ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Γιώργος Αμυράς: ” Και τα δάση θα προστατεύσουμε αλλά και τα νόμιμα δικαιώματα των πολιτών” – Οριζόντια νομοθετική ρύθμιση για τους δασικούς χάρτες

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς,  καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Κωνσταντίνος Αραβώσης φάνηκε ότι ήρθαν σήμερα στην Λευκάδα αποφασισμένοι να δώσουν λύσεις και να μηδενίσουν τις αντιδράσεις σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τους δασικούς χάρτες. Και φυσικά επέλεξαν την Λευκάδα από όλα τα Ιόνια για την πρώτη τους στάση μια και έχει την θλιβερή πρωτιά να είναι ο πρώτος νομός της χώρας με μεγάλο ποσοστό (14,9%) δασωμένων αγρών. Φαίνεται επίσης  ότι  πέτυχαν να κατευνάσουν τα πνεύματα  αν δει κανείς τις δηλώσεις του δημάρχου Λευκάδας, Χ. Καλού, ο οποίος μόλις την περασμένη Τετάρτη είχε μαζί με όλους τους δημάρχους του Ιονίου, κλείσει συμβολικά το δημαρχείο, διαμαρτυρόμενος για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο νέο δασικό χάρτη της Λευκάδας . «Οι απαντήσεις και οι τοποθετήσεις από πλευράς του υπουργείου είναι απολύτως κατατοπιστικές και αισιόδοξες. Γνωρίζετε ότι ο δήμος Λευκάδας την περασμένη Τετάρτη έκλεισε συμβολικά, όπως και στα υπόλοιπα Ιόνια, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το θέμα των δασικών χαρτών. Οφείλω όμως να τονίσω ότι παρά το ότι όλοι οι δήμαρχοι είμαστε με το «όπλο παρά πόδας» μετά τη σημερινή συζήτηση είμαστε πολύ αισιόδοξοι και κρατάμε τις δεσμεύσεις του υπουργού για την οριζόντια νομοθετική παρέμβαση», είπε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Καλός μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα.

Ο κ. Αμυράς στη συνέντευξη τύπου αμέσως μετά τη συνάντηση του με τους ενδιαφερόμενους φορείς αλλά και την επίσκεψή του στο Μεγανήσι είπε:

 

“Μόλις ολοκληρώσαμε μια παραγωγική συνάντηση με τους εκπροσώπους των φορέων . Είμαστε στην Λευκάδα με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου τον κ. Κωνσταντίνο Αραβώση για να απαντήσουμε σε όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει στην Λευκάδα και ειδικότερα στο Ιόνιο με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Νωρίτερα ήμασταν στο Μεγανήσι θέλοντας να δείξουμε με την παρουσία μας, τόσο στο Μεγανήσι όσο και στην Λευκάδα ότι ενδιαφερόμαστε να δώσουμε λύσεις σε όποια ζητήματα έχουν αναδυθεί με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Οι δασικοί χάρτες είναι έργο εθνικής σημασίας. Όλοι θέλουμε τους δασικούς χάρτες διότι με τους δασικούς χάρτες θα ξέρουμε που υπάρχει το δάσος για να το προστατεύσουμε και παράλληλα θα απελευθερώσουμε τους ιδιοκτήτες της γης να τη χρησιμοποιήσουν κατά το δοκούν, σύμφωνα με το νόμο πάντα.”, τόνισε ο κ. Αμυράς.

Και ποιες είναι αυτές οι παρεμβάσεις που θα γίνουν;

“Το δόγμα αλλάζει . Δεν θα τρέχει πλέον ο πολίτης να αποδεικνύει ότι δεν είναι ελέφαντας αλλά η δημόσια διοίκηση πρώτα, ενδογενώς, θα κάνει όποιες διορθώσεις χρειάζεται στους δασικούς χάρτες και επιπλέον, αυτό που κάνουμε εμείς ως υπουργείο, είναι να προωθήσουμε τις οριζόντιες νομοθετικές ρυθμίσεις σε αρμονία βέβαια με την ομολογία των δικαστηρίων και του ΣτΕ έτσι ώστε να επιλύσουμε τεράστια προβλήματα που είναι άλυτα εδώ και πολλές δεκαετίες. Μας ενδιαφέρουν λοιπόν δύο ζητήματα. Οι δασωμένοι αγροί και η διευκρίνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε ότι αφορά στο τεκμήριο κυριότητας όπου εδώ φυσικά δεν το έχει το δημόσιο.

Σημαντική μεταρρύθμιση την οποία θα φτάσουμε μέχρι τέλους αλλά χωρίς να θιγούν τα νόμιμα δικαιώματα των πολιτών.  Και το δάσος θα προστατεύσουμε, και φυσικά τα νόμιμα δικαιώματα των πολιτών.», κατέληξε.

