγου από κάποιους κατοίκους. Ενός Συλλόγου Επαγγελματιών και Προστασίας Περιβάλλοντος . Ενός συλλόγου που αν και μετράει λίγη ζωή  έχει κάνει αρκετά και σημαντικά βήματα. Γνωρίσαμε και μιλήσαμε τον Πρόεδρο του συλλόγου τον κ. Αντώνη Μανωλίτση.

Πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα δημιουργίας του συλλόγου ; 

Θα το έλεγα επιγραμματικά. Η κατάσταση δεν πήγαινε άλλο είχαμε φτάσει σε φάση  κορεσμού από πλευράς προβλημάτων.  Η Νικιάνα είχε εγκαταλειφτεί στην τύχη της. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, τοπική αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια, κρατική μηχανή απουσίαζαν από την Νικιάνα, με αποτέλεσμα μοιρολατρικά όλοι  να υπομένουμε την μοίρα μας. Να βλέπουμε ότι δεν γίνονται έργα, ότι δεν υπάρχει φροντίδα, τουλάχιστον στα στοιχειώδη ,δηλαδή να ευπρεπιστεί να καθαριστεί, να στολιστεί αυτό το τουριστικό κόσμημα.

Μπροστά λοιπόν σε αυτή την εικόνα μια ομάδα από εμάς αποφασίσαμε ότι κάτι έπρεπε να κάνουμε. Συγκεντρωθήκαμε , το κουβεντιάσαμε, ξεπεράσαμε τις αρχικές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις ορισμένων που υπήρχαν , διότι  είχαν μια κακή εμπειρία από το παρελθόν. Και άλλοι δοκίμασαν και ενώ υποσχέθηκαν δεν ανταποκρίθηκαν. Αφού λοιπόν ξεπεράστηκαν οι αρχικές επιφυλάξεις συγκαλέσαμε μια λαϊκή γενική συνέλευση των κατοίκων της περιοχής , όπου μας άναψαν το πράσινο φώς να προχωρήσουμε. Συγκροτήσαμε μια προσωρινή διοικούσα επιτροπή, ιεραρχήσαμε τα προβλήματα της περιοχής και βγήκαμε στο δρόμο.

Με τι ακριβώς ασχολείται ο σύλλογος;

Ο Σύλλογος έχει μια ταυτότητα, σύλλογος επαγγελματιών, επειδή από αυτούς θα μπορούσε να ξεκινήσει, έχει όμως και μια ευαισθησία στο περιβάλλον γι ‘αυτό τον ονομάσαμε ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Μπορώ να πω ότι ψάχναμε για ταυτότητα διότι δεν φροντίζει μόνο τα προβλήματα των επαγγελματιών , δεν είναι ένας σύλλογος που θα ασχολείται με κλαδικά θέματα και μόνο,  μα ένας σύλλογος που θέλει να φροντίσει όλη την περιοχή. Και να ωφεληθούν από αυτές τις δραστηριότητες όλοι οι κάτοικοι. Γιατί οι δράσεις μας δεν εντοπίστηκαν μόνο σε τομείς  που έχουν σχέση με τον τουρισμό , ασχοληθήκαμε και με άλλα θέματα. Όπως η καθαριότητα του νεκροταφείου που δεν αφορά τον τουρισμό αλλά αφορά γενικώς την περιοχή μας.

Πράγματι είδαμε ότι ασχολείστε με πάρα πολλά, είδαμε τον σύλλογο να κάνει δενδροφύτευση, καθαρισμό παραλίας, κλάδεμα δένδρων. Βέβαια πάρα πολλά από αυτά είναι και αρμοδιότητες του Δήμου.

Σας είπα από την αρχή ότι ο Δήμος είναι ανύπαρκτος. Εμείς ξεκινήσαμε την δράση μας από τον Απρίλιο του 2012.  Θα κάνω μια σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, δηλ το 2011. Η προηγούμενη χρονιά η εικόνα της Νικιάνας δυστυχώς ήταν απαράδεκτη, απογοητευτική. Περνάγαμε όλοι και εκατέρωθεν του επαρχιακού, τουλάχιστον εκεί βλέπαμε συσσωρευμένα τα πλαστικά, και τις σακούλες και τα σκουπίδια, τα χόρτα σε ύψος ενός μέτρου και κανένας δεν έκανε τίποτα. Αυτή λοιπόν η διαφορά είναι που δείξαμε εμείς.

