ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η περιπετειώδης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας για την επένδυση στο Τουριστικό περίπτερο του Κάστρου

Ένα πολύωρο και με πολλές εντάσεις μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Λευκάδας ολοκληρώθηκε χθες αργά το βράδυ με την ψήφιση μιας κοινής πρότασης του Δημάρχου Χ. Καλού και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θ. Σολδάτου. Το ένα και μοναδικό θέμα που απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν η επένδυση στο τουριστικό περίπτερο του Κάστρου. Στο χώρο που τώρα είναι σκουπιδότοπος και επικίνδυνος από κάθε άποψη. Φυσικά η συνεδρίαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι αυτή που θα καθορίσει την εξέλιξη των πραγμάτων μια και η διαχείριση του θέματος είναι στα χέρια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.  “Το οινοποιείο ανήκει στο ΤΑΟΛ και σε ότι αφορά το τουριστικό περίπτερο στο οποίο συζητάμε, είναι χερσαία ζώνη Λιμένα ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου που έχει παραχωρηθεί για αόριστο χρόνο στο δημοτικό λιμενικό ταμείο», διευκρίνισε στην αρχική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Λευκάδας.

 Από νωρίς οι πολίτες που αντιτίθεται σε αυτή την επένδυση και μιλούν για ελεύθερη παραλία στο Κάστρο είχαν κατακλύσει την είσοδο του δημαρχείου αλλά και την αίθουσα συνεδριάσεων. Το συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο συγκαλέστηκε μετά από αίτημα των επικεφαλής τεσσάρων παρατάξεων . Του κ. Δρακονταειδή, κ. Γληγόρη, κ. Βερροιώτη και κ. Ζαβιτσάνου .  Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σε προηγούμενο συμβούλιο η δημοτική αρχή είχε δεσμευθεί να φέρει το θέμα σε ένα από τα επόμενα δημοτικά συμβούλια όπου θα ήταν και οι μελετητές της εταιρείας που πήρε για εκμετάλλευση το τουριστικό περίπτερο ώστε να λύσουν τις όποιες απορίες των δημοτικών συμβούλων,. Ωστόσο οι τέσσερις επικεφαλής προκάλεσαν νωρίτερα αυτή τη συνεδρίαση ζητώντας το μονοθεματικό Δ.Σ.

Πρόκειται φυσικά για μία υπόθεση η οποία είχε ξεκινήσει επί δημαρχίας του κ. Δρακονταειδή με τη διακήρυξη για την αξιοποίηση του τουριστικού περιπτέρου από ιδιώτη . Είχε μειοψηφήσει τότε η εταιρεία pappas oil όμως κατέληξε στην εταιρεία Notion μετά από ένσταση της δεύτερης η οποία τελικά κερδήθηκε στα δικαστήρια κάτι που ανέφερε και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Σπύρος Καρβούνης «Εγώ βρήκα μια διαδικασία τον Γενάρη του 20 με μία δικαστική απόφαση η οποία αφού υπήρξε μία καθυστέρηση δύο χρόνων, όριζε ποιος είναι ο τελικός παραχωρησιούχος.¨», είπε.

Για το τι έχει συμβεί με την μελέτη η οποία δεν πέρασε τρεις φορές από το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο της Λευκάδας για να καταλήξει να εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) αναφέρθηκαν διεξοδικά τόσο ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου , οι εισηγητές , όσο και η αναπληρώτρια διευθύντρια του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Λευκάδας, Πηνελόπη Γεωργίου.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι η περιοχή είναι ζώνη Α που σημαίνει ότι δεν μπορεί να χτιστεί ότι θέλουμε, καθώς μπορούν να επισκευαστούν συγκεκριμένα πράγματα.», είπε ο δήμαρχος απαντώντας σε δημοσιεύματα , κυρίως στα social media για κατασκευές στο συγκεκριμένο σημείο. Γι αυτό άλλωστε η πρόταση που ψηφίστηκε στο τέλος (17 υπέρ, 11 πρόταση τεσσάρων, 1 κατά)  και διαμόρφωσε ο κ. Καλός με τον κ. Σολδάτο έχει να κάνει με την παραπάνω τοποθέτηση του δημάρχου . Η πρόταση συγκεκριμένα λέει:

