ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

O Nίκος Μπρατσουκάκης στο lefkadapress

Συνέντευξη

Στον Χρήστο Ρομποτή

 

 

Ο Νίκος Μπρατζουκάκης διαθέτει πλούσια εμπειρία από τη μακρόχρονη συμμετοχή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχει διατελέσει πρόεδρος της κοινότητας Βασιλικής, μέλος του Δημοτικού συμβουλίου – επικεφαλής ανεξάρτητου ψηφοδελτίου του Δήμου Απολλωνίων και σήμερα δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Λευκάδας εκλεγμένος με την παράταξη «Όλοι για τη Λευκάδα». Τον συναντήσαμε στη Βασιλική και μίλησε στο lefkadapress για τα προβλήματα της νότιας Λευκάδας και όχι μόνο.

Η εμπειρία και η διεξοδική ενασχόλησή του με τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής αποτυπώθηκαν στη συνομιλία μας,  που εστιάστηκε στη νότια Λευκάδα και τα προβλήματά της. Προβλήματα στα οποία θα επανέλθουμε κρατώντας τις τοποθετήσεις του Νίκου Μπρατζουκάκη.

Πριν λίγο καιρό υπογράφηκε η εργολαβική σύμβαση κατασκευής του έργου του αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών Βασιλικής. Ποια είναι η θέση σας για το συγκεκριμένο έργο;

Όλος ο κόσμος το θέλει. Δεν είναι θέμα παράταξης . Το τουριστικό αγκυροβόλιο είχε ξεκινήσει πριν 20-25 χρόνια. Δεν υπάρχει κανείς άνθρωπος εδώ που να μην θέλει το έργο.  Το πως θα λειτουργήσει είναι άλλο θέμα, αλλά το έργο αυτό θα δώσει πνοή στη νότια Λευκάδα, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα υπάρξουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν τις εκλογές. Πως κρίνετε την έως τώρα συνεργασία σας με τον κ. Δρακονταειδή;

Εγώ δεν είμαι πολιτικός. Οι πιο πολλοί που θέτουν υποψηφιότητα πιστεύω ότι ωθούνται από αγάπη για τον τόπο τους και από την επιθυμία τους να προσφέρουν. Συμμετείχα στο ψηφοδέλτιο του Κώστα Δρακονταειδή γιατί θεωρούσα ότι είναι ο καταλληλότερος για να μπορέσει να προσφέρει περισσότερα στον Δήμο. Με τον Κώστα Δρακονταειδή σε πολλά πράγματα είμαστε σύμφωνοι. Σε κάποια πράγματα που μπορεί να διαφωνώ μπορώ να μην ψηφίσω αυτά που ψηφίζει η παράταξη, κάτι που είναι σεβαστό και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο Κ. Δρακονταειδής δεν μου έχει πει ποτέ «πρέπει να ψηφίσουμε αυτό ή το άλλο». Είναι κύριος. Αν τα πράγματα δεν ήταν έτσι, δεν θα ήμουν στην παράταξη.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της νότιας Λευκάδας;

Ο Δήμος είναι προσηλωμένος στο κέντρο. Πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στα χωριά, όχι μόνο της νότιας, αλλά ολόκληρης της  Λευκάδας.   Η νότια Λευκάδα εισπράττει από τέλη παρεπιδημούντων, από κοινόχρηστους χώρους, από τις παραλίες κτλ διπλάσια ποσά από ότι εισπράττει η υπόλοιπη Λευκάδα. Εδώ στη νότια Λευκάδα δεν «πέφτουν» χρήματα. Μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό της καθαριότητας. Αυτή τη στιγμή με την υποστελέχωση στον τομέα της καθαριότητας, ουσιαστικά μια τουριστική περιοχή μένει χωρίς καθαριότητα. Ο Δήμος έχει σε κάποιο βαθμό δίκιο όταν λέει ότι δεν μπορεί να προσλάβει άτομα. Από την άλλη όμως μπορούν να γίνουν ένα σωρό άλλα πράγματα. Πχ μια καλύτερη κατανομή των υπαλλήλων, έστω για τους δύο καλοκαιρινούς μήνες. Ένα άλλο ζήτημα είναι η εγκατάλειψη των χωριών. Αφού δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις, δεν μπορούν να γίνουν έργα στα χωριά. Τα χωριά εγκαταλείπονται. Δεν υπάρχει προγραμματισμός. Χρειάζεται σχέδιο και στήριξη από το Δήμο, διότι νότια Λευκάδα δεν είναι μόνο η Βασιλική που είναι παραθαλάσσια, είναι πολλά το ορεινά χωριά. Ακόμα  ένα θέμα είναι οι αυξήσεις, που εγώ τις θεωρώ αναιτιολόγητες. Οι αυξήσεις βέβαια και αφορούν και άλλες περιοχές.

