ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Συμβουλές για επιστροφή στα θρανία

της

Χριστίνας Παξινού *

Ψυχολόγου

Η νέα σχολική χρονιά πλησιάζει!
Ας δούμε έξι απλές συμβουλές προετοιμασίας των μαθητών για την επιστροφή στο σχολείο.

1. Συζήτηση: Βρείτε στιγμές μέσα στην ημέρα για να μιλήσετε με τα παιδιά σας σχετικά με τις προσδοκίες, τους στόχους, τις φοβίες και τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν για τη νέα σχολική χρονιά. Μερικές συζητήσεις μπορεί να περιστρέφονται γύρω από την ανυπομονησία για τη νέα γνώση, τη συμμετοχή σε κάποια αθλητική ομάδα ή τη σχολική επίδοση. Επιπλέον, τα παιδιά μπορεί να θελήσουν να συζητήσουν για το άγχος σχετικά με τους νέους δασκάλους και καθηγητές ή με νέα παιδιά και τον τρόπο διαχείρισης του σχολικού εκφοβισμού. Ανεξάρτητα από τα θέματα που θα συζητήσετε, το να μιλήσετε με τα παιδιά σας για το σχολείο, θα τα βοηθήσει να συγκεντρώσουν την ψυχική τους ενέργεια στη νέα σχολική χρονιά.
Καλό θα ήταν να μοιραστείτε κι εσείς κάποιες εμπειρίες σας από το ξεκίνημα κάποιας σχολικής χρονιάς.

2. Απεικόνιση: Εάν το παιδί σας είναι εσωστρεφές και δεν του αρέσει να συμμετέχει σε συζητήσεις, ένας άλλος τρόπος να το εφοδιάσετε με μία δίοδο έκφρασης ιδεών, απόψεων και συναισθημάτων για την επιστροφή στο σχολείο είναι να εκτυπώσετε μια φωτογραφία του σχολείου και να την κολλήσετε στη μέση ενός μεγάλου χαρτονιού. Στη συνέχεια, προ τρέψτε το παιδί σας να γράψει ή να ζωγραφίσει πράγματα που του έρχονται στο μυαλό για τη νέα σχολική χρονιά.

3. Ταινίες: Δείτε ταινίες που σχετίζονται με τη σχολική ζωή. Οργανώστε μια βραδιά προβολής, δίνοντας στο παιδί σας συντονιστικό ρόλο (να επιλέξει από 2-3 ταινίες ποια επιθυμεί, να επιλέξει το σνακ κλπ). Δώστε βάση και συζητήστε διάφορα θέματα γύρω από το σχολείο, όπως αυτά αναδύονται από την ταινία.

4. Θετικότητα: Δημιουργήστε θετική και γιορτινή διάθεση, όσο αγοράζετε τα απαραίτητα σχολικά είδη για τη νέα χρονιά. Οργανώστε ένα ξεχωριστό γεύμα ώστε η ιδέα της επιστροφής στο σχολείο να συνδεθεί με θετικά συναισθήματα. Εάν το παιδί σας είναι σε ηλικία που μπορεί να διαχειριστεί μόνο του τα χρήματά του, μπορείτε να προτείνετε να κανονίσει να πάει με φίλους του για την αγορά των σχολικών ειδών.

 

5. Τεχνικές Διαχείρισης Άγχους: Μοιραστείτε στρατηγικές διαχείρισης άγχους πριν από κάποιο διαγώνισμα ή κάποιο άλλο συμβάν που θα μπορούσε να προκαλέσει άγχος στο παιδί. Ένας από τους πιο απλούς τρόπους χαλάρωσης είναι η βαθιά διαφραγματική αναπνοή, μετρώντας μέχρι το πέντε, εκπνέοντας και επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία δύο με τρεις φορές. Στο διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε πολλές τέτοιες τεχνικές. Τέλος, μπορείτε να πείτε στο παιδί σας να φανταστεί την πιο θετική και χαλαρωτική σκηνή που θα μπορούσε να του φέρει ανακούφιση σε μία αγχώδη στιγμή.

6. Καθορισμός Ρουτίνας Διαβάσματος: Προκαθορίστε μία καλή ώρα έναρξης διαβάσματος ανάλογα με το πρόγραμμα του παιδιού σας, έναν κατάλληλο και σταθερό χώρο διαβάσματος χωρίς περισπασμούς και κάποιους καλούς τρόπους διατήρησης της συγκέντρωσης. Μία καλή επιλογή είναι η εφαρμογή ΜοtivAider, η οποία παράγει τυχαία “μπιπ’’ που βοηθούν το παιδί να παρακολουθεί τη συγκέντρωσή του.

Κάποια παιδιά αναμένουν το σχολείο με ανυπομονησία και κάποια άλλα με μια διάχυτη αίσθηση ανησυχίας και άρνησης. Όποια κι αν είναι η στάση του παιδιού σας απέναντι σε αυτή την επιστροφή, επενδύοντας χρόνο να το βοηθήσετε να βάλει σε τάξη τα συναισθήματά του και τις προετοιμασίες για τη νέα σχολική χρονιά, θα βοηθήσετε να γίνει ομαλά η μετάβαση από τις ανέμελες στιγμές του καλοκαιριού στις πιο απαιτητικές μέρες της νέας σχολικής χρονιάς.

Καλή επιστροφή!