ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Κορονοϊός: Πολίτες δύο ταχυτήτων στην Λευκάδα; – Εκατοντάδες περνούν τη γέφυρα καθημερινά για εργασία

Το θέμα του Κορονοϊού ανέδειξε και το μεγάλο πρόβλημα της Λευκάδας.  Νησί ή στεριανό νησί … Αν κάποιος νομίζει ότι η γέφυρα ελέγχεται από την περασμένη Δευτέρα και μπορεί να νοιώθει ασφαλής κάνει μεγάλο λάθος. Η γέφυρα φυσικά  ελέγχεται  και  από την αστυνομία , και  το λιμενικό και τη δημοτική αστυνομία… Τι έλεγχος γίνεται όμως; Όχι ο έλεγχος που αφορά τα μέτρα για τα νησιά , δηλαδή εισέρχονται  μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι άρα απαιτείται να προσκομίσουν το Ε1 ή κάποια βεβαίωση ότι πρόκειται για μόνιμο κάτοικο ο οποίος εφ άπαξ θα περάσει, που σημαίνει ότι αφού πρόκειται  για καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, δεν θα μπορεί να ξαναβγεί από το νησί μέχρι να αρθούν τα μέτρα. Στη πλωτή γέφυρα λοιπόν της Λευκάδας οι έλεγχοι αφορούν βεβαιώσεις από εργοδότες για εργαζόμενους, όπως είναι οι εργαζόμενοι στις οικοδομές, οι οποίοι μπαίνουν και βγαίνουν από το νησί καθημερινά και η μόνιμη κατοικία τους είναι από γύρω νομούς. Την πρώτη ημέρα πραγματικά έμειναν άφωνοι όσοι βρέθηκαν στη γέφυρα  για ελέγχους μια και οι ορδές των αυτοκινήτων με εργαζόμενους ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και κάθε υπολογισμό… Στη γέφυρα της Λευκάδας έφταναν ακόμη και αυτοκίνητα με δηλώσεις στα χέρια των οδηγών για το που πάνε,  τις οποίες είχαν …γράψει ακόμη και πάνω σε χαρτοπετσέτες.

Οι πληροφορίες μας λένε δε, ότι ο δήμαρχος είναι έξαλλος με αυτή την κατάσταση μια και μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων (ίσως και το 5% του πληθυσμού της Λευκάδας) που μπαίνει και βγαίνει καθημερινά από άλλους νομούς. Φαίνεται δε να είπε σε συνεργάτες του ότι δεν μπορεί στο δήμο του να έχει “δημότες δύο ταχυτήτων”. Προφανώς εννοούσε ότι ο λευκαδίτης δεν χαίρει των μέτρων για τα νησιά που απαιτεί βεβαίωση μόνιμου κατοίκου ενώ αντίθετα αυτά τα μέτρα  εφαρμόζονται  στους κατοίκους του Καλάμου και του Καστού . Και βέβαια αν άκουγε κάποιος τον αρμόδιο υφυπουργό, Ν. Χαρδαλιά σήμερα να λέει ότι “εθελοντές που ταΐζουν αδέσποτα μπορούν με ειδική άδεια από το αρμόδιο γραφείο του δήμου να συνεχίσουν  συγκεκριμένες ώρες να το κάνουν μόνο εντός των ορίων του δήμου τους. Σε περίπτωση που πήγαιναν και σε άλλο νομό προκειμένου να φροντίσουν αδέσποτα αυτό πλέον θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με εθελοντές του συγκεκριμένου δήμου και να μην ξαναμεταφερθεί κανένας εθελοντής σε άλλο νομό”.  Αυτό το μέτρο φυσικά αφορά ελάχιστους ανθρώπους μια και ελάχιστοι είναι, δυστυχώς, οι εθελοντές. Αλλά πως είναι δυνατόν να απαγορεύεις στον εθελοντή της Λευκάδας να πάει μέχρι την Περατιά να ταΐσει ένα αδέσποτο και να επιτρέπεις σε ορδές εργατών να μπαίνουν καθημερινά από διάφορους γύρω νομούς; Τι μέτρο προστασίας είναι αυτό;

Φυσικά και δεν μιλάμε για μέτρα , όπως να σηκωθεί η γέφυρα μια και το νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί και κατοίκους της περιοχής του Ξηρομέρου. Σε αυτή την περίπτωση και φυσικά να περάσουν και ασθενείς και ασθενοφόρα. Αν όμως αυτός που φτάνει στη γέφυρα της Λευκάδας γνωρίζει  ότι δεν θα περάσει αφού θα πρέπει να επιδείξει το Ε1, τότε ίσως σταματήσει η συνεχής ροή. Και κάτι τελευταίο. Τα περισσότερα επαγγέλματα έχουν κατεβάσει ρολά… Δεν γίνεται λοιπόν , όσο και να δυσανασχετούν ορισμένοι, ακόμη και σήμερα, αργία για την Εθνική μας εορτή, οι οικοδομές να δουλεύουν στο φουλ.

Βιβιάννα Βαρδή