 

 

Κάποια από τα προβλήματα που ταλανίζουν τη Βασιλική σχετίζονται με τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου.

Λειτουργεί χωρίς περιβαλλοντικούς όρους από το 2011 και μετά. Κακώς ο σημερινός Δήμαρχος σαν Νομάρχης και μάλιστα 10 ήμερες πριν φύγει του έδωσε άδεια χωρίς να ελέγξει αν τηρούνταν οι περιβαλλοντικοί όροι με την δικαιολογία ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτε γιατί υπήρχε απόφαση από το ΣΤΕ χωρίς να πει ότι στην απόφαση του ΣΤΕ υπήρχε όρος ότι έπρεπε να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι που σαν αρμόδια υπηρεσία έπρεπε να ελέγξει. Στη συνέχεια μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων η περιφέρεια και το ΥΠΕΚΑ έλεγξε το εργοστάσιο και διαπίστωσε ότι δεν τηρούνται οι περιβαντολογικοι όροι και το έκλεισε κάτι που δεν έκανε ο Νομάρχης και σημερινός Δήμαρχος. Ύστερα μπήκε μέτοχος στο εργοστάσιο ο Παύλος Βαρδινογιάννης τότε λοιπόν άνοιξαν όλες οι πόρτες από Δήμο και Περιφέρεια.

Για να λειτουργήσει το εργοστάσιο ένας από τους όρους που δεν τηρούσε ήταν ότι έπρεπε να έχει μέρος να διαθέσει τα απόβλητα του εδώ ο Δήμος μας ανέλαβε να τον εξυπηρετήσει δίνοντας του ένα χαρτί ότι μπορεί να τα πάρει ο βιολογικός καθαρισμός  ξέροντας βέβαια ότι υπήρχε στους όρους λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών Λευκάδας με υπουργική απόφαση ότι δεν δέχονται λύματα βιομηχανικών αποβλήτων. Και το παράξενο είναι ότι όταν αντιληφθήκαμε ότι ο Δήμος έδωσε αυτό το χαρτί στον ιδιοκτήτη του εργοστασίου η παράταξή μας έθεσε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο λέγοντας στον Δήμαρχο να το ανακαλέσει  πριν το χρησιμοποίηση ο εργοστασιάρχης  για να πάρει έστω προσωρινή άδεια. Ο Δήμαρχος αρνήθηκε. Το απέσυρε μετά όταν το χρησιμοποίησε ο εργοστασιάρχης στο ΣΤΕ και πήρε προσωρινή άδεια. Τα συμπεράσματα δικά σας. Τα ίδια έκανε και η Περιφέρεια που μέχρι τώρα λόγω που έχει την αρμοδιότητα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε προσπαθώντας να δώσει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί να δουλέψει το εργοστάσιο. Σκεφθείτε ότι παρόλο που οι περιβαλλοντικοί όροι έχουν λήξει και πρέπει να ανανεωθούν βάσει των νέων νόμων  που ισχύουν παραμένουν ακόμη για έλεγχο στα γραφεία της Περιφέρειας κοντά στα 3 χρόνια. 