Πέρυσι το καλοκαίρι παρατήρησα να υπάρχει καθημερινή φροντίδα από κάποιους που εσείς είχατε προσλάβει. Πείτε μας για αυτή σας την πρωτοβουλία.

Ξεκινήσαμε από τον Μάιο μήνα και κόψαμε όλα τα χόρτα στον επαρχιακό από την περιοχή πριν τον Επίσκοπο μέχρι και του Πασά, κλαδέψαμε ότι μπορούσαμε ακόμα και σε παρόδους. Και με συνεργείο από εθελοντές μαζέψαμε αυτά  που πλέον αναδείχτηκαν .

Αυτά με προσωπική εργασία. Από τον Ιούνιο και μετά ο καθένας μας είχε τις δουλειές του και δεν θα μπορούσε να ασχοληθεί.  Κι έτσι με κάποιες συνδρομές των μελών μας , με κάποια οικονομική ενίσχυση έκτακτη που μας διέθεταν ορισμένοι προσλαμβάναμε κάποιους εργάτες , αν όχι σε καθημερινή βάση τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα, οι οποίοι έβγαιναν στην Νικιάνα  και καθάριζαν. Εμείς λοιπόν σε καθημερινή βάση φροντίζαμε τα πεζοδρόμια, τις παραλίες μας. Εμπλουτίσαμε τις παραλίες, αυξήσαμε τα καλάθια για τα απορρίμματα, διαμορφώσαμε τις παραλίες, σκουπίζαμε καθημερινά και  μαζεύαμε τα πλαστικά και στο κέντρο του χωριού και στις παραλίες.

Πράγματι μια πολύ ωραία πρωτοβουλία και εύχομαι νατη  συνεχίσετε και αυτή την χρονιά.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θετική και εξασφαλίσαμε σχόλια και από τους επισκέπτες.

Μιας και είπατε ανταπόκριση. Έχετε πραγματικά κάνει πολύ καλή δουλειά, έχετε όμως  ανταπόκριση και από τους αρμόδιους φορείς; 

Ελάχιστη, και μετά από πολύ πίεση. Και που ζητήσαμε βοήθεια από τους αρμόδιους ;  Σε τομείς που εμείς δεν είχαμε δυνατότητα, δηλ. χρειαζόμασταν ένα αυτοκίνητο  για να φορτώσουμε αυτά που κόβαμε, τα κλαδιά, και να τα πετάξει. Μετά από πολύ αγώνα . Αναγκαστήκαμε εμείς και χρησιμοποιήσαμε  φορτηγάκια εθελοντών κατοίκων της περιοχής και απομακρύναμε ότι άχρηστο υλικό βρίσκαμε (στρώματα, λάστιχα, μπάζα) οτιδήποτε άχρηστο. Γιατί και η προσπάθεια προς το δήμο ήταν και ελαφρώς ψυχοφθόρα. Πηγαίναμε, ξαναπηγαίναμε και μας έλεγαν « δεν έχουμε αυτοκίνητο, πότε το θέλετε …», με αποτέλεσμα να αγανακτούμε  και να φεύγουμε άπρακτοι.

Κατά καιρούς έχουν γίνει διάφορες καταγγελίες στα αρμόδια όργανα , για διάφορους ασυνείδητους επαγγελματίες οι οποίοι λιπαίνουν τη θάλασσα στη περιοχή. Έχετε αντιληφθεί  κάτι τέτοιο, ποια είναι η άποψη σας; 

Θα σας πω το εξής : Το πρόβλημα της Νικιάνας είναι πράγματι η αποχέτευση. Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της αποχέτευσης η Νικιάνα θα ταλαιπωρείται. Υπάρχουν πράγματι προβλήματα που δημιουργούν κάποιοι επιχειρηματίες άθελα τους ορισμένοι ή και ηθελημένα. Η αντιμετώπιση από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν είναι η ενδεδειγμένη, ή αδιαφορούν ή παραβλέπουν ή καθυστερούν . Με αποτέλεσμα να μην συλλαμβάνονται οι παρανομούντες εκείνη τη στιγμή. Και να γίνεται μια αυτοψία μετά από αρκετό καιρό και να μην διαπιστώνουν τίποτε. Θα έλεγα όμως το εξής γενικότερα. Μα με την προσπάθεια τη δική μας  που φροντίσαμε την στεριά αλλά και με τον φόβο ότι πιθανόν να γίνουν κάποιες καταγγελίες και να ελεγχθούν κάποιοι που παρανομούν, η θάλασσα μας είναι καθαρή.

