ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Οι μαθητές του Α. Λυκείου παρακολουθούν τις εργασίες ανάδειξης του Κάστρου της Αγίας Μαύρας

Ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν για πρώτη φορά  πιλοτικά οι μαθητές της Α και Β τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου της Λευκάδας , αναδεικνύει μέσα από τη δουλειά των μαθητών την έννοια του προγράμματος ΕΣΠΑ και πως μπορεί να υλοποιηθεί ένα έργο μέσα από αυτό. Το έργο αυτό δεν είναι άλλο από την ανάδειξη του Κάστρου της Αγίας Μαύρας. ‘Μέσω του προγράμματος ASOC καλούμαστε να γνωρίσουμε έννοιες όπως ΕΣΠΑ, πολιτική συνοχής, κοινοτικά ταμεία, κονδύλια, ανοιχτά δεδομένα, έννοιες τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών αγνοούσε . Με την καθοδήγηση των καθηγητών μας κ. Καρβελά Αθανάσιο και κ. Νικολαΐδου Σεβαστή-Τάνια με διάθεση και περιέργεια για το καινούργιο οργανώσαμε την δημιουργία μιας ομάδας παρακολούθησης ενός έργου στο νησί μας ως ενεργοί πολίτες.‘, θα μας πουν οι μαθητές.  Φυσικά όλα αυτά ξεκίνησαν υπό συνθήκες covid οπότε και οι συνθήκες άλλαξαν και ήταν προσαρμοσμένες στους κανόνες ασφαλείας. .  Μας εξηγούν πως ακριβώς έγινε:

Η παρακολούθηση της πορείας του συγχρηματοδοτούμενου έργου: Ανάδειξη του Κάστρου της Αγ. Μαύρας στο νησί μας, από την ομάδα μας συνεχίζεται δυναμικά. Λόγω των τελευταίων γεγονότων στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο σχετικά με τον CoVid-19, προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα. Σχεδιάσαμε την επίσκεψη παρακολούθησης του, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα πραγματοποιούνταν μέσα στο κάστρο με την φυσική μας παρουσία και πραγματοποιήσαμε διαδικτυακή συνέντευξη με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και Συντονίστρια του έργου κ. Ολυμπία Βικάτου. Στη συνέντευξη αυτή η κ. Βικάτου απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και προχωράει κανονικά. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε περίπου στο 60% της υλοποίησης ως προς το οικονομικό αντικείμενο και βρισκόμαστε στο 70% , ως προς το φυσικό αντικείμενο του έργου. Η ολοκλήρωση του προβλεπόταν εντός του 2020, όμως λόγω κάποιων δυσκολιών θα ζητηθεί παράταση. Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, το οποίο προσπαθεί να βρει μία σύμβαση με μεγαλύτερη διάρκεια. Επομένως παραιτούνται φεύγουν και έτσι δημιουργείται πρόβλημα καθώς γίνεται επαναπροκήρυξη, η οποία είναι μία διαδικασία αρκετά χρονοβόρα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τις προκηρύξεις για τις προμήθειες υλικών. Από την άλλη είναι και οι χειμερινές καιρικές συνθήκες, όπου δεν μπορούν να γίνουν κάποιες εργασίες. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην υλοποίηση των έργων μέσα στο κάστρο. Όσον αφορά τα αναμενόμενα αποτελέσματα μετά την αποπεράτωση των εργασιών αναμένουν να αυξηθεί η επισκεψιμότητα του κάστρου. Ο επισκέπτης σαφώς θα έχει μία καλύτερη εικόνα. Αρχικά θα μπορεί με ασφάλεια να επισκέπτεται το μνημείο καθώς θα έχουν οριοθετηθεί οι γραμμές του, δημιουργούνται επίσης υποδομές για τα ΑΜΕΑ, όπου για πρώτη φορά η περιήγηση θα μπορέσει να γίνεται με αμαξίδια. Η δημιουργία των ψηφιακών προγραμμάτων και της έκθεσης που γίνεται στην πυριτιδαποθήκη πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντική και θα αποτελέσει πόλο έλξης για τον επισκέπτη.¨”

Μετά την καραντίνα και συγκεκριμένα  στις  12/06/2020 η ομάδα εργασίας του Α Λυκείου  επισκέφτηκε το Κάστρο της Αγίας Μάυρας, όπου εκεί έγινε μια πλήρως κατατοπιστική ξενάγηση από την Κ Φρόσω Χαλκιοπούλου. “Παρατηρήσαμε, ότι οι εργασίες προχωράνε ολοταχώς και το κάστρο αρχίζει να παίρνει μορφή. Ακολουθήσαμε τις διαδρομές που είναι σχεδιασμένες να οδηγούν τον επισκέπτη στα μικρά και τα μεγάλα αξιοθέατα και πήγαμε σε μέρη τα οποία γνωρίζαμε ότι υπάρχουν μόνο θεωρητικά, όπως είναι η πυριτιδαποθήκη. Δεν ξεχάσαμε φυσικά να κρατήσουμε αρκετό φωτογραφικό υλικό το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά και μόνο για την εργασία μας!'”, επισημαίνουν οι μαθητές στο σχετικό blog που έχουν φτιάξει. https://castleunity.blogspot.com/

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η διαδικτυακή συνέντευξη των παιδιών με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και Συντονίστρια του έργου κ. Ολυμπία Βικάτου για το συγχρηματοδοτούμενο έργο: «Ανάδειξη του Κάστρου της Αγ. Μαύρας»

 

Ποιος είναι ο στόχος αυτής της έρευνας;

Η έρευνα μας έχει στόχο να προκαλέσει το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των
νέων για ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο ΕΣΠΑ, ώστε να γίνουν πιο ενεργοί πολίτες και να
αντιληφθούν τις δυνατότητές τους ως ενεργοί πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης
στοχεύουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας για αυτό το σημαντικό και μοναδικό
έργο πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε να το προστατέψουν και να το αναδείξουν.

Με την ανάδειξη τέτοιων προγραμμάτων θα δοθεί κίνητρο για περαιτέρω επιχορηγήσεις για την
ανάδειξη πολιτιστικών και περιβαλλοντικών έργων. Αυτό θα λειτουργήσει ως ευκαιρία ενασχόλησης του αντικειμένου τόσο των ειδημόνων όσο και των τουριστών.

Κίνητρο μας στάθηκε η ανάδειξη του πολιτιστικού αυτού μνημείου ώστε να το φέρουμε πιο κοντά στους πολίτες, να το εντάξουμε στους περιπάτους μας, να γίνει μέρος της καθημερινότητας μας. Να παρακινήσουμε τους εαυτούς μας να μην το αντιμετωπίζουμε ως ένα «κουφάρι» του παρελθόντος. Θέλουμε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα του από τους τουρίστες που κατακλύζουν το νησί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.