 

«Έλεγχος της εγκριθείσας τελικής πρότασης του αναδόχου από τις υπηρεσίες του δήμου (νομική υπηρεσία, διεύθυνση τεχνικών  υπηρεσιών κα) έτσι ώστε να διαπιστωθεί πόσο είναι απολύτως σύμφωνη με την 1469/16.10.2017 διακήρυξη  ανάδειξης πλειοδότη.

Σε άλλη περίπτωση (μη συμφωνίας εγκριθείσας μελέτης και διακήρυξης δεσμεύομαι για άμεση σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου με  λήψη απόφασης –πρότασης στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο περί ανάκλησης  της υπ. Αριθμ. 22/2021 απόφασής του περί παραχώρησης χρήσης τουριστικού περιπτέρου και λουτρικών εγκαταστάσεων στην ειδική θέση «πλαζ Κάστρο Λευκάδας»

Οι αντιδράσεις

Εκτός από τους δημοτικούς συμβούλους πήραν το λόγο και αρκετοί επικεφαλής φορέων αλλά και πολίτες εκφράζοντας την ανησυχία τους για το μέλλον της παραλίας του Κάστρου . Τόσο όσοι ζήτησαν το λόγο όσο και οι τέσσερις εισηγητής μίλησαν για σταμάτημα της συγκεκριμένης σύμβασης ώστε να μην γίνει η επένδυση στο Κάστρο. Ο δήμαρχος σε όλα αυτά είπε : Σχετικά με την ανησυχία για το τι πρόκειται να γίνει στο συγκεκριμένο χώρο, στις τοποθετήσεις ακούστηκαν πολλά πράγματα τα οποία επιτρέψτε μου να πω πως δεν ευσταθούν, προφανώς από ελλιπή πληροφόρηση.”

O κ. Καρβούνης συμπλήρωσε σε ότι αφορά το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο: ‘Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε αυθαίρετες κινήσεις, για αυτό και στο Δημοτικό λιμενικό ταμείο ήταν ομόφωνες οι αποφάσεις.  Δεν είναι οι υπόλοιποι τόσο κουτοί να τους κάνω εγώ ότι θέλω και δεν υπήρχε από την πλευρά μου αυτή η πρόθεση. Παρουσιάστηκαν όλα τα στοιχεία, οι προηγούμενες αποφάσεις και διακηρύξεις και προχωρήσαμε σε ομόφωνες αποφάσεις.’ 

Από τον πρόεδρο του Δ.Σ., Στ. Ρόκκο,  διαβάστηκε επιστολή του βουλευτή Θ. Καββαδά ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα για εργασίες της Βουλής και δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

Θεωρώ πως όποια απόφαση της τοπικής αυτοδιοίκησης παρθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει πρώτον να εκφραστεί με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, δεύτερον να διασφαλίζει την πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στην παραλία του Κάστρου, μία παραλία ορόσημο για τους πολίτες της Λευκάδας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας να παραμείνει όλο ελεύθερο.

Τρίτον να υλοποιηθεί με δράσεις ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο φυσικό και ιστορικό περιβάλλον, με όρους προστασίας του δημόσιου συμφέροντος και με την αυτονόητη προϋπόθεση της τήρησης της νομιμότητας.

Πιστεύω πως για όλα υπάρχει δρόμος της συνεννόησης της συναίνεσης και της ενότητας.”

Διαβάστηκε επίσης και η απόφαση της συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου της Λευκάδας η οποία είναι ενάντια στην επένδυση στο τουριστικό περίπτερο.