 

 

Συνεχίζονται οι υποβαθμίσεις, οι συγχωνεύσεις, η υπολειτουργία ή ακόμα και η κατάργηση διάφορων βασικών υποδομών και υπηρεσιών. Πρόσφατα συγχωνεύτηκαν και άλλα σχολεία. το Κέντρο Υγείας παρουσιάζει προβλήματα στη λειτουργία του και το Αστυνομικό τμήμα ενδέχεται να καταργηθεί, όπως τμήματα της ΔΟΥ Λευκάδας που μεταφέρθηκαν στην Πρέβεζα δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των κατοίκων της περιοχής. Πως επηρεάζεται  η νότια Λευκάδα από αυτές τις εξελίξεις και τους αντίστοιχους σχεδιασμούς;

Συγχωνεύσεις χρειάζονται, αλλά με σωστούς όρους. Τα σχολεία αυτά θα πρέπει να πληρούν προϋποθέσεις όσον αφορά τις υποδομές, τον αριθμό των διδασκόντων και να είναι εξασφαλισμένη η μεταφορά των μαθητών.

Για το Αστυνομικό Τμήμα, εμείς ως πρωτοβουλία κατοίκων στείλαμε επιστολή στο Υπουργείο που εξηγούμε πως έχει η κατάσταση εδώ στη νότια Λευκάδα όπως ότι πχ είναι πύλη εισόδου για λαθραία, ναρκωτικά κτλ. Χωρίς Αστυνομικό Τμήμα η Βασιλική και η νότια Λευκάδα γενικότερα θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα. Το Αστυνομικό Τμήμα πρέπει να μείνει. Η απόσταση από τη Λευκάδα είναι μεγάλη για να παρέμβει η αστυνομία αν συμβεί κάτι. Ακόμα και από το Βλυχό να έρθει, πάλι είναι μακριά. Φανταστείτε από το Βλυχό να πρέπει να πάει σε περιστατικό στο Αθάνι ή στη Νηρά.

Το Κέντρο Υγείας υπολειτουργεί χωρίς το προσωπικό που έπρεπε να έχει ένα κέντρο Υγείας. Με λίγα λόγια λειτουργεί περίπου σαν τα αγροτικά ιατρεία.  Είναι απαξιωμένο και αυτό.

 Για την κατάργηση των τμημάτων της Δ.Ο.Υ  Λευκάδας. Είναι δύσκολες εποχές. Πολλοί δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν και πηγαίνουν τα βιβλία τους για ελέγχους – διακανονισμούς κτλ. Πλέον αυτό το τμήμα έχει φύγει από την Δ.Ο.Υ. Λευκάδας και πρέπει οι πολίτες να πάνε στην Πρέβεζα, όπως είπατε. Η απόσταση είναι μεγάλη και σκεφτείτε να ζητήσουν από κάποιον από την Βασιλική κάποιο επιπλέον χαρτί. Θα είναι αναγκασμένος να επιστρέψει εδώ και να ξαναπάει στην Πρέβεζα.

 

Εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις με κατηγορούμενους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα, αλλά και στη Λευκάδα. Πως το σχολιάζετε;

Αυτοί που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση  πρέπει πάντα να σκέφτονται ότι τους εξέλεξαν οι πολίτες για να τους αντιπροσωπεύουν και μάλιστα εγώ θα συμπληρώσω- παρόλο που σε κάποιους δεν θα αρέσει αυτό- να τους υπηρετούν. Είναι απαράδεκτο  να συμβαίνει κάτι τέτοιο, δηλαδή κάποιος αιρετός να καταχραστεί χρήματα με οποιοδήποτε τρόπο είτε παίρνοντας τα από το ταμείο του Δήμου είτε από κάποιες απευθείας αναθέσεις σε (φίλους εργολάβους).  Σε αυτούς λοιπόν που έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο έχει καθήκον το κράτος και η δικαιοσύνη να τους καταδικάσει.

