ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Γιάννης Πολίτης: “Ένα παραμύθι του στις ειδήσεις των 9” πλημμύρισε Λευκάδα την αίθουσα της ΕΣΗΕΑ

Πλημμύρισε κόσμο η αίθουσα της ΕΣΗΕΑ χθες το βράδυ για την παρουσίαση του πρώτου παραμυθιού του συμπολίτη μας δημοσιογράφου , Γιάννη Πολίτη… ¨Μα πρόκειται  για ένα παραμύθι“, μονολογούσε ο συγγραφέας…προσπαθώντας να εξηγήσει το ενδιαφέρον του κόσμου…  Ένα παραμύθι όμως διαφορετικό από τα άλλα… Ένα παραμύθι που είναι ένα ταξίδι στο χρόνο και το χώρο που ο Γιάννης Πολίτης μεγάλωσε… Ένα ταξίδι γεμάτο Μεγανήσι , γεμάτο πραγματικές εικόνες με πρώτη και καλύτερη αυτή της μητέρας του Ειρήνης στην οποία είναι και αφιερωμένο το παραμύθι , εικόνες εικονογραφημένες μαγικά από την θεατρολόγο , δραματουργό και ζωγράφο Ευφροσύνη Γιαννάκενα. Ένα ταξίδι στις ειδήσεις των 9, μια αληθινή ιστορία που έγινε “ “ένα παραμύθι στις ειδήσεις των 9” αλλά που  για να φτάσει εκεί ξεκίνησε από τον πραματευτή, τον πρώτο άνθρωπο ουσιαστικά που μετέφερε τις ειδήσεις από χωριό σε χωριό όταν πήγαινε για να πουλήσει την πραμάτεια του … Και ο πραματευτής δεν ήταν φανταστικό πρόσωπο … Ήταν ο κυρ Χρήστος που έφτανε στο Κατωχώρι και το Σπαρτοχώρι για να πουλήσει τα προικιά στη νύφη αλλά και να μάθει τα νέα που θα μετέφερε… Και χθες εκεί ήταν και η κόρη του η Ρούλα και ο εγγονός του … Και ω, τι σύμπτωση… Σαν χθες ο πρωταγωνιστής πραματευτής είχε τα γενέθλιά του αλλά έφυγε πέρυσι για τους ουρανούς και δεν κατάφερε να ζήσει τη ζωή του…σαν παραμύθι… Και η εξέλιξη του πραματευτή είναι…οι ειδήσεις των 9 , των 7.45, των 8….

 

Στο πάνελ έξι  γυναίκες,  ο Γιάννης Πολίτης και ο Ηλίας Λογοθέτης… Ακόμη και σε αυτό το πάνελ η Λευκάδα είχε τον πρώτο λόγο… Η Σία Κοσιώνη συντόνιζε, η Νίκη Λυμπεράκη μίλησε σαν Λευκαδίτισσα μεταφέροντας γνωστές εικόνες σε όσους από εμάς γνωρίζουμε τον τόπο και τους ανθρώπους του παραμυθιού… Η Μαρία Σαράφογλου μίλησε για τον συγγραφέα και το έργο του και η Νίκη Αραμπατζή ανέλυσε φιλολογικά το παραμύθι αλλά με τις λευκαδίτικες εικόνες με τις οποίες έχει μεγαλώσει και η ίδια και φυσικά  βιώνει τα τελευταία χρόνια  στο Μεγανήσι…  Δίπλα στο συγγραφέα η Αναστασία  Λιάπη, ο άνθρωπος που κατάφερε να μετατρέψει την βιωματική ιστορία σε παραμύθι… Να βάλει το στοιχείο του παραμυθιού που είναι η μαντήλα… Και δίπλα στον Ηλία Λογοθέτη η Μαρία Ζαχαρή που διάβασε μαζί με τον Λευκαδίτη ηθοποιό το παραμύθι…

 

 

