LifeStyle

Πατάτες: Ποια η θερμιδική και διατροφική τους αξία

Οι πατάτες αποτελούν ένα αγαπημένο λαχανικό για αυτό και υπάρχουν συχνά πυκνά στο μεσημεριανό τραπέζι με διάφορες παραλλαγές. Ψητές, βραστές, πουρές και κυρίως τηγανητές, καταφέρνουν να συνδυάζουν απαλή γεύση και γεμάτη υφή με αποτέλεσμα να μην αφήνουν αδιάφορους ούτε τους μικρούς αλλά ούτε και τους μεγάλους.

Ωστόσο, η πατάτα αποτελεί ένα παρεξηγημένο λαχανικό και αυτό  λόγω του υψηλού ποσοστού της σε αμύλο. Κατατάσσεται κυρίως, μαζί με το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά, στους «κακούς» υδατάνθρακες, τους οποίους πρέπει να αποφεύγουμε σε μεγάλες ποσότητες τόσο επειδή συμβάλλουν στην άνοδο των επιπέδων του σακχάρου όσο και επειδή οδηγούν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Όμως, σε αντίθεση με το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά, η πατάτα δεν αποτελεί επεξεργασμένο υδατάνθρακα, επομένως το διατροφικό της προφίλ διαφέρει σημαντικά από τα προϊόντα αυτά.

Από τη στιγμή που δεν συνοδεύεται από παχυντικά τυριά, μπέικον, βούτυρο ή  κρέμα γάλακτος, η πατάτα είναι εξαιρετικά υγιεινή και θρεπτική. Καλό είναι να την προτιμάμε ψητή ή βραστή αντί για τηγανητή. Όταν  καταναλώνεται με τη φλούδα της παρέχει ακόμη μεγαλύτερο διατροφικό όφελος, χάρη στην έξτρα δόση φυτικών ινών που παρέχει. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού, αλλά και για τον έλεγχο της πείνας.

Επίσης, το κάλιο της πατάτας συμβάλλει στην πρόληψη της υπέρτασης, ενώ οι βιταμίνες Β6, Β3 και Β9 εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και μειώνουν τον κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Η πατάτα περιέχει ακόμη σίδηρο και μαγγάνιο, δύο μέταλλα που διευκολύνουν τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, καθώς και βιταμίνη C, η οποία τονώνει το ανοσοποιητικό και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Μία μέτρια πατάτα ισούται περίπου με 160 θερμίδες, επομένως είναι κατάλληλη ακόμη και στο πλαίσιο μιας ολιγοθερμιδικής δίαιτας.

Η αγαπημένη μας πατάτα όχι μόνο δεν είναι απαγορευμένος καρπός, αλλά μάλιστα δικαιούται απόλυτα τη θέση της στη διατροφή μας, εφόσον αποφεύγουμε να την καταναλώνουμε σε συνδυασμό με ανθυγιεινά λιπαρά.

 

Πηγή: Onmed.gr