ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Καρκίνος μαστού- 10 Μύθοι και αλήθειες!

 

Μύθος: Είμαι πολύ νέα για να ανησυχώ για τον καρκίνο του στήθους.
Αλήθεια: Παρόλο που είναι αλήθεια ότι ο κίνδυνος για την εμφάνιση του καρκίνου του στήθους μεγαλώνει όσο μεγαλώνουμε και εμείς, η αλήθεια είναι όμως ότι όλες οι γυναίκες διατρέχουν ρίσκο για την εμφάνιση του καρκίνου του στήθους.

ΜΥΘΟΣ: Ο καρκίνος του μαστού είναι πιο συχνός στις γυναίκες 40-50 ετών. Μετά τα 60 είναι πολύ πιο σπάνιος.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό αυξάνεται συνεχώς μέχρι την ηλικία των 75-80 ετών. Για την ακρίβεια διπλασιάζεται κάθε 10 χρόνια. Δηλαδή μια γυναίκα 70 ετών έχει διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο μαστού απ’ όταν ήταν 60, τετραπλάσια απ’ όταν ήταν 50 και οχταπλάσια απ’ όταν ήταν 40 ετών.

ΜΥΘΟΣ: Δεν έχει υπάρξει περίπτωση καρκίνου του στήθους στην οικογένειά μου, οπότε δεν διατρέχω κίνδυνο.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του στήθους δεν έχουν κάποιο οικογενειακό ιστορικό. Αν όμως υπάρχει κάποιο οικογενειακό περιστατικό καρκίνου τότε ο ρίσκος εμφάνισης του καρκίνου είναι σαφώς υψηλότερος.

ΜΥΘΟΣ:Ο καρκίνος του στήθους μπορεί να προληφθεί.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Παρόλο που ένα φάρμακο με την ονομασία, Tamoxifen μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του στήθους σε μερικές γυναίκες, τα πραγματικά αίτια του καρκίνου του στήθους παραμένουν άγνωστα και δεν μπορούν να προληφθούν εντελώς. Ο μοναδικός τρόπος που μπορεί κάποιος να επιβιώσει από καρκίνο του στήθους είναι η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία.

ΜΥΘΟΣ: Κάνοντας ετήσια μαστογραφήματα θα εκτεθώ σε πολλή ραδιενέργεια και υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί καρκίνος.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Η δόση της ακτινοβολίας από μια μαστογραφία. Αν είστε πάνω από 40 ετών, μια μαστογραφία το χρόνο, συνδυασμένη πάντα με εξειδικευμένη μαστολογική εξέταση, θα μπορούσε να σας σώσει τη ζωή. Το υπερηχογράφημα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο: 1. Για να ελέγξουμε και από άλλη σκοπιά κάποιο ύποπτο ψηλαφητό ή μαστογραφικό εύρημα και όχι μόνο του, ως υποκατάστατο της μαστογραφίας. 2. Στις μικρές ηλικίες όπου η μαστογραφία αποφεύγεται.

ΜΥΘΟΣ: Η μαστογραφία μου είναι εντάξει, άρα το στήθος μου δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Του χρόνου θα την επαναλάβω.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το 10% των καρκίνων του μαστού δεν είναι ορατοί στη μαστογραφία. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα σε νέες γυναίκες, γιατί ο μαστός τους είναι σφριγηλός και πυκνός αλλά και στις περιπτώσεις που ο όγκος βρίσκεται σε πολύ ακραίες θέσεις του μαστού (προς τη μασχάλη, την κλείδα ή το στέρνο) οπότε δεν περιλαμβάνεται καθόλου στη μαστογραφία. Συνεπώς απαιτείται συνδυασμός της μαστογραφίας με την κλινική εξέταση μαστών από τον ειδικό χειρουργό-μαστολόγο, για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να ξεφύγει αδιάγνωστος ένας καρκίνος μαστού. Μόνο η μαστογραφία δεν αρκεί.

ΜΥΘΟΣ: Δεν θα θηλάσω γιατί ο θηλασμός αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του στήθους.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ακριβώς το αντίθετο ισχύει. Ο θηλασμός ελαττώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στήθους.