Αντιστέκεται…

Η θάλασσα της Νικιάνας αντιστέκεται, και παρά την κακοποίηση που υφίσταται από ορισμένους και παρά την εγκατάλειψη από τους αρμόδιους, αντιστέκεται. Ως πότε όμως; Έχει κάποιες αντοχές και εάν δεν προσέξουμε όλοι μας, τότε η θάλασσα μας δεν θα αντέξει άλλο και θα έχουμε τα προβλήματα που έχουν άλλες περιοχές που έχουν τουρισμό και δεν έχουν θάλασσα.

Βέβαια, κι εσείς θα το γνωρίζεται, πριν κάποια χρόνια που έγιναν κάποιες μετρήσεις  η θάλασσα της Νικιάνας ήταν η πιο καθαρή …

Έγιναν δειγματοληψίες πρόσφατα και διαπιστώθηκε ότι  η  θαλάσσια περιοχή της Νικιάνας είναι καθαρή. Συγκριτικά και με άλλες περιοχές που έχουν ανοιχτές θάλασσες και ανανεώνονται ευκολότερα τα θαλάσσια νερά και τα ρεύματα, η Νικιάνα έχει καθαρή θάλασσα και  είναι ένα από τα προτερήματα μας που επικαλούμαστε.

Και λέμε το εξής… Η θάλασσας μας είναι καθαρή , η θάλασσα μας είναι ήσυχη… δεν έχει ποτέ κύμα που να ενοχλεί τον επισκέπτη και είναι και ζεστή δεν είναι ανοιχτό πέλαγος που να είναι παγωμένη. Με αυτά τα πλεονεκτήματα που έχουμε εάν και εμείς προσέξουμε λιγάκι, πιστεύω ότι θα είμαστε πολύ καλά.

Πείτε όμως για τα προβλήματα που έχει ως τόπος η Νικιάνα.

Η Νικιάνα έχει αρκετά προβλήματα. Κι έχει αρκετά διότι έχουν συσσωρευτεί . Και δεν φροντίζει κανένας να τα επιλύσει. Οι περιορισμένες δυνατότητες οι δικές μας δεν είναι  αρκετές για να επιλύσουν τα βασικά προβλήματα μας. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα; 

-Οδικό δίκτυο. Ανύπαρκτο, το σχέδιο πόλεως στη Νικιάνα δεν εφαρμόζεται.

-Παραλιακός πεζόδρομος. Είμαστε το μόνο χωριό  που δεν έχουμε παραλιακό πεζόδρομο

-Το λιμάνι. Είναι ένα λιμάνι που θα μπορούσε να είναι κόσμημα , να είναι πεζοδρομημένο, να μην κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Να γίνει μια μελέτη να αναβαθμιστεί, να  γίνει κάποια πλακόστρωση, κάποιος λιμενοβραχίονας. Να κατασκευαστεί  σωστά

Να σας διακόψω λίγο και να σας  πω ότι υπάρχουν και κάποια άλλα προβλήματα στο λιμάνι. Πέρυσι  και πρόπερσι κάποιοι τουρίστες  έφεραν και το φουσκωτό τους. Και ήθελαν απλά να το δέσουν κάπου και δεν ήταν ότι δεν έβρισκαν θέση , έβρισκαν, αλλά κάποιος τους έδιωχνε και δεν τους άφηνε, σαν να ήταν δικό του το λιμάνι.

Πριν από κάμποσο καιρό, κόψαμε την πίτα μας σε μια κατάμεστη αίθουσα, εκεί λοιπόν αναφέρθηκα σε όσα κάναμε μέχρι στιγμής και σε τι δυσκολίες συναντήσαμε. Είπα λοιπόν το εξής: ότι στο λιμάνι δυστυχώς δεν μπορέσαμε ε να κάνουμε πολλά πράγματα διότι συναντήσαμε αντιδράσεις  από ορισμένους οι οποίοι είναι  υπεράνω των νόμων. Και ενώ θελήσαμε να βάλουμε μια τάξη στο λιμάνι ορισμένοι, και οι αρμόδιοι,  δεν ανταποκρίθηκαν και μας δημιούργησαν προβλήματα. Υπάρχει λοιπόν στο λιμάνι μια αναρχία, δεν υπάρχει τάξη. Δεν υπάρχουν κανόνες τους οποίους να τηρούμε και  να εφαρμόσουμε όλοι. Εάν δεν μπει μια τάξη στο λιμάνι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνε κάτι.