Παραμύθια δεν ήξερα να γράφω”, θα πει ο Γιάννης Πολίτης. “Αυτή την ιστορία την  έζησα βιωματικά και καθόρισε τη ζωή μου από τον πραματευτή του χωριού , το Χρήστο το Τσάμπα…. Έλεγε τις ιστορίες και ήταν η βασική πηγή ενημέρωσης ενός περίεργου παιδιού. Εμένα . Που μάζευα τις ιστορίες του χωριού τις έλεγα την άλλη μέρα στο σχολείο και ο δάσκαλος με έλεγε “εφημερίδα”…Έτσι σκέφτηκα ότι θέλω να γίνω δημοσιογράφος.  Η βασική μου πηγή ήταν ο πραματευτής. Ο παιδικός μου ήρωας. Την ιστορία την κρατώ σε όλη μου τη ζωή γιατί καθόρισε την πορεία μου και τη λέω κάθε χρόνο στους φοιτητές μου στο πρώτο μάθημα στο πανεπιστήμιο. Φέτος την είπα σε ένα συνέδριο στο Ναύπλιο. Και εκεί είπα ότι “αν σας φαίνεται σαν παιδικό παραμύθι εμένα είναι κομμάτι της ζωής μου.” Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα… Έγραψα εκεί στο Ναύπλιο την ιστορία…που ήταν ένα μικρό αφήγημα. Δεν ήταν παραμύθι. Και μοιραία πήγα στον ειδικό. Τη μάγισσα, τη νεράιδα, όπως την αποκαλώ την Αναστασία Λιάπη. Το έπιασε στα χέρια της βρήκε τη μαγική μαντήλα και έγινε η μεγάλη παιδική ανατροπή. “, λέει ο Γιάννης Πολίτης ψάχνοντας με τα μάτια όλη αυτή την ώρα τη Ρούλα τη γιατρίνα την κόρη του πραματευτή. Και εκεί με το δήμαρχο Αθηναίων , Κώστα Μπακογιάννη, να κάθεται στην πρώτη σειρά και να απορεί πως χώρεσε τόση Λευκάδα σε ένα πάνελ , ο Γιάννης Πολίτης συμπλήρωσε: “Ο στόχος μου με αυτό το βιβλίο δεν είναι τα χρήματα. Δεν θέλω να γίνω συγγραφέας. Εφήμερες , ιστορίες ανθρώπων καταγράφω. Η εφημερίδα είναι μέσον της μιας μέρας , γι αυτό τη λέμε εφημερίδα, εφήμερο. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω όσο αντέχω . Δεν θα γίνω πολιτικός πάντως. Ήθελα με αυτό το παιδικό παραμύθι να πάω στα δημοτικά σχολεία . Ξεκαθάρισα  στις εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ ότι δεν θέλω χρήματα. Ότι πουλήσουμε τα κέρδη θέλω να μου δοθούν σε βιβλία να πάμε σε δημοτικά σχολεία που θα μου υποδείξει ο δήμαρχος , Κώστας Μπακογιάννης, θα τα δωρίσουμε στα παιδιά για να τους μιλήσω για τη μαγεία της ενημέρωσης. Χωρίς ενημέρωση δεν υπάρχει κοινωνία, δεν υπάρχει δημοκρατία”, θα καταλήξει.

Η χθεσινή βραδιά αποδείχτηκε τόσο Λευκαδίτικη… Εκεί εκτός από πολιτικούς , δημοσιογράφους και φίλους του Γιάννη Πολίτη , της γυναίκας του Μαρίας και των παιδιών του , ήταν μεγάλο μέρος της Λευκάδας. Ο πρώην δήμαρχος και φίλος του , Πάνος Σκληρός, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Μεγανησίου, Γεράσιμος Κατωπόδης, οι άνθρωποι του Δ.Σ του ΤΕΙ Λευκάδας όταν τότε με το Γιάννη Πολίτη το κράτησαν ζωντανό, η Αργυρή Κατωπόδη, ο Μάκης Γράψας,  η Φαίη Θειακού, η Χριστίνα Μπενέκη, ο Ξεν. Βεργίνης, η Νικολέτα Σκιαδά, ο Πάνος Αθανίτης και τόσοι άλλοι.

Βιβιάννα Βαρδή