ΜΥΘΟΣ: Καμιά συγγενής μου δεν είχε καρκίνο μαστού. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να ψάχνομαι.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Μόνο 3 στους 10 καρκίνους μαστού εμφανίζονται σε γυναίκες που είχαν κάποιον κληρονομικό επιβαρυντικό παράγοντα. Άρα οι 7 στους 10 είναι τυχαίοι, σποραδικοί, εκτός λογικής και μπορεί να εμφανισθούν οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

 

ΜΥΘΟΣ: Εξετάζω κάθε μήνα τους μαστούς μου. Αν βρω κάτι ύποπτο, θα πάω αμέσως στον ειδικό.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Έχει βρεθεί ότι οι γυναίκες που αυτοεξετάζονται, συνήθως παρακάμπτουν την ιατρική κλινική εξέταση μαστών νομίζοντας ότι η εξέτασή τους είναι επαρκής. Ομως για να μπορέσει μια γυναίκα να ψηλαφήσει έναν όγκο, θα πρέπει αυτός να έχει φθάσει σε μέγεθος καρυδιού, ενώ ο έμπειρος χειρουργός μαστού θα τον είχε πιάσει από πρόπερσι. Έχουν χαθεί έτσι δυο πολύτιμα χρόνια. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: 1. Παρ’ ότι ο μαστός είναι όργανο ευπρόσιτο, η εξέταση μαστού δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά. Ακόμα και πολύπειροι γιατροί που έχουν εξετάσει εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες, συχνά τα βρίσκουν σκούρα σε δύσκολους οζώδεις μαστούς. Πώς είναι δυνατόν να εκπαιδευτεί σωστά ο γυναικείος πληθυσμός; 2. Ο αμυντικός ψυχικός μηχανισμός της άρνησης υπερλειτουργεί κι έτσι, ακόμα κι οι γυναίκες που ψηλάφησαν έναν όγκο, πείθουν τον εαυτό τους ότι αυτό που πιάνουν υπήρχε και πριν. Αρχίζουν και το πιάνουν κάθε μήνα και με το δεδομένο ότι δεν πονάει, βολεύονται να το θεωρούν φυσιολογικό μέρος του εαυτού τους.

Γι’ αυτούς τους λόγους, αλλά και διότι μετά από πολυετή παρατήρηση εκατομμυρίων γυναικών δεν αποδείχθηκε καμιά βελτίωση στην πρόγνωση των αυτοεξεταζόμενων γυναικών με καρκίνο μαστού, σε σχέση με αυτές που δεν πήγαιναν καθόλου στο γιατρό, η πανίσχυρη Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μαστολογίας έχει από χρόνια διακόψει τα προγράμματα εκπαίδευσης γυναικών στην αυτοεξέταση μαστού.

Δεν μπορούμε να αρνηθούμε στις γυναίκες το δικαίωμα να εξετάζουν το στήθος τους. Είναι μέρος του σώματός τους. Πρέπει όμως η αυτοεξέταση να γίνεται όχι για να αντικαταστήσει την προληπτική ετήσια εξέταση μαστών από τον ειδικό μαστολόγο, αλλά ως αφορμή για το κλείσιμο έκτακτου ραντεβού σε περίπτωση ύποπτου ευρήματος.

ΜΥΘΟΣ: Δυστυχώς έπαθα καρκίνο του μαστού. Άρα πρέπει να μου αφαιρέσουν όλους τους λεμφαδένες της μασχάλης.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η πρόοδος της τεχνολογίας μας δίνει σήμερα τη δυνατότητα πριν από την επέμβαση να ξεχωρίσουμε σε ποιες ασθενείς υπάρχει μετάσταση στους λεμφαδένες της μασχάλης και μόνο σ’ αυτές να αφαιρέσουμε όλους τους λεμφαδένες, γλιτώνοντας έτσι από μια περιττή και σημαντικά επιβαρυντική επέμβαση τις υπόλοιπες ασθενείς που οι λεμφαδένες τους δεν είχαν πρόβλημα. Είναι η τεχνική του «φρουρού λεμφαδένα». Αποτελεί καθημερινή πρακτική στα ειδικά κέντρα μαστού των προηγμένων χωρών, αλλά στη χώρα μας δυστυχώς δεν εφαρμόζεται ακόμα στα δημόσια νοσοκομεία και μόνο σε ελάχιστα ιδιωτικά.