Ας επανέρθουμε στα προβλήματα

-Δεν έχουμε δρόμο παράλληλο με τον επαρχιακό , να πούμε στον κάτοικο, μην κατεβάσεις το αυτοκίνητο σου στο λιμάνι, αλλά να του πούμε πως θα πάει στο κατάλυμα που μένει. Και κάθετους δρόμους στον παράλληλο αυτό .

-Έχουμε μια πανέμορφη περιοχή αναξιοποίητη. Το Δάσος των Σκάρων , οι Σκάροι κατεβαίνουν μέχρι τη θάλασσα. Ένα πανέμορφο βουνό που θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε τουριστικά. Να είναι επισκέψιμο. Πλεονεκτούμε σε αυτό.

Ξέρετε πολλοί δεν το γνωρίζουν για το Δάσος των Σκάρων, θα μπορούσε να είναι θεματικός περιπατητικός τουρισμός.

Ναι και δεν το γνωρίζουν αλλά και δεν είναι τόσο κακοτράχαλο. Είναι βατό βουνό. Μπορεί κάποιος να ακολουθήσει το δρόμο και να περπατήσει. Υπάρχει όμως μια αναρχία, στη βόσκηση, στις εγκαταστάσεις, στην φροντίδα του. Να ανακαλύψουμε περιπατητικές διαδρομές , και να μπορεί ο επισκέπτης να πάει με άνεση και όχι να κινδυνεύει. 

Στα προβλήματα να προσθέσουμε την ασφάλεια των κατοίκων. Δηλαδή ο επαρχιακός από την είσοδο στην Νικιάνα στον Επίσκοπο μέχρι και το ξενοδοχείο «Αλέξανδρος» είναι σημεία κινδύνου.

Δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι γι’ αυτό; 

Στείλαμε μια επιστολή στην Περιφέρεια και τους παρακαλέσαμε να κάνουν κάτι, διαγραμμίσεις , σηματοδότηση, διαβάσεις πεζών. Και σε τελική ανάλυση προτείναμε να τοποθετηθούν διαχωριστικά κολωνάκια πλαστικά, αυτά τα βιδωτά σε ορισμένα επικίνδυνα σημεία, όπως στην παραλία, μετά το γεφύρι του επισκόπου, στο κέντρο της Νικιάνας  και σε άλλα σημεία. Έτσι ώστε να αποφευχθούν οι υπερβάσεις. Έπειτα στην στροφή της Νικιάνας, στο Λιμνί, εκεί παρκάρουν όλα τα αυτοκίνητα, διότι δυστυχώς ο επισκέπτης θέλει να βγάλει το πόδι από το αυτοκίνητο και να πατήσει στη θάλασσα. Ενώ λίγο πιο πέρα στα 30-40 μ. υπάρχει παρκινγκ μεγάλο, αφήνουν τα αυτοκίνητα στη στροφή. Είπαμε να βάλουν κι εκεί κολονάκια και να μην παρκάρει κανένα αυτοκίνητο και να μην κινδυνεύουν οι πεζοί. 

Έχετε κάνει πολλά βήματα σε μικρό χρονικό διάστημα. 

Αν είχαμε λίγο βοήθεια θα είχαμε κάνει πολλά περισσότερα. Σε αυτό το σημείο να πω πέρα από τις συνήθεις δραστηριότητες, προγραμματίζουμε  ένα σεμινάριο με θέμα το τουρισμό. Αυτό θα γίνει στις 18 Μαΐου σε κάποιο από τα ξενοδοχεία της περιοχής. Έχουμε στείλει επιστολές σε φορείς για να μας στηρίξουν  εφόσον έχουν και κατάλληλους ομιλητές. 

