ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Mε σκληρή αντιπολίτευση ο απολογισμός της δημοτικής αρχής

 

της

Βιβιάννας Βαρδή

Πάνω από μία ώρα κράτησε χθες ο απολογισμός του δημάρχου Λευκάδας για τα πεπραγμένα της τριετίας (+) της συγκεκριμένης Δημοτικής Αρχής…Ένας απολογισμός που είναι υποχρεωμένος να κάνει ο δήμαρχος  από τον κώδικα Δήμων και που ελάχιστοι πολίτες παρακολούθησαν.  Ένας απολογισμός (θα παραθέσουμε παρακάτω σημεία του) που αν κάποιος δεν γνώριζε τα του δήμου Λευκάδας θα μπορούσε να μην επικεντρωθεί σε πολλά σημεία και να αντιδράσει, όπως έγινε στην συνέχεια από σύσσωμη την αντιπολίτευση… Σκληρή κριτική για τα πεπραγμένα των τριών χρόνων και ακόμη πιο σκληρή για τις ελάχιστες γραμμές, όπως τονίστηκε, που αφιερώθηκαν σε αυτό τον απολογισμό , στην καθημερινότητα του πολίτη.

απεροντολογήσαμε  και περιτολογήσαμε  πολύ αυτά τα χρόνια στο δημοτικό  συμβούλιο. Χάσαμε επικοδομητικό και δημιουργικό  χρόνο για θέματα  ρουτίνας, θέματα απλής τυπικής διαχείρισης γιατί τα μικρόφωνα αυτά δεν ήταν τελικά  τα μικρόφωνα του δημοτικού συμβουλίου, τα οποία είναι μικρόφωνα καταγραφής πρακτικών, αλλά  μεταβλήθηκαν σε προεκλογικά μικρόφωνα τετραετίας, καθώς κάθε φορά που συζητούσαμε ένα απλό θέμα, επειδή ακούει ο κόσμος, ξεκινούσαμε όλοι την ιστορία του έργου από την αρχή. , τόνισε η επικεφαλής του “Ανοίγουμε πανιά” , Μαριάννα Καρφάκη

“Δεν μπορώ να καταπιώ τη λέξη “σεμνότητα” που επικαλέστηκε ο δήμαρχος είπε ο Βασίλης Αραβανής , μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του.  “Όχι απλώς δεν δείξατε κάτι τέτοιο αντίθετα δείξατε μία ανεξήγητη υπεροψία αντιμετωπίζοντας τη μειοψηφία, με πολλές επιθέσεις και απαξίωση των προτάσεων της μειοψηφίας.”, είπε ο κ. Αραβανής .

Καμαρώνετε γιατί αυξήσατε την ανταποδοτικότητα, δεν αντιστέκεστε στη μείωση της χρηματοδότησης των δήμων, δέχεστε να λειτουργείτε χωρίς αντίσταση σαν επιχείρηση, καθώς και στην κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, βγάλατε φιρμάνια για κόψιμο νερού, στέλνετε μικροποσά για είσπραξη στις εφορίες, μπλοκάρετε μικρο-οφειλέτες, δεν αντιστέκεστε στις αναθέσεις έργων σε εργολάβους καθώς πολλά πράγματα μπορούν να τα κάνουν υπηρεσίες με δικά τους μέσα.”, τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της “Λαϊκής Ενότητας”, Θωμάς Καββαδάς.

Αιχμηρός και στοχευμένος ο Κώστας Γληγόρης αφού διαμαρτυρήθηκε για ένα κείμενο – απολογισμό που πήραν οι δημοτικοί σύμβουλοι στα χέρια τους μία ημέρα πριν τον απολογισμό επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι :

Σημασία έχει μέσα από αυτούς απολογισμούς να βγαίνουν αποτελέσματα και να θέτουμε τους στόχους, ελπίζοντας ότι του χρόνου θα έχουμε έναν τέτοιο απολογισμό. Εμείς σαν απολογισμό έχουμε ένα κείμενο το οποίο μας δόθηκε χθες, ενώ σε ερώτηση πότε θα μας δοθούν τα στοιχεία, η απάντηση από το προεδρείο ήταν ότι δεν μας αφορούν τα στοιχεία”, επεσήμανε..

