ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Υπουργός Πολιτισμού για ΤΑΟΛ και τουριστικό περίπτερο : “Δεν γίνεται τίποτα που να προκαλεί ζημία ή βλάβη στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου της Αγίας Μαύρας.”

.

Με μια ξεκάθαρη και απόλυτα τεκμηριωμένη τοποθέτηση, απάντησε την Δευτέρα 6 Ιουνίου η Υπουργός Πολιτισμού , Λίνα  Μενδώνη στην επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με το θέμα του Τουριστικού Περιπτέρου κατά την συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.

Η Υπουργός, αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή των εγκρίσεων που εκδόθηκαν διαδοχικά από όλες τις εμπλεκόμενες περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου καθώς και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και τόνισε το γεγονός ότι η μελέτη που έχει κατατεθεί όπως και το έργο επανάχρησης, αποκατάστασης των κτιρίων και διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου τους, στο οποίο αυτή αφορά, διασφαλίζουν απόλυτα ότι όχι μόνο δεν θα προκληθεί οποιαδήποτε βλάβη στο μνημείο (Κάστρο Αγ. Μαύρας) αλλά αντίθετα θα αναβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τα εγκαταλελειμμένα κτήρια που δημιουργούν -όπως είπε- μια αλγεινή εντύπωση που προσβάλλει το μνημειακό σύνολο, ενώ στον αντίποδα η λειτουργία μιας εγκατάστασης εστίασης θεωρείται απαραίτητη για την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών.
Και όπως χαρακτηριστικά είπε «μόνο θετική είναι η παρέμβαση στο έργο που κάνουν».

Πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Υπουργός ξεκαθάρισε ότι τα κτίρια του «τουριστικού περιπτέρου» δεν είναι διατηρητέα και ότι από το 1998 βάσει σχετικής Υπουργικής Απόφασης θεωρούνται ως «κτήρια νομίμως υφιστάμενα» στα οποία απλά δεν μπορούν να γίνουν οποιεσδήποτε κτιριακές προσθήκες καθ’ ύψος ή κατ’ επέκταση.
Συνεπώς, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως διατηρητέα στην διαδικασία οποιασδήποτε γνωμοδότησης από τους εμπλεκόμενους φορείς. Αυτή άλλωστε ήταν η τοποθέτηση και του προέδρου του ΔΛΤΛ κάθε φορά που είτε από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, είτε από οποιονδήποτε άλλον διατυπώθηκαν απόψεις σχετικά με το ποιες αισθητικές ή λειτουργικές επεμβάσεις είναι αποδεκτές.

Τέλος, στην απάντησή της η κ.Μενδώνη, αναφέρθηκε και στην απορριπτική απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την αίτηση ακυρώσεως της παραχώρησης του Περιπτέρου από το Λιμενικό Ταμείο στην εταιρεία που πλειοδότησε, την οποία κατέθεσαν κάποια μεμονωμένα πρόσωπα.

Αναλυτικά κάποια από τα σημαντικά σημεία της απάντησης της κ. Μενδώνη στον βουλευτή του ΚΚΕ :