 

Το Πόρτο Κατσίκι αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού και όχι μόνο. Ένα σημαντικό ζήτημα που ανακύπτει κάθε καλοκαίρι είναι η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Η παραλία Πόρτο Κατσίκι είναι εγκαταλελειμμένη. Πρέπει ο Δήμος  να επέμβει.  Δεν υπάρχει καθαριότητα, υπάρχουν κάποιες καντίνες που μια φεύγουν και πηγαίνουν πάνω, επειδή τους έχει διώξει ο Δήμος και μια κατεβαίνουν κάτω και ξαναλειτουργούν την επόμενη μέρα. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Αν θέλει ο Δήμος θέλει μπορεί να παρέμβη  και να σταματήσει αυτό που γίνεται. Προσπαθούμε πάντα όμως να δικαιολογηθούμε: Μία «φταίει η κτηματική υπηρεσία», την άλλη «δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι γι’ αυτό» κτλ. Μια πρόταση που τέθηκε είναι να φτιαχτούν κάποια κτίρια, λυόμενα ή έστω και κανονικές κατασκευές, τα οποία θα είναι όμορφα, θα δέσουν με το τοπίο και θα μπορέσουμε να έχουμε κάποια έσοδα. Τέτοιες ενέργειες έχουν μείνει πολύ πίσω. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι χάλια, όπως βέβαια και σε πολλά άλλα μέρη που δημιουργούνται διάφορα προβλήματα. Δημιουργούνται όμως προβλήματα και στον ίδιο το Δήμο. Δε γίνεται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο να βγαίνει ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος και να λέει ότι έκλεισαν τις καντίνες και μεταφέρθηκαν πάνω και μετά από τρεις μέρες οι καντίνες να κατεβαίνουν από μόνες τους κάτω. Δηλαδή  κοροϊδεύουν και μας, είναι παράλογα πράγματα αυτά. Αυτά έχουν αρνητικές συνέπειες για το κύρος του Δήμου, αλλά και στον τουρισμό. Δε μπορεί να συνεχίζετε μια κατάσταση, όπου παίρνει ο καθένας την καντίνα, την τοποθετεί όπου θέλει και όταν μαθαίνει ότι έρχεται η δημοτική αστυνομία να πηγαίνει επάνω και να λέει δε δούλεψα ή δε δουλεύω. Είναι μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες στον κόσμο. Χρειάζεται οργάνωση, διότι δεν είναι μόνο για τη νότια Λευκάδα, αλλά για όλη τη Λευκάδα το Πόρτο Κατσίκι και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι. Πρέπει σε αυτές τις παραλίες να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και να μην είναι το μόνο μέλημά μας μόνο να εισπράττουμε χρήματα. Ενδεικτικά σας λέω η δημοπρασία για ομπρέλες και ξαπλώστρες αρχίζει από 130 ευρώ περίπου το τετραγωνικό μέτρο, ενώ αλλού από 15-25 ευρώ.

Πως κρίνετε την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας;

Η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας αποτελεί  ακόμη ένα λάθος του Κράτους. Δεν είναι μόνο η Δημοτική Αστυνομία είναι οι σχολικοί φύλακες οι καθαρίστριες και θα ακολουθήσουν και άλλοι. Αποδιοργανώνει γενικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από τη μια μεριά τις δίνει αρμοδιότητες και από την άλλη στην πράξη τις αφαιρεί. Επί της ουσίας ένα από τα οικονομικά κομμάτια του Δήμου  και όχι μόνο είναι η Δημοτική Αστυνομία. Φανταστείτε να καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία. Ποιος θα αναλάβει τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας;  Δεν πρόκειται να εισπράττει ο Δήμος τα χρήματα αυτά που εισέπραττε από παράνομες σταθμεύσεις, δεν θα υπάρχει έλεγχος στα καταστήματα καταλήψεις πεζοδρομίων κ.α. Θέλουν να πάρουν όλα τα οικονομικά των Δήμων. Όπως είπα και στο δημοτικό συμβούλιο, κάποια στιγμή όπως μπήκε επίτροπος στην Ελλάδα θα μπει επίτροπος και στους δήμους.