ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τιμώμενη στην 2η EΞΠΟΤΡΟΦ

ο Περιφερειάρχης με τον Λευτέρη Λαζάρου και την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της Κρήτης

της Βιβιάννας Βαρδή

H Περιφέρεια Ιονίων νήσων είναι η τιμώμενη Περιφέρεια στην 2η ΕΞΠΟΤΡΟΦ την έκθεση τροφίμων και ποτών που διοργανώνεται στο εκθεσιακό κέντρο στο Ελληνικό (πρώην στάδιο ξιφασκίας) με επίκεντρο τον Έλληνα παραγωγό. “Είναι ίσως μια χρονική στιγμή που δεν θα βρούμε κανένα σε αυτό τον τόπο που δεν πιστεύει ότι χρειάζεται μία βαθιά παραγωγική ανασυγκρότηση η οικονομία της χώρας μας και την ίδια στιγμή να μην σκέφτεται ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση στην οικονομία της χώρας δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη μεγάλη συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα, των προϊόντων της ελληνικής γης. Τι χρειάζονται οι παραγωγοί μας; Χρειάζονται τη δική μας στήριξη . Τη στήριξη της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης , την πληροφόρηση, την οικονομική βοήθεια , την προώθηση των προϊόντων.”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θόδωρος Γαλιατσάτος, κάνοντας χθες το απόγευμα τα εγκαίνεια της 2ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ… παρουσία δεκάδων παραγωγών, μαγείρων, εκθετών και παραγόντων της σύτισης.

Η Περιφέρια Ιονίων Νήσων είχε περίπτερο σε εξέχουσα θέση αλλά την συμμετοχή της Λευκάδας με έντονες απουσίες , όπως ήταν το σαλάμι Λευκάδος .  Παραγωγοί   από την Λευκάδα ήταν, η Ανθούλα Καλού με τα γνωστά βραβευμένα λαδοκούλουρα, η Grecolio με τυποποιημένο ελαιόλαδο και σαπούνια με έλαιο τα οποία γίνονται εξαγωγή και οι εκπρόσωποι των παραγωγών της φακής Εγκλουβής που έγιναν και το γευστικό επίκεντρο της έκθεσης μαγειρεύοντας παραδοσιακά την φακή και κινόντας το ενδιαφέρον του σεφ , Λευτέρη Λαζάρου ο οποίος μαζί με τη λέσχη αρχιμαγείρων της Κέρκυρας και τις οδηγίες των παραγωγών μαγείρεψαν παραδοσιακά τη φακή αλλά και μια εκδοχή σαλάτας με φακή, ντομάτα , μυρωδικά και σίκλινο Μάνης.

Ο Περιφερειάρχης , Θόδωρος Γαλιατσάτος, ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των παραγωγών της φακής για την εξέλιξη σε ότι αφορά τη διακίνηση της φακής. Οι εκπρόσωποι των ενημέρωσαν ότι έχουν κατατεθεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα για τον χαρακτηρισμό της φακής ως προϊον ΠΟΠ και έτσι να προστατευθεί το σπάνιο αυτό είδος φακής με τη μοναδική γεύση. Ζήτησαν και διασφάλισαν από τον Περιφερειάρχη την στήριξη της Περιφέρειας για την προβολή της φακής Εγκλουβής, την τυποποίηση αλλά και τη σωστή διακίνησή της.

Η συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον γνωστό σεφ , Λευτέρη λαζάρου, ήταν ιδιαίτερα επικοδομητική μια και ο κ. Λαζάρου μίλησε πολύ θετικά για τα προϊόντα των Ιονίων Νήσων, με μεγάλο θαυμασμό στην φακή μας, ενώ υποσχέθηκε σύντομα να επισκεφθεί τα νησιά μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν πολύ σημαντικές οι παρουσίες στο περίπτερο των Ιονίων Νήσων του πρέσβη της Ελλάδας στην Κίνα, Γ. Θεοφανόπουλου, που το λάδι της Grecolio εξάγεται ήδη στη χώρα, αλλά και του προέδρου του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου. Τέλος η συμμετοχή παραγωγών στην 2η ΕΞΠΟΤΡΟΦ είναι πολύ μεγάλη ενώ τον Περιφερειάρχη συνοδεύουν οι αντιπεριφερειάρχες Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Παναγής Δρακουλόγκωνας, Λευκάδας Θόδωρος Χαλικιάς και ο υπεύθυνος αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, Σπύρος Γαλιατσάτος.