Από τους δημοτικούς συμβούλους που μίλησαν κάνουμε αναφορά στην Ζωή Σκιαδά διότι είναι από τους λίγους που ήταν στην προηγούμενη δημοτική αρχή και μάλιστα αντιδήμαρχος. Η κ. Σκιαδά αφού εξέφρασε την απορία της γιατί σε έναν απολογισμό τριών χρόνων γίνεται αναδρομή  στο 2014 και να υπάρχει ως άλλοθι για την απολογία του δημάρχου, τόνισε: ” Στον απολογισμό σας κ. δήμαρχε λέτε ότι παραλάβατε ένα δήμο με οικονομικά και διοικητικά προβλήματα.

κ. Δήμαρχε παραλάβατε ένα δήμο σε αυτό το κτίριο που παραδόθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, σε 2.500 τ.μ.δηλαδή,  και χωρίς οικονομικά προβλήματα. Ο προηγούμενος δήμος βρήκε χρέη αλλά δεν σας παρέδωσε κανένα χρέος.’, τόνισε. Σε ότι αφορά τις κοινωνικές δομές, στις οποίες ήταν και αντιδήμαρχος η κ. Σκιαδά επεσήμανε: “Αφιερώσατε πολλές σελίδες στην εισήγησή σας στις Κοινωνικές δομές και την κοινωνική πολιτική. Αυτονόητες υπηρεσίες προς τους πολίτες οι οποίες αναφέρονται στον κανονισμό και τη λειτουργία της δημοτικής αρχής μπαίνουν στον απολογισμό του δημάρχου. Τα προνοιακά επιδόματα πάντα τα έδινε η πρόνοια και πάντα ήταν οι ίδιες συγκεκριμένες διαδικασίες. Όλα αυτά ήταν θέματα που τα χειριζόταν η πρόνοια και δεν έγινε επί ημερών σας. Γινόταν και πριν από εσάς, θα γίνεται και μετά από εσάς. Όσο για τις γαλάζιες σημαίες που μιλάτε για καλύτερη υποδομή είναι ακριβώς αυτή που παραλάβατε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Και μάλιστα ούτε καν δεν μπαίνετε στον κόπο το χειμώνα να μαζεύετε τους πύργους των ναυαγοσωστών με αποτέλεσμα να καταστρέφονται. Δεν μπορείτε δε να μιλάτε για ασφάλεια των λουομένων όταν  από τους 8 ναυαγοσώστες έχετε μόνο τρεις πλέον. Παρ όλ αυτά πρόστιμα έχετε και μάλιστα 10.000 ευρώ το χρόνο   “, κατέληξε.

 

Στην συνεδρίαση αυτή ήταν και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σωτήρης Σκιεδαρέσης ο οποίος τόνισε ότι η Λευκάδα πρέπει να μπει στον χάρτη των τουριστικών προορισμών και αυτό αποτελεί μια πολυεπίπεδη διαδικασία που απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό. Τουριστική ανάπτυξη σημαίνει ολοκληρωμένη στρατηγική προώθησης και προβολής του νησιού, συνένωσης δυνάμεων μέσα από μια νέα προοπτική.

Μάλιστα πρότεινε την δημιουργία οργανισμού τουριστικής ανάπτυξης και προβολής για την Λευκάδα με συμμετοχή όλων των ιδιωτικών φορέων και την συμμετοχή Αντιπεριφέρειας-Δήμου και Επιμελητηρίου, ένας οργανισμός που θα λειτουργεί με τα σύγχρονα εργαλεία marketing και επικοινωνίας και θα υλοποιεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική προβολής και προώθησης του τουρισμού στην Λευκάδα, λέγοντας ότι ήδη έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο και θα ήταν τιμή να το μοιραζόταν με τους αιρετούς.

