ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Με αιχμές για ελλιπή φάκελο από την προηγούμενη δημοτική αρχή η συνέντευξη Τύπου του δημάρχου για την ένταξη του θεάτρου Λευκάδας στο ΕΣΠΑ

Με σαφείς αιχμές για τον ελλιπή φάκελο του Θεάτρου Λευκάδας που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή ο δήμαρχος Λευκάδας, Χαρ. Καλός, έδωσε χθες συνέντευξη τύπου σχετικά με τον απεγκλωβισμό του έργου , την ένταξή του στο ΕΣΠΑ και επιτέλους την ολοκλήρωσή του . «Δεν υπήρχε ούτε μία στο εκατομμύριο να υπήρχε ένταξη της πρότασης μας με τα στοιχεία τα οποία υπήρχαν στο δήμο Λευκάδας».
Ο δήμαρχος είπε χαρακτηριστικά: «Καταφέραμε, σε μικρό χρονικό διάστημα να καταθέσουμε μία μελέτη με 678 άρθρα από τα οποία βγήκε και ο τελικός προϋπολογισμός των 6.332.000 ευρώ.»
Ο κ. Καλός αναφέρθηκε στο χρονικό για το πώς φτάσαμε στην πολυπόθητη ένταξη του θεάτρου Λευκάδας. Τα πιο σημαντικά σημεία ήταν δύο για ένα έργο, που όπως είπε καρκινοβατούσε από το 2003.

Το ένα είχε να κάνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και αναφέρομαι στο οικόπεδο ΑΒΚ 134 που συμπεριλαμβάνει όλες αυτές τις εγκαταστάσεις στις οποίες αναφέρθηκα προηγουμένως, καθώς ενώ φαινόταν στο κτηματολόγιο πώς ανήκει στο δήμο Λευκάδας, πλην όμως ανήκε στη γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και έπρεπε με μία σειρά ενεργειών και που έλαβαν χώρα με τρεις διαφορετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, να μπορέσουμε να δηλώσουμε για 50 χρόνια την χρήση και λειτουργία του χώρου αυτού, ώστε να λύσουμε το ιδιοκτησιακό  θέμα.
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα το οποίο έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ήταν η επικαιροποίηση των υπολειπόμενων εργασιών, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει μία ολοκληρωμένη πρόταση για το θέατρο Λευκάδας.

Το χρονικό της ένταξης …

Ο δήμαρχος Λευκάδας αναφέρθηκε αναλυτικά στο πως φτάσαμε στην ένταξη του φακέλου του θεάτρου στο ΕΣΠΑ, ευχαριστώντας παράλληλα και όλους αυτούς που βοήθησαν το δήμο κατά καιρούς:

Στις 05-09-2019 το πρώτο έγγραφο το οποίο υπέγραψα ήταν προς το Υπουργείο Οικονομικών και την Γενική Γραμματεία δημόσιας περιουσίας με κοινοποίηση στον υφυπουργό και τον βουλευτή Λευκάδας, με ένδειξη εξαιρετικά επείγον και που προφανώς αφορούσε την παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης.
Υπήρχε ένα αίτημα και από την προηγούμενη δημοτική αρχή 1-2-2019 προς την τότε υφυπουργό Οικονομικών κ. Παπανάτσιου και την τότε γενική γραμματέα δημόσιας περιουσίας, το οποίο όμως έγγραφο και οι μετέπειτα ενέργειες δεν είχαν τελεσφορήσει με αποτέλεσμα την 1-9-2019 που αναλάβαμε η εκκρεμότητα να υπήρχε. Η έκταση ουσιαστικά ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών και στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας
Καθώς υπήρχε μία συμβατότητα όσον αφορά το αίτημά μας και την έκταση την οποία επιζητούσαμε στην εκ νέου τοπογράφηση της συγκεκριμένης έκτασης, μας παραχωρήθηκε τελικά, των 14 στρεμμάτων και 489 τετραγωνικών, καθότι το προηγούμενο αίτημα δεν συνοδεύονταν ούτε καν από το τοπογραφικό.
Έγινε μία σειρά ενεργειών, καθότι φαινόταν ότι στο κτηματολόγιο το συγκεκριμένο ακίνητο ήταν ιδιοκτησία του δήμου Λευκάδας, γνωρίζαμε όμως ότι με τον επανακαθορισμό των ορίων αιγιαλού-παραλίας και παλιού αιγιαλού ΦΕΚ 13-01-2019, η έκταση ουσιαστικά ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών και στη γενική γραμματεία δημόσιας περιουσίας.
Εκτός από το αίτημα για την παραχώρηση το οποίο ήταν ομόφωνο στο δημοτικό συμβούλιο, υπήρξε με τη συνδρομή ειδικών συνεργατών η διαδικασία του προδήλου σφάλματος, έτσι ώστε να έχουμε από την μία πλευρά την παραχώρηση κατά χρήση του δημόσιου κτήματος και από την άλλη πλευρά να μην απεμπολήσουμε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα όλης αυτής της ευρύτερης περιοχής, που όπως γνωρίζετε βρίσκεται ακόμα υπό δικαστική εκκρεμότητα.”
Ο δήμαρχος Λευκάδας τόνισε ότι έγινε μία πολύ οργανωμένη προσπάθεια για να μπορέσουμε τελικά στις 19-12-2020 να μας παραχωρηθεί με το θέμα της αυτοδίκαιης διάθεσης στο δήμο Λευκάδας, προφανώς από τη δημοτική αρχή αλλά και από τον βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά, όπως επίσης και της γενικής γραμματέως δημόσιας περιουσίας κ. Καλύβα αλλά και κ. Βεζυρόπουλου, καθότι αποτιμήθηκε η αξία αυτού του ακινήτου πάνω από 8 εκατομμύρια, πιο συγκεκριμένα 8.139.468 ευρώ.
Η καταλυτική ημερομηνία που έπρεπε να υποβάλλουμε την πρότασή μας ήταν 31-10-2019. Να θυμίσω ότι με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η υποβολή έγινε 31/10/2019 την τελευταία ημέρα και αυτό γιατί τότε ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και συγκεκριμένα στη 13:34, όταν 14:00 έκλεινε η πρόσκληση και την ίδια ημέρα είχαμε και το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, γνωρίζοντας και οφείλω να το καταθέσω αυτό τις δύο πολύ μεγάλες εκκρεμότητες που είχαμε τόσο για την παραχώρηση του χώρου, αλλά και για την επικαιροποίηση ή την εκ νέου μελέτη αναφορικά με τις υπολειπόμενες εργασίες.
Αυτό οφείλω να το καταθέσω ήταν σε γνώση της διαχειριστικής αρχής. Ήταν μία παραχώρηση από την πλευρά της διαχειριστικής αλλά και της κυρίας περιφερειάρχη καθώς γνώριζαν ότι δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων να ήμασταν έτοιμοι και για τα δύο αυτά μεγάλα ζητήματα στις 31/10.
.

Εκείνο που έκανε το θέμα πάρα πολύ δύσκολο ήταν η ιδιαιτερότητα του έργου, γιατί δεν ήταν μία μελέτη από το μηδέν, αλλά για ένα έργο το οποίο καρκινοβατούσε από το 2003, ήταν ένα έργο στο οποίο είχαν γίνει εργασίες και έπρεπε όλες αυτές να αποτυπωθούν και να διαπιστωθούν με εξαιρετική λεπτομέρεια οι υπολειπόμενες.
Προσπαθώντας να βρούμε την βέλτιστη λύση, απευθυνθήκαμε σε έναν ιδιώτη μελετητή που γνώριζε το θέμα το θεάτρου και του αναθέσαμε τις σχετικές υπηρεσίες και θα σας πω ότι αν δεν ήταν ο ίδιος που ήταν γνώστης της κατάστασης, σύμφωνα με τους δικούς μας υπηρεσιακούς παράγοντες γιατί μιλάμε για εξεζητημένα θέματα, θα θέλαμε άλλους οκτώ μήνες για να ολοκληρωθεί η μελέτη.
Αν αυτούς τους οκτώ μήνες τους προσθέσουμε με τους άλλους τέσσερις που χρειαζόμαστε για τη διαγωνιστική διαδικασία, αντιλαμβάνεστε ότι θα θέλαμε ένα χρόνο στην καλύτερη των περιπτώσεων να ωριμάσει ο φάκελος από την πλευρά της μελέτης.
Επιλέγοντας τη συγκεκριμένη λύση τέλος Μαΐου ήμασταν έτοιμοι. Μας είχαν ξεκαθαρίσει από την διαχειριστική αρχή πως είτε θα ήμασταν έτοιμοι ως Δήμος Λευκάδας για να δημοπρατήσουν με το έργο διαφορετικά δεν θα γινόταν ένταξη του.
Ήθελαν με αυτό τον τρόπο να αποφύγουν την επανάληψη λαθών και παραλείψεων του παρελθόντος. Επίσης γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα ολοκληρώνεται τυπικά το 2020 γνωρίζουμε και το Ν + 3.
Ήταν λοιπόν επιτακτική ανάγκη η πρότασή μας να είναι τόσο ολοκληρωμένη, ώστε το έργο να δημοπρατηθεί άμεσα.
Δεν θέλω να φαίνεται ότι ευλογούμε τα γένια μας , αλλά σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα ανθρώπων που διαχειρίστηκαν τα ζητήματα αυτά τέτοια δουλειά δεν είχε γίνει πότε από την αρχή που ξεκίνησε το έργο αυτό, ήταν όμως επιβεβλημένο να γίνει γιατί διαφορετικά πολύ απλά δεν θα πετυχαίναμε το στόχο μας.
Έτσι στο τέλος του Μάη, με αρχές Ιούνη μπορέσαμε και υποβάλαμε την συνολική μας πρόταση, αναμένοντας τις παρατηρήσεις που πάντα γίνονται από την πλευρά της διαχειριστικής αρχής.
Οι παρατηρήσεις αυτές ήρθαν αρχές Οκτωβρίου, καθώς υπήρχε ένα διάστημα 4 μηνών, καθώς η διαχειριστική έχοντας μία σειρά άλλων προσκλήσεων ασχολούνταν με αυτές οπότε είχαμε μία απάντηση 5 Οκτωβρίου.

Ο Δήμος Λευκάδας έκανε ότι μπορούσε, πήρε αυτές τις αποφάσεις και είχαμε την ευτυχή κατάληξη της ένταξης της πρότασης μας, θέλω να πω όμως ότι τόσο εγώ προσωπικά, αλλά και οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα πάρουμε την προέγκριση δημοπράτησης ώστε να είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα τα οποία σας ανέφερα και αναγράφονται και στην πρόσκληση.”
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο αντιδήμαρχος Σπύρος Λύγδας ο οποίος στάθηκε στην φράση ανωριμότητα φακέλου η οποία λέει τα πάντα, όπως ανέφερε.
Απαντώντας σε ερώτημά μας , για το τι ζημιές έχει υποστεί το κτίριο μέχρι εκεί που ήταν φτιαγμένο και τι ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν αναφορικά με τις εργασίες που θα ξεκινήσουν, ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας κ. Βραχνούλας, είπε ότι ο σκοπός της αναθεωρημένης μελέτης ήταν να ολοκληρωθεί πλήρως ώστε να μην αντιμετωπίσουμε καμία ασάφεια, καθώς στη μελέτη έχουν προσδιοριστεί οποιεσδήποτε ανάγκες που αφορούσαν τις εγκαταστάσεις, ελέγχθηκε ότι έχει κατασκευαστεί μέχρι τώρα, ότι είχε λεηλατηθεί και θεωρώ ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα στην κατασκευή του καθώς οι μελέτες είναι πλήρεις.
Ζημιές δεν έχει υποστεί, υπάρχει ζημιά από το σεισμό του 2003 η οποία ήταν τοπικού χαρακτήρα και οι οποίες είχαν αποκατασταθεί από τότε εργολαβία.

Αναβάθμιση και του Πνευματικού κέντρου 

Ωστόσο βγήκε μία επιπλέον είδηση καθώς όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Καλός, ” ωριμάζουμε την υποβολή πρότασης και για το Πνευματικό κέντρο στο τομεακό πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ με τίτλο “Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του κτιριακού αποθέματος αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος πού βρίσκεται σε σημαντική θέση σε σχέση με πλέγμα διαδρομών, ιστορικού- περιβαντολογικού, ή πολιτιστικού χαρακτήρα.”
Φρονώ, είπε ο δήμαρχος,  ότι θα έχετε αντιληφθεί πώς προσπαθούμε να έχουμε μία ολιστική προσέγγιση στα ζητήματα τα οποία καλούμαστε να δράσουμε για αυτό ακριβώς το λόγο, δεν μείναμε μόνο στην διευθέτηση των ζητημάτων που είχαμε να αντιμετωπίσουμε σε ότι αφορά το θέατρο Λευκάδας, αλλά εκ παραλλήλου κινηθήκαμε και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα έχει υποβληθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα, ” υποδομές-μεταφορές- περιβάλλον αειφόρος ανάπτυξη και η πρότασή μας για την αναβάθμιση και του πνευματικού κέντρου, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα όλος αυτός ο χώρος να αναβαθμιστεί με μία προοπτική.”
Σκεφτείτε το Πνευματικό Κέντρο όπως το γνωρίζουμε τώρα, το κλειστό θέατρο όπως μπορούμε να το φανταστούμε, ένα πραγματικό ανοιχτό θέατρο και όχι τον προαύλιο χώρο του θεάτρου που εντός εισαγωγικών εδώ και πολλά χρόνια τον έχουμε βαφτίσει ως ανοιχτό θέατρο Δήμου Λευκάδας, σκεφτείτε την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και νομίζω ότι βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα και εικόνα ότι η Λευκάδα επιτέλους θα αποκτήσει ένα πολιτιστικό τοπόσημο.”