Μιας και μιλάμε για τουρισμό έχετε διοργανώσει εκδρομές με σκοπό να επισκεφτείτε ως σύλλογος κάποιες τουριστικές εκθέσεις όπως Philoxenia στη Θεσσαλονίκη και στη Σόφια. Πείτε μας όμως τι αποκομίσατε εσείς;

Η προσπάθεια και η επίσκεψη μας , κυρίως στη Philoxenia  στη Θεσσαλονίκη είχε κυρίως αναγνωριστικό σκοπό. Θελήσαμε να έχουμε μια άμεση επαφή και να δούμε τι εικόνα υπάρχει στις εκθέσεις. Πήγαμε, είδαμε, πήραμε ιδέες. Και από εκεί και μετά μεθοδεύουμε και την δική μας συμμετοχή σε κάποιο περίπτερο ή με κάποιο χώρο δικό μας, σαν Σύλλογος Επαγγελματιών της Νικιάνας σε αυτές τις εκθέσεις. Ήδη έχουμε επικοινωνήσει με τα μέλη μας και τους είπαμε να μας εξασφαλίσουν διαφημιστικό υλικό και αυτή την εβδομάδα τελειώνει και θα μοιραστεί ο επαγγελματικός χάρτης που έχουμε βγάλει για την περιοχή της Νικιάνας.

 Αν και μέσα από τις παραπάνω απαντήσεις σας έχουμε καταλάβει τους στόχους σας υπάρχει όμως κάτι άλλο που έχετε σκοπό να κάνετε;

Ανακαλύψαμε μιας περιπατητική διαδρομή πάρα πολύ όμορφη στην περιοχή του Επισκόπου που συνεχίζεται μέχρι την Ακόνη , που είναι μία πανέμορφη και παρθένα διαδρομή. Αυτή λοιπόν με μία ήπια παρέμβαση θα την αναδείξουμε και θα την κάνουμε χώρο περιπάτου. Η διαδρομή αυτή ακολουθεί την μία όχθη του ποταμού του Επισκόπου. Ακόμα κάνουμε μια προσπάθεια να ηλεκτροφωτίσουμε,  κατά το δυνατόν το ασκητήριο των Αγίων Πατέρων. Πήραμε μια απόφαση ότι μπορέσουμε εμείς  χρηματικά να προσφέρουμε και εκτός αυτού  απευθύναμε επιστολές στους ομογενείς μας που είναι στο εξωτερικό. Να συγκεντρώσουν και αυτοί κάποια χρήματα αν μπορούν, ότι μπορέσουν , έτσι ώστε να είναι επισκέψιμο. 

Προγραμματίζουμε να τοποθετήσουμε στην πλαζ στο Λιμνί δύο καμπίνες για να μπορούν να αλλάζουν , μία ντουζιέρα. 

Έχουμε στόχους θέλουμε βοήθεια. Την έχουμε από τους κατοίκους  αλλά δεν την έχουμε από τους αρμοδίους. Καταρτίσαμε μια λίστα με τα προβλήματα της περιοχής αυτά τα οποία εμείς δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Ζητήσαμε ραντεβού , μια αντιπροσωπεία του συλλόγου μας από τον κ δήμαρχο και όταν πήγαμε δεν καταφέραμε να τον δούμε  διότι επικαλέστηκε εμπλοκή του στις κινητοποιήσεις για τα ΤΕΙ , κατανοητό. Δείξαμε κατανόηση αλλά θα μπορούσε να μας δει έστω και για λίγο, αλλά κατανοητό. Ανανεώσαμε  το ραντεβού για μετά από 15 ημέρες. Πράγματι  πήγαμε , στο ραντεβού των 12  που είχαμε , πήγε 12.30 και ακόμα δεν μας είχε δει. Αγανακτήσαμε και φύγαμε.  Εμείς θα θέταμε θέματα προς επίλυση για τα οποία είναι αρμόδιοι αυτοί να τα λύσουν.  Πάλι υπήρχε εμπλοκή με τους φοιτητές. Διότι όταν είχαμε ραντεβού εμείς μπήκε μια ομάδα φοιτητών στο γραφείο.  Θα δούμε.

Αυτό που θέλω τελειώνοντας να πω είναι να ευχαριστήσω τους εθελοντές μας που κάθε φορά, εγκαταλείποντας τις δουλειές τους προστρέχουν σε βοήθεια των εργασιών που έχουμε προγραμματίσει και να κάνω έκκληση να πυκνώσουν  τις τάξεις των εθελοντών για το καλό της Νικιάνας.

Σας το εύχομαι  διότι ο εθελοντισμός είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας.

Θα μου επιτρέψετε να το διακινδυνεύσω και να πω κάτι : τοπική αυτοδιοίκηση τελείωσε τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να οργανωθούν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα .

 

Αργυρή Κατωπόδη