Το Τουριστικό Περίπτερο και το επονομαζόμενο Κτήριο ΤΑΟΛ, δηλαδή το πρώην οινοποιείο του Ταμείου Αμύνης Οινοπαραγωγής Λευκάδος, εμπίπτουν, όλες κι όλες λέτε, στη ζώνη προστασίας Α, στην αδόμητη ζώνη δηλαδή όλες Αγίας Μαύρας, με μόνες επιτρεπόμενες νέες κατασκευές αυτές που εξυπηρετούν τον αρχαιολογικό χώρο.
Διευκρινίζω όλες ότι οι εγκαταστάσεις που αναφέραμε προηγουμένως, από το 1998 με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος έχουν εξαιρεθεί όλες κατεδάφισης και τα κτήρια αυτά δεν έχουν μεν χαρακτηριστεί διατηρητέα, όλες είναι νομίμως υφιστάμενα κατά το άρθρο 23 του ΝΟΚ.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ν. 4858/2021, τον 3028 στην κωδικοποιημένη του μορφή, δεδομένου ότι βρίσκονται εντός αδόμητης ζώνης, επιτρέπεται η συντήρηση και η επισκευή των νομίμως υφισταμένων κτισμάτων για λόγους χρήσης και υγιεινής, ενώ απαγορεύεται οποιαδήποτε επέκταση καθ’ ύψος ή κατ’ επέκταση.
Με βάση, λοιπόν, αυτό το θεσμικό πλαίσιο εκδόθηκαν οι ακόλουθες αποφάσεις: Με την πρώτη απόφαση το 2018 εγκρίθηκε η πρόταση του Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας για την επανάχρηση των λουτρικών εγκαταστάσεων με σκοπό όχι μόνο την εξυπηρέτηση των λουομένων, αλλά και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου που επιβαρύνεται ουσιαστικά από τα εγκαταλειμμένα κτήρια όλες δυτικής πλευράς του διαύλου όλες Λευκάδας. Η Εφορεία Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, δεδομένου ότι υφίσταται η ανάγκη βελτίωσης του περιβάλλοντος χώρου του Κάστρου όλες Αγίας Μαύρας και όλες εξυπηρέτησης των επισκεπτών και ότι εντός του Κάστρου δεν λειτουργεί αναψυκτήριο, εξέδωσε τον Ιούλιο του 2018, μετά από γνωμοδότηση –όλες όλες είπα- του τοπικού Συμβουλίου, την απόφαση η οποία επιτρέπει υπό όρους τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων στην ίδια μορφή και χωρίς επέκταση, ακριβώς γιατί βρίσκονται μέσα στην αδόμητη ζώνη.
Το 2021 το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας κατέθεσε στην Εφορεία μια νέα μελέτη η οποία εξετάστηκε από το τοπικό Συμβούλιο, το οποίο γνωμοδότησε υπέρ όλες και στη συνέχεια εγώ ζήτησα να συζητηθεί και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο όλες γνωμοδότησε ομόφωνα και υπό όρους υπέρ όλες έγκλισης όλες μελέτης. Στα πρακτικά του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αναφέρεται ρητά και αποδεικνύεται ότι όλες οι ενστάσεις οι οποίες υπεβλήθησαν, εξετάστηκαν.
Επομένως, δεν τίθεται θέμα αλλοίωσης του περιβάλλοντος χώρου από την αποκατάσταση των συγκεκριμένων κτισμάτων, πάντα στο πλαίσιο των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου και με βάση τα όσα επιτρέπει. Δεν γίνεται καμία παραχώρηση, καμία υπέρβαση.
Στην δευτερολογία της δε σημειώνει:
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, η οποία είναι πιο κοντά απ’ όλους και ήταν θετική στην έγκριση αυτής της μελέτης, αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει ένα έργο περίπου ενός εκατομμυρίου στο Κάστρο της Αγίας Μαύρας. Θεωρώ ότι και η προϊσταμένη της εφορείας και οι εργαζόμενοι θα ήταν το τελευταίο πράγμα το οποίο θα ήθελαν να δημιουργηθεί πρόβλημα στο έργο το οποίο κάνουν.
Επίσης, σύμφωνα με την πληροφορία την οποία έχω από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, απορρίφθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 9.3.2022 η προσφυγή μεμονωμένων προσώπων κατά των αποφάσεων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας, που αφορούσαν στην παραχώρηση της χρήσης του χώρου του τουριστικού περιπτέρου και των λουτρικών εγκαταστάσεων στην πλειοδότρια εταιρεία. Επομένως, από εκεί ξεκαθαρίζει απολύτως το τοπίο.
Αυτό, λοιπόν, που εγώ έχω να πω είναι ότι πάντοτε με απόλυτη συνέπεια στις διατάξεις του ν. 4858/2001 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε για την αποκατάσταση του τουριστικού περιπτέρου, καθώς δεν προκαλείται όχληση ή βλάβη, ενώ αντίθετα εξυπηρετεί και τον αρχαιολογικό χώρο της Αγίας Μαύρας, όπου, όπως είπα, δεν υπάρχει αναψυκτήριο και δεν υπάρχει χώρος που να μπορούν οι επισκέπτες του Κάστρου, του φρουρίου, να πιούν ένα νερό ή να αναπαυθούν.
Επομένως, σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις των συλλογικών οργάνων, αλλά και με τις αρμόδιες υπηρεσίες, επαναλαμβάνω ότι εγώ ζήτησα να πάει στο ΚΑΣ ακριβώς για να δει και το ΚΑΣ, όχι μόνο το τοπικό συμβούλιο, διότι είχαν διατυπωθεί οι όποιες ενστάσεις. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα συλλογικά όργανα δεν γίνεται τίποτα που να προκαλεί ζημία ή βλάβη στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου της Αγίας Μαύρας.