Σε ερώτησή μας για το τι πρόκειται να γίνει με τους δασωμένους αγρούς ο κ. Αμυράς τόνισε  « εδώ στην Λευκάδα οι δασωμένοι αγροί εμφανίζονται σε ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 14,9% . Αφύσικα υψηλό σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι δασωμένοι αγροί έχουν μία προϊστορία. Ήταν χωράφια, αγροτική γη για εκμετάλλευση , η οποία για λόγους που όλοι γνωρίζουμε, εγκαταλείφθηκε.  Θα το αντιμετωπίσουμε νομοθετικά αλλά και πριν τη νομοθετική μας αντιμετώπιση, που θα είναι μία οριζόντια νομοθεσία σε αρμονία με τις επιταγές του συντάγματος και του ΣτΕ, πολλά ζητήματα θα λυθούν μέσω της διόρθωσης των πρόδηλων σφαλμάτων.

Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε όλη την επικράτεια μπορούμε και  εντοπίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και πολλές φορές έθεταν σε ομηρία δικαιώματα πολιτών που μπορεί να ανάγονται σε πολλές δεκαετίες πριν. Στην Λευκάδα όλοι γνωρίζουμε ότι τα ιδιοκτησιακά ζητήματα περιγράφονται σε έγγραφα του 1685, άλυτα μέχρι τώρα. Χάριν στη πολύ σημαντική ομάδα εργασίας που έχουμε στο υπουργείο μας κάνουμε μία δουλειά σε βάθος ώστε οριζοντίως νομοθετικά να δώσουμε τις σωστές λύσεις.

Επεσήμανε δε ότι για όλους τους παραπάνω λόγους θα ενισχυθούν τα δασαρχεία . «Τα δασαρχεία θεωρώ ότι κάνουν σπουδαία δουλειά και χρειάζονται ενίσχυση για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Γι αυτό εμείς μέσω του ταμείου Κοινωνικής Συνοχής άμεσα θα έχουμε προσλάβει 700 δασολόγους, δασοπόνους και διοικητικούς για να ενισχύσουμε τις δασικές υπηρεσίες στην Ελλάδα. Αυτό θα συμβεί και στη δασική υπηρεσία της Λευκάδας . Ότι γίνεται , γίνεται για τον πολίτη. Ο πολίτης δεν θα κυνηγάει το κράτος», διευκρίνισε ο υφυπουργός.

Ρόδη Κράτσα

Χαιρετίζοντας την παρουσία των επικεφαλής του υπουργείου Περιβάλλοντος η Περιφερειάρχης, Ρόδη Κράτσα είπε ότι είναι μια πολύ σημαντική ημέρα γιατί η παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού έλυσε πολλά ερωτηματικά και συμπλήρωσε ότι :

Είναι  ανάγκη να κάνουμε και να  περάσουμε αυτή τη διαδρομή ώστε να φτάσουμε στο αίσιο τέλος που θα είναι ένα ξεκαθάρισμα του τι είναι δάσος, που όλοι θέλουμε να είναι προστατευμένο, αλλά και από την άλλοι οι πολίτες και οι επενδυτές να ξέρουν ότι οι εκτάσεις τους είναι καθαρές. Σεβασμός στον ίδιο τον πολίτη και την περιουσία του. Στο τέλος αυτής της διαδρομής θα είναι όλα ξεκάθαρα τόσο για τους πολίτες όσο και για την ανάπτυξη της χώρας.

 

Θανάσης Καββαδάς

Ο βουλευτής Λευκάδας ο οποίος είναι αυτός που προσκάλεσε τον υφυπουργό στην Λευκάδα προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση επεσήμανε:

«Υπάρχει ικανοποίηση από τους πολίτες για τις λύσεις που έδωσε ο υφυπουργός για τους δασικούς χάρτες. Οι δασικοί χάρτες είναι έργο ενικής σημασίας . Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν είχαμε δασικούς χάρτες αν και είναι προαπαιτούμενο για το κτηματολόγιο. Στην Λευκάδα έχουμε το υψηλότερο ποσοστό σε ότι αφορά τους δασωμένους αγρούς. Έχουμε 14,9% όταν τα στα Ιόνια νησιά υπάρχει ποσοστό 9,12% και όταν στο πανελλήνιο έχουμε 5,4%. Φανταστείτε τι μεγάλο πρόβλημα έχουμε στην Λευκάδα, γι αυτό ήρθε άλλωστε ο υπουργός. Παραλάβαμε ένα πρόβλημα και προσπαθούμε να το λύσουμε. Και ήδη έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα. Η κυβέρνηση, μέσω του υφυπουργού, δείχνει ότι θέλει να λύσει το πρόβλημα. Δώσαμε ήδη παράταση έξι μήνες , έως 31.12.2021 , στους πολίτες ώστε να λυθούν τα θέματα που έχουν προκύψει. Δίνει τη δυνατότητα να μειωθούν κατά 50% τα παράβολα, έδωσε επίσης  τη δυνατότητα , μέσα από την ερώτηση που έκανα, ο πολίτης ο οποίος κάνει αίτηση για πρόδηλο σφάλμα και δεν ικανοποιείται να παίρνει πίσω το παράβολο το οποίο έδωσε. Γίνονται βήματα και αυτά φαίνονται.»

Βιβιάννα Βαρδή