ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Προεκλογικό τρικ η ανακοίνωση πανεπιστημιακού τμήματος στην Λευκάδα . Γνώριζαν όλοι όσοι σήμερα «θρηνούν» την αναστολή του

Της

Αργυρής Κατωπόδη 

 

Πόσα πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν όταν η υπουργός Παιδείας , Νίκη Κεραμέως , «τόλμησε» να αναφερθεί στην πραγματικότητα,. ανακοινώνοντας  ταυτόχρονα την αναστολή  λειτουργίας 37 πανεπιστημιακών τμημάτων γιατί απλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Μέσα σε αυτά, και το τμήμα Περιφερειακής ανάπτυξης  που θα λειτουργούσε στη Λευκάδα.  Η λογική ξεπέρασε την παρορμητικότητά μου ως πρώην συνεργάτης του ΤΕΙ…  Άκουσα και διάβασα με μεγάλη προσοχή τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν.

Νιώθω λοιπόν  την ανάγκη και την υποχρέωση να γράψω την άποψη μου, όχι ως ένα  πρόσωπο που ασχολήθηκε με την πολιτική, μα ως μια πρώην συνεργάτιδα του ΤΕΙ που γνωρίζει αρκετά τα της εκπαίδευσης στο νησί μας  και που κυρίως ως πολίτης αυτού του τόπου μοιράζεται  κι αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς όλων μας. Ως Λευκαδίτισσα που θέλω ο τόπος μου να έχει ζωή, να έχει τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά κι οι φοιτητές που τελειώνουν τα τμήματα της Λευκάδας να είναι ισάξιοι των φοιτητών  των άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

 

Το ΤΕΙ  Ι.Ν. στη Λευκάδα εξαρχής δεν είχε τις κατάλληλες υποδομές.

Είχε λοιπόν δυο τμήματα, το Διοίκησης Επιχειρήσεων και το Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων. Το δεύτερο ειδικά είχε ένα εκπληκτικό πρόγραμμα σπουδών.

Το Τμήμα τουριστικών επιχειρήσεων ήταν το τμήμα όπου μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα. ΛΑΘΟΣ. Πήραν από ένα νησί που το προϊόν του είναι ο Τουρισμός το τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων ένα τμήμα που θα μπορούσε να συνδεθεί άμεσα με την αγορά εργασίας, με την ανάπτυξη αυτού του τόπου και την εξέλιξή του.

 

Και φτάνουμε στην ενοποίηση ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και την ανακοίνωση από τον τότε υπουργό Παιδείας, κ. Γαβρόγλου, ενός τμήματος , αυτό της Περιφερειακής ανάπτυξης, με άγνωστο σχεδόν αντικείμενο, και έναρξη λειτουργίας του το 2021…Να σημειωθεί,  σε αυτό το σημείο,  ότι οι εξαγγελίες έγιναν στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου,  με ότι καταλαβαίνει ο καθένας .

Όσο για τις άλλες δύο δραστηριότητες στην Λευκάδα αυτή των διετών προγραμμάτων σπουδών επαγγελματικής κατάρτισης με την εποπτεία και ευθύνη του Ιονίου πανεπιστημίου και τη δημιουργία στο νησί ινστιτούτου με την επωνυμία «Νίκος Σβορώνος» και αντικείμενο στην ιστορική έρευνα, ήταν στην πραγματικότητα εξαγγελίες  προχειρότητας και λόγια του αέρα. Γι αυτές εξ άλλου μίλησε με σαφήνεια ο υφυπουργός Παιδείας, Β. Διγαλάκης.

Όλοι γνωρίζαμε ότι η Λευκάδα ήταν χρόνια τώρα ο αδύναμος κρίκος σε όλο το Ιόνιο , δηλαδή στα νησιά που υπήρχαν τμήματα ΤΕΙ. Και αυτό γιατί δεν είχε την βασικότερη προϋπόθεση που ήταν το κτιριακό και όχι μόνο.

Άρα για να μπορέσει να υπάρξει ένα καινούργιο τμήμα και μάλιστα ΑΕΙ χρειάζονταν και χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις  για την υλοποίηση των οποίων , τόσα χρόνια οι αρμόδιοι… δεν έχουν κάνει τίποτα:

  1. Κτιριακές υποδομές
  2. Καθηγητές με διδακτορικό και δημοσιεύσεις (δλδ έρευνα)
  3. Εισαγωγή φοιτητών με όριο βάσης

 

Εξάλλου ακριβώς αυτό ανακοίνωσε και ο τότε πρόεδρος του ΤΕΙ Γ. Δραγώνας ότι  δηλαδή υπάρχει Έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και εκπαιδευτικού προσωπικού.

Πριν λίγες εβδομάδες στην ορκωμοσία των φοιτητών ο κοσμήτορας κ.  Βάϊος Βαϊόπουλος  και  πριν η υπουργός ανακοινώσει την αναστολή λειτουργίας των πανεπιστημιακών τμημάτων,  είπε  χαρακτηριστικά :

” Για το νέο τμήμα χρειάζεται και η εξασφάλιση της απαιτούμενης υποδομής, πρωτίστως κτιριακής. Θα χρειαστεί φοιτητική εστία.  Έχει παραχωρηθεί το νέο κτήριο και αναμένουμε όμως την μελέτη – τα τεύχη δημοπράτησης για τα οποία ρωτώ κάθε εβδομάδα και έχουν στοιχειώσει. Κάθε βοήθεια από την τοπική κοινωνία δεν είναι απλώς επιθυμητή , είναι απόλυτα απαραίτητη για να μην ακυρωθεί το νέο τμήμα , τη στιγμή μάλιστα που η Λευκάδα διαθέτει όλα τα καλά της νησιωτικότητας και το θετικό της εύκολης πρόσβασης . Και αντιλαμβάνεστε ότι η ενδιαφερόμενη να πετύχει το εγχείρημα είναι κυρίως η Λευκάδα και όσοι την αγαπούν. Ελπίζω να μην πάρει στη Λευκάδα όσο χρόνο πήρε στην Κέρκυρα να καταλάβει τι σημαίνει να έχει πανεπιστήμιο. Θέλει η Λευκάδα να έχει ένα ή και δύο ακόμη τμήματα πανεπιστημίου; Ή θα πετάξει την ιστορική ευκαιρία;”.

 

Άρα ξεκάθαρα για άλλη μια  φορά, ακούστηκε από το στόμα ενός από τους πλέον αρμόδιους πως αν δεν υπάρξει άμεση κινητοποίηση σε ότι αφορά κυρίως το κτηριακό στη Λευκάδα κινδυνεύει να μη λειτουργήσει  κανένα τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου.  Και τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση αν και γνώριζε ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν υπάρχει; “Αναβάθμισε” το τμήμα της Λευκάδας ,από ΤΕΙ σε ΑΕΙ Περιφερειακής Ανάπτυξης. .

 

 

Σε κάθε περίπτωση η Λευκάδα δεν πρέπει να μείνει έξω από το χάρτη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης . Δεν έχουν δικαίωμα  όμως να μιλούν  αυτοί που την οδήγησαν σε μία «προεκλογική λύση παρωδία» , σε μία «εικονική δημιουργία ενός πανεπιστημιακού τμήματος» και το χειρότερο δεν έχουν το δικαίωμα  να παίζουν με το μέλλον των φοιτητών μας αλλά και την αγωνία όλων μας.