Ο απολογισμός του δημάρχου

“…παραλάβαμε ένα Δήμο με διοικητικά και οικονομικά προβλήματα. Παρόλα αυτά, πορευτήκαμε με βάση όχι έχοντας ως άλλοθι το τι παραλάβαμε, αλλά παίρνοντας υπόψη την πραγματικότητα και σχεδιάζοντας πως μπορούμε να ανατρέψουμε τις αρνητικές για τον Δήμο συνέπειες.
Με προσήλωση στο πρόγραμμα μας και με πολλή και σκληρή δουλειά, προσπαθήσαμε να υπερβούμε ανυπέρβλητα εμπόδια, έχοντας την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε. Πιστεύουμε ότι σε αυτό το διάστημα ήταν και είναι φανερή η διάθεση για δουλειά και η δημιουργική λογική της νέας Δημοτικής Αρχής, παρά το ότι έκτακτα γεγονότα, όπως ο σεισμός της 17/11/2015, είχε ως συνέπεια την αλλαγή του σχεδιασμού μας.
Στην πολιτική που ασκούμε δώσαμε έμφαση στη διαφάνεια, στη δημοκρατία και στο διάλογο (π.χ. δεκάδες λαϊκές συνελεύσεις). Είμαστε πάντα ανοικτοί στην καλοπροαίρετη κριτική και στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην κοινωνία, γιατί θεωρούμε ότι αυτό μας κάνει πιο αποτελεσματικούς. Θα συνεχίσουμε τη γόνιμη επικοινωνία με τις παρατάξεις και τους δημότες, γιατί πιστεύουμε ότι βελτιώνει τη σχέση ανάμεσα στον δήμο και στον πολίτη….”

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Το πρώτο μέλημα μας, ήταν ο εξορθολογισμός και γενικότερα το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου.
Σε αυτήν την κατεύθυνση προχωρήσαμε:
1. Στην εσωτερική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου, στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των στελεχών της, με δεδομένο ότι το προσωπικό συνεχίζει να μειώνεται λόγω συνταξιοδοτήσεων, αλλά και στην ουσιαστική συνδρομή από εξωτερικούς συνεργάτες.

2. Στον πλήρη εκσυγχρονισμό των μηχανογραφικών μέσων, αλλά και όλων των απαραίτητων εργαλείων, για την βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των Δημοτών.
Αποτέλεσμα, ήταν, ο Δήμος να σημειώσει σημαντική πρόοδο στις χρηματοοικονομικές του επιδόσεις.
Η ανάπτυξη αυτή αντικατοπτρίζεται στην αύξηση των εσόδων του, στην δημιουργία επαρκών ταμειακών αποθεματικών, στην μείωση του δανεισμού του, στην δυνατότητα εύρεσης νέων πηγών χρηματοδότησης αλλά και της ορθής και έγκαιρης αποπληρωμής των υποχρεώσεων του προς Τρίτους.

► Δημοτικά Τέλη

Σε ότι αφορά τα Τέλη Ύδρευσης παρέμειναν τα ίδια, χωρίς αυξήσεις.
Προχωρήσαμε όμως σε εξορθολογισμό τους, όπως π.χ. επιβλήθηκε ενιαίο πάγιο 6 ευρώ σε όλο το Δήμο (από τα χαμηλότερα σε τουριστικούς Δήμους), κλιμάκωση τιμολογίου στην Δημοτική Ενότητα Ελλομένου που δεν υπήρχε, κ.λπ..
Στα Τέλη Καθαριότητας – Ηλεκτροφωτισμού αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε αυξήσεις από 15% έως 32% από 1/1/2017 για δυο βασικούς λόγους.
Πρώτο και βασικό για να καλυφθεί, προϋπολογιστικά, η λειτουργία του δεματοποιητή (η καθυστέρηση λειτουργίας του, έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με την γραφειοκρατία) και δεύτερον για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες (πολλαπλασιασμός όγκου απορριμμάτων, συντήρησης λόγω παλαιότητας οχημάτων, διαμόρφωση χώρου απορριμμάτων, επεκτάσεις δικτύων ηλεκτροφωτισμού, κ.λπ.) που σημαίνει αύξηση των δαπανών. Το τιμολόγιο που ισχύει σήμερα είναι από τα χαμηλά της χώρας, για τουριστική περιοχή.
Παράλληλα κάναμε πράξη το Κοινωνικό Τιμολόγιο στα τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης και καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού, ανακουφίζοντας εκατοντάδες χαμηλών εισοδημάτων συμπολίτες μας.

Τομείς αναπτυξιακών έργων και παρεμβάσεων:

       α)  Απορρίμματα

Η διαχείριση των απορριμμάτων, κατά τη γνώμη μας, αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα του τόπου μας, αλλά και της πατρίδας μας. Γι’ αυτό το λόγο ρίξαμε και ρίχνουμε όλο το βάρος μας στην επίλυσή του.

Σεβόμαστε τις προσπάθειες και την αγωνία των προηγούμενων δημάρχων για τη λύση του προβλήματος. Συνέβαλαν στο μέτρο των δυνάμεών τους. Πιο συγκεκριμένα οι δυο προηγούμενες Δημοτικές αρχές (του κ. Φέτση Β. και του κ. Αραβανή Κ.) ξεκίνησαν έναν σχεδιασμό και κάποια πρώτα έργα όπως π.χ. η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ που βρίσκονταν διάσπαρτοι σε όλη τη Λευκάδα, και η κατασκευή των Σ.Μ.Α..

       Εμείς όμως, έπρεπε να βελτιώσουμε και κυρίως να κάνουμε πράξη αυτόν το σχεδιασμό, εντασσόμενοι ταυτόχρονα στον Περιφερειακό και Εθνικό σχεδιασμό Διαχείρισης των απορριμμάτων της χώρας που ολοκληρώθηκε το τέλος του 2016 και που έπρεπε ν’ αλλάξει.

Μην ξεχνούμε ότι παραλάβαμε ένα χώρο απορριμμάτων στη Λευκάδα ο οποίος ουσιαστικά ήταν πλήρως κορεσμένος. Καταβάλαμε και συνεχίζουμε να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε η απόρριψη να γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή, ώστε να μην οδηγηθούμε σε έλλειψη χώρου εναπόθεσής. Αν δεν βρίσκαμε λύση για την εναπόθεση όλα αυτά τα χρόνια, τα απορρίμματα θα έμεναν στους δρόμους, γεγονός που συμβαίνει σε πολλούς Δήμους της χώρας, με πιο χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της Ζακύνθου και της Κέρκυρας.

β) Ύδρευση – Αποχέτευση – Αντιπλημμυρικά
Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ήταν:
1. Τα περισσότερα δίκτυα ύδρευσης, λόγω παλαιότητας, ήταν και είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Οι βλάβες καθημερινά είναι δεκάδες. Παράλληλα τα αντλιοστάσια και οι δεξαμενές, επίσης, έχουν προβλήματα.
Εντάξαμε, υλοποιήσαμε ή είναι προς δημοπράτηση από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) αλλά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα πολλές αντικαταστάσεις κεντρικών δικτύων, όπως π.χ. νέο δίκτυο μήκους 17 χιλιομέτρων, με διπλό αγωγό, από την Εξάνθεια έως το Αθάνι ή την αντικατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού από Μύτικα προς Κάλαμο και Καστό. Παράλληλα ολοκληρώσαμε δεκάδες, μικρότερης έκτασης, αντικαταστάσεις και επεκτάσεις δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης από ίδιους πόρους.

Ζεύξη Λευκάδας
Είναι προφανώς από τι κορυφαίες προτεραιότητές μας. Ο βασικός λόγος είναι η ανάγκη αποσυμφόρησης της πόλης από τον τεράστιο κυκλοφοριακό φόρτο.
∎ Το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, όπως και το προηγούμενο, έχει λάβει συγκεκριμένη απόφαση και για την αναγκαιότητα αλλά και για τα χαρακτηριστικά της ζεύξης.
∎ Παράλληλα έχουμε την Τοποθέτηση – Δέσμευση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων (6/12/2017) για την υλοποίηση του έργου.
Πιο συγκεκριμένα είπε:

«…Μέσα στο 2018 θα ολοκληρωθεί, με τις απαραίτητες αλλαγές και τροποποιήσεις, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ο σχεδιασμός και τα τεύχη του διαγωνισμού για τη μόνιμη υποθαλάσσια σύνδεση της Λευκάδας. Ένα έργο πνοής για την περιοχή….».

∎ Συνεχίζουμε τις επαφές και την συνεννόηση με το ΥΠΟΜΕΔΙ, στην κατεύθυνση επιτάχυνσης της σχετικής διαδικασίας, ενέργειες για τις οποίες έχει ενημερωθεί αναλυτικά το Δημοτικό Συμβούλιο.

δ) Έργα σεισμών

Σε ότι αφορά στην εξέλιξη των έργων που χρηματοδοτήθηκαν εξ αιτίας του σεισμού της 17/11/2017, η συνολική εικόνα της εξέλιξής τους είναι η εξής:

● Η χρηματοδότηση για έργα από το Π.Δ.Ε. ανήλθε σε περίπου 17.000.000,00 €
(Συμπεριλαμβάνονται και τα έργα Γιαλού και Εγκρεμνών που εκτελεί
το ΥΠΟΜΕΔΙ, ύψους 7.300.000,00)

● Εκτελούνται έργα ύψους περίπου 13.600.000,00 €
● Βρίσκονται προς δημοπράτηση έργα ύψους περίπου 3.400.000,00 €
Υπάρχουν προβλήματα, λόγω καθυστέρησης του εργολάβου, σε δυο από αυτά τα έργα ύψους 2.240.000,00 €. Είναι τα έργα που αφορούν παρεμβάσεις (τοιχεία, αργολιθοδομές, αποκαταστάσεις οδοποιίας, κ.λπ.) σε 19 Τοπικές Κοινότητες. Τον τελευταίο ένα περίπου μήνα παρουσιάζεται βελτίωση και σχετική επιτάχυνση στο ρυθμό των εργασιών.

 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Είναι προφανές ότι η καθημερινότητα (και όλοι ξέρουμε με τον όρο αυτόν τι εννοούμε) αποτελεί σημαντικό στοιχείο των δράσεων ενός Δήμου. Θέλουμε, χωρίς καμιά διάθεση δικαιολογίας, να πούμε καθαρά ότι είναι πολύ δύσκολη στη διαχείρισή της αυτή η αποστολή, όταν έχεις έναν Δήμο που οι μεν ανάγκες του μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο, το δε προσωπικό του συρρικνώνεται συνεχώς.
Δεν είμαστε μάγοι, αυτό να μπορούμε να το αλλάξουμε, δεδομένων των συνθηκών. Διεκδικούμε όμως να το αλλάξουμε, ως πολιτική, αλλά και με τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια.
Για τους λόγους αυτούς ζητάμε, κυρίως την βοήθεια αλλά και την κατανόηση των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Λέμε επίσης καθαρά ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι, σε ορισμένους από τους τομείς, της καθημερινότητας, παρα το ότι και οι αιρετοί και οι εργαζόμενοι έδιναν καθημερινά μάχη να βελτιώσουν την κατάσταση.
Βεβαίως καθημερινότητα για παράδειγμα είναι τα θέματα της καθαριότητας, του καθαρισμού δρόμων με καταστροφέα από χόρτα, της ύδρευσης, της αγροτικής οδοποιίας, κ.λπ. που σχηματοποιούν την άμεση εικόνα.
Πρέπει όμως, και σε αυτό είμαστε ικανοποιημένοι, να σχεδιάζεις και να εκτελείς έργα υποδομών που θα βελτιώσουν το επόμενο διάστημα την καθημερινότητα, π.χ. ύδρευση, τσιμεντοστρώσεις, ασφαλτοστρώσεις, κ.λπ..
Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και το Δημοτικό Συμβούλιο, για τα οποία δεν φέρει ευθύνη ο Δήμος. Ενδεικτικά αναφέρω ότι πριν δεκαπέντε περίπου ημέρες βγήκε προκήρυξη του Δήμου, με την οποία ζητούσαμε οδηγό «καταστροφέα» και δυστυχώς ουδείς, με τα αντίστοιχα νόμιμα δικαιολογητικά, προσήλθε. Κι αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα.

Ο κ. δήμαρχος έκανε αναφορά αναλυτικά σε όλα τα έργα που είναι σε εξέλιξη αλλά τις κοινωνικές δομές…