ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τέλος Ακίνητης Περιουσίας για το Μεγανήσι

Σύμφωνα με απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Μεγανησίου  αποφάσισε την επιβολή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας 0,25%ο για όλη την επικράτεια του Δήμου. Η απόφαση ήταν σύμφωνη με το Νόμο 2130/93 και την αριθμ. 45/10 εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ. 

 

 

Μέχρι την 1/5/2013 η τιμή ζώνης που αφορούσε το ΤΑΠ, είχε οριστεί μέχρι τα 500€/τετ. μέτρο, συνεπώς υπήρχε ο συντελεστής (3) και ο Δήμος δεν είχε κανένα λόγο να το αλλάξει. Αυτό, στο ηλεκτρονικό αρχείο της ΔΕΗ καταγράφεται με τον συντελεστή 001 (Κωδικός ζώνης ΤΑΠ). Σε αρκετές κατοικίες όμως, κυρίως παλιές, δεν είχε οριστεί κωδικός ζώνης, υπήρχε ο συντελεστής 0, και προφανώς δεν πλήρωναν όλα αυτά τα χρόνια ΤΑΠ. 

 Όπου όμως υπήρχε ο συντελεστής 0, ο διαχειριστής του συστήματος της ΔΕΗ