ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τα μικρά νησιά δεν είναι…πριγκιπάτα

Με απόφαση του υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη καθορίζονται οι αντικειμενικές τιμές των οικοπέδων σε περιοχές που δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των τιμών.

 

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τον καθορισμό νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ο προσδιορισμός των τιμών πραγματοποιήθηκε  για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011 – 2012 – 2013.

Οι τιμές στη Λευκάδα, το Μεγανήσι, τον Κάλαμο και τον Καστό ορίστηκαν ανά τετραγωνικό μέτρο ως εξής: Δημοτική Ενότητα Λευκάδος 46 €, Δημοτική Ενότητα Απολλωνίων 40 €, Δημοτική Ενότητα Ελλομένου 46 €, Δημοτική Ενότητα Καρυάς 50 €,  Δημοτική Ενότητα Σφακιωτών 47 €, Δήμος Μεγανησίου 60 €, Κοινότητα Καλάμου 60 €, Κοινότητα Καστού 58 €.

Όπως ήταν φυσικό προκλήθηκαν αντιδράσεις τόσο στη Λευκάδα και τα υπόλοιπα νησιά όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο Δήμαρχος Μεγανησίου Στάθης Ζαβιτσάνος, σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει αδιανόητη  και αυθαίρετη την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών. «Αδιανόητη  και αυθαίρετη  είναι η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία καθορίζονται οι νέες αντικειμενικές αξίες  των ακινήτων.  Δεν αντέχει σε οποιαδήποτε συζήτηση, αφού είναι έξω και πέρα από την πραγματικότητα, χωρίς κάποιο κριτήριο, χωρίς γνώμη του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, όπως προβλέπει ο νόμος, και δημιουργεί αφόρητη αδικία και αγανάκτηση στους δημότες μας και ειδικότερα στα μικρά νησιά. Στο Μεγανήσι και στα άλλα μικρά νησιά, δεν κατοικούν απλά κάποιοι πλούσιοι. Κατοικούν στην πλειοψηφία τους φτωχοί άνθρωποι, που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στις αντίξοες συνθήκες της νησιωτικότητας.  Και βέβαια δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους «ανεγκέφαλους» , να μας οδηγήσουν στο ξεπούλημα των μικροϊδιοκτησιών μας, μην μπορώντας να ανταποκριθούμε στις υπέρμετρες και άδικες φορολογικές επιβαρύνσεις. Καλούμε τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα τις αυτοδιοικήσεις των μικρών νησιών σε συστράτευση, για την ανατροπή αυτής της πρωτοφανούς απόφασης. Καλούμε το Υπουργείο Οικονομικών και την Πολιτεία, να παγώσει την συγκεκριμένη απόφαση  και να επανέλθει με συγκεκριμένα και αντικειμενικά κριτήρια, σύμφωνα εξάλλου και με τον νόμο».

Η Δημοτική Κίνηση «Όλοι για τη Λευκάδα» εξέδωσε ανακοίνωση για τις αντικειμενικές τιμές των οικοπέδων. Στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Κ. Δρακονταειδή, Ν. Μπραντζουκάκη, Μ. Νικητάκη και Γ. Φίλιππα, αναφέρεται: «(…) Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός, για να καταλάβει ότι ο «εγκέφαλος» που επεξεργάστηκε και αποφάσισε αυτές τις τιμές, είναι ή επικίνδυνος ή άσχετος ή (το πιθανότερο) και τα δύο. Ένα μόνο παράδειγμα (όχι το μόνο) είναι αρκετό. Να δει κανείς τις τιμές, στα άγονα μικρά νησιά, Κάλαμο – Καστό – Μεγανήσι. Τα νησιά στα οποία οι συνθήκες συγκοινωνίας, ιατρικής περίθαλψης, κοινωνικής πρόνοιας, κ.λπ. είναι το λιγότερο προβληματικές… Τα νησιά στα οποία ο πληθυσμός όλο και μειώνεται… Τα νησιά στα οποία και μόνο η διαμονή των κατοίκων σ’ αυτά, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ηρωισμός. Αυτά τα νησιά, μεταξύ άλλων (όχι βέβαια μόνο στη Λευκάδα), επέλεξε η κυβέρνηση να αφαιμάξει, για να αποπληρώσει τους δανειστές. Με την πράξη της αυτή, προσθέτει έναν ακόμα λόγο που οδηγεί τους κατοίκους τους στον αφανισμό. Χρειάζεται ΤΩΡΑ, η δυναμική αντίδραση των φορέων, με πρώτους τους Δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου, των Δημοτικών Κοινοτήτων, των κατοίκων των μικρών νησιών και όλων των πολιτών. Είναι προφανές ότι αυτοί που (κάτω από τις διαταγές άλλων) κυβερνούν τον τόπο, τα βλέπουν όλα ως οικονομικούς δείκτες και επιλέγουν μέτρα για να τα εφαρμόσουν με τα μόνα μέσα που τους απέμειναν, τα διλήμματα, τους εκβιασμούς και τον αυταρχισμό. Η Δημοτική Κίνηση «Όλοι για τη Λευκάδα» θα αντισταθεί με κάθε τρόπο, στην σχεδιαζόμενη εξόντωση των κατοίκων των μικρών νησιών και σε όλα τα μέτρα που εξαθλιώνουν ακόμα περισσότερο την κοινωνία».

 

Έντονη ήταν και η αντίδραση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Σε ανακοίνωσή της ασκεί κριτική στο υπουργείο Οικονομικών και χαρακτηρίζει τη ρύθμιση αδιανόητη, πρωτοφανή και αυθαίρετη. «Αδιανόητη διότι οι κάτοικοι φτωχών περιοχών καλούνται να επιβαρυνθούν οικονομικά κατά πολύ περισσότερο από τους κατοίκους πλούσιων περιοχών. Πρωτοφανή και αυθαίρετη διότι σύμφωνα με το Ν.3852/2010 (άρθρο 261) το υπουργείο Οικονομικών, πριν προχωρήσει στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, είναι υποχρεωμένο να ζητήσει την έκφραση γνώμης του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου εντός της περιφέρειας του οποίου βρίσκονται τα ακίνητα. Οι Δήμοι μέχρι σήμερα δεν έχουν κληθεί να εκφράσουν τη γνώμη τους, όπως ο νόμος ορίζει». Η ΚΕΔΕ ζητά το πάγωμα των διαδικασιών και προτρέπει το υπουργείο να ζητήσει άμεσα με εγκύκλιό του από τα Δημοτικά Συμβούλια να εκφράσουν τη γνώμη τους, σύμφωνα με το νόμος. Ενώ σε διαφορετική περίπτωση «το υπουργείο Οικονομικών εγκαλείται για μη τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας».

Ρ.Χ.Τ.