ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ο δήμαρχος Λευκάδας ζήτησε συγνώμη για τις διακοπές του νερού

Ειδική συνεδρίαση για τα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζει Λευκάδα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Λευκάδας, Χαράλαμπος Καλός, υπογράμμισε ότι τα πιο σημαντικά προβλήματα του νησιού που είναι η διαχείριση των απορριμμάτων και της υδροδότησης που ταλανίζουν τον τόπο.

Γνωρίζετε πολύ καλά το πολύ οξυμένο πρόβλημα το οποίο κλήθηκε να διαχειριστεί το δημοτικό συμβούλιο αυτό της διαχείρισης, αυτό της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων μέσα σε ασφυκτικές καταστάσεις, ιδιαίτερα η πόλη της Λευκάδας, αλλά και στο Νυδρί, Σύβοτα, Βασιλική, όμως ιδιαίτερα η πόλη από τις μυρωδιές που αναδυόταν από την μερικώς ανεξέλεγκτη εναπόθεση και κατά κύριο λόγο από την αποτυχημένη διαδικασία της δεματοποίησης.

Η νέα δημοτική αρχή έριξε σχεδόν όλο το βάρος της στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, καθώς επρόκειτο για ένα πρόβλημα υγείας και νομίζω ότι οι επιλογές της και η διαχείριση συνολικά του προβλήματος την δικαίωσαν με αποτέλεσμα να μην παραχθεί καινούργιο πρόβλημα, αλλά να είμαστε κοντά στο να ανακοινώσουμε και επισήμως ότι αυτή υγειονομική βόμβα που ήταν 500 μέτρα από την πόλη της Λευκάδας, η περιπέτεια αυτή έλαβε τέλος.

Δεύτερο σημαντικό πρόβλημα, που δεν νομίζω ότι το αμφισβητεί κανείς το δημοτικό συμβούλιο είναι η διαχείριση του υδάτινου παράγοντα.

Κατά τη δική μας εκτίμηση, το νερό αυτή τη στιγμή  είναι ο Νο1   περιοριστικός παράγοντας ανάπτυξης του τόπου μας. Αυτό το λέω, καθότι πάρα πολλοί ιδιώτες είτε εταιρείες, σκέφτονται να επενδύσουν στη Λευκάδα και το πρώτο τους ερώτημα είναι αν θα υπάρχει νερό.

Επίσης εκτός από τις επενδύσεις στον τόπο μας, είμαστε όλοι εμείς οι Λευκαδίτες, οι οποίοι τα πολλά τελευταία χρόνια με διάφορες διακυμάνσεις, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στην υδροδότηση.

Από τη θέση του δημάρχου, οφείλω να ζητήσω μία συγνώμη από τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες που επισκέφτηκαν τη Λευκάδα και εξακολουθούν κάποιοι να είναι στα μέρη μας μία συγνώμη για την ταλαιπωρία στην υπέστησαν με τις αρκετές διακοπές στην υδροδότηση.

Προφανώς όλες αυτές οι διακοπές δεν αφορούσαν το νησί, αλλά ένα σημαντικό μέρος κοινοτήτων και περιοχών στο νησί.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως το θέμα διαχείρισης του νερού είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα με πολλές παραμέτρους, όπως η επάρκεια, η διαχείριση, η ανεξέλεγκτη χρήση οι παράνομες συνδέσεις, οι απώλειες, καταστάσεις τις οποίες καλούνται να διαχειριστούν και άλλοι δήμοι, αλλά μιας που μιλάμε για τη Λευκάδα οφείλουμε και είναι μία δέσμευση της δημοτικής αρχής, ότι τώρα που ολοκληρώνεται το πολύ σημαντικό ζήτημα των απορριμμάτων, θα μπει σε απόλυτη προτεραιότητα, επικουρούμενο από οποιοδήποτε φορέα κριθεί αναγκαίος ως προς τη συνδρομή του, έτσι ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Μάλιστα μπορώ να προβώ σε μία δέσμευση προς τους δημότες της Λευκάδας ότι η εικόνα του νερού χρόνο με το χρόνο θα βελτιώνεται. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι σε ένα χρονικό διάστημα 6 μηνών ή ενός χρόνου το πρόβλημα αυτό θα έχει λυθεί στην ολότητά του γιατί είναι αδύνατο. Είναι αλήθεια ότι το ζήτημα χρειάζεται μία ολιστική προσέγγιση στο πρόβλημα της διαχείρισης του νερού, οφείλω να καταθέσω και με προσωπική άποψη ότι τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις προς την βελτίωση του, επειδή όμως το θέμα του νερού έχει μία δυναμική καθώς ολοένα και αυξάνονται οι ανάγκες υδροδότησης από την ανάπτυξη που έχει Λευκάδα, καθώς και από την παλαίωση του δικτύου χρόνο με το χρόνο, αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η δυναμική καθιστά τη διαχείριση της υδροδότησης εξορισμού προβληματική.

Γνωρίζουμε όλοι ότι δύο είναι οι κύριες πηγές υδροδότησης του τόπου μας, ο ένας φορέας είναι οι πηγές του Αγίου Γεωργίου μέσω του συνδέσμου και η άλλη μεγάλη πηγή είναι το υδάτινο στοιχείο που έχει ο τόπος μας κυρίως στη νότια Λευκάδα.

Μπροστά μας έχουμε μία πρόκληση και ακούει στο όνομα Τρίτσης, η εξέλιξη του προγράμματος Φιλόδημος, που εκτός από παρεμβάσεις, υπάρχουν προκλήσεις που θα πρέπει να ανταποκριθούμε ως δημοτική αρχή και δημοτικό συμβούλιο, καθώς υπάρχει πρόσκληση αναφορικά με τον τομέα της ύδρευσης και για αντικατάστασης δικτύων, για επεκτάσεις όπως επίσης και για κατασκευή πολύ σοβαρών Υποδομών.

Σε αυτές τις υποδομές θα σας πω ότι υπάρχει επάνω στο τραπέζι και συζητείται με τα αρμόδια υπουργεία, το μεγάλο θέμα της λιμνοδεξαμενής Βασιλικής, μιας ολοκληρωμένης μελέτης, με τους περιβαλλοντικούς όρους να είναι σε ισχύ οι παλιότεροι γνωρίζουν ότι ο προσανατολισμός της ήταν για άρδευση, όμως βλέποντας μία ευκαιρία στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, προσπαθούμε να μπορέσουμε να προσθέσουμε μαζί με την ύδρευση και το ζήτημα της άρδευσης με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Προεκλογικά είχα δεσμευτεί και υπάρχουν στον προϋπολογισμό κονδύλια για την διερεύνηση εταιρείες ύδρευσης αποχέτευσης. Το επόμενο διάστημα θα ανατεθούν οι μελέτες τιμολόγησης και βιωσιμότητας, δεν έχω προχωρήσει ακόμα σε αυτό, γιατί σε συνεννόηση με το Υπουργείο κοιτάζουμε σε περίπτωση που προκριθεί η δημιουργία, να δούμε το θέμα της στελέχωσης της, γιατί δεν έχει νόημα να αλλάξει όνομα και να παραμένει με ένα λειψό αλλά απόλυτα μάχιμο προσωπικό.

Επίσης εξετάζουμε ενδελεχώς και οποιοδήποτε άλλο φορέα θα μπορέσει να συνδράμει την προσπάθειά μας αυτή.

Είναι σίγουρο ότι επιβάλλεται να γίνουν μία σειρά παρεμβάσεων καθότι η κατάσταση στην ύδρευση της Λευκάδας μπορεί να περιγράφει με τη λέξη χάος.

Χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων επιφανειακών αγωγών, οι οποίοι καταλαβαίνετε πόσο ευάλωτη είναι σε ζημιές και τις παρεμβάσεις, ενεργοβόρες διαχείρισης με τις δεκάδες γεωτρήσεις που έχουμε, τα πολλά αντλιοστάσια που θέλουν συντήρηση και μία μη ελέγξιμη διαχείριση.

Πιστεύω ότι εντός του 2020 να είμαστε σε θέση για το πώς θα πρέπει να αποφασίσουμε να δρομολογήσουμε την επόμενη μέρα για τη διαχείριση της ύδρευσης στη Λευκάδα, που μετά την επιτυχή κατάληξη των απορριμμάτων είναι το νούμερο ένα πρόβλημα του τόπου μας.

πηγή: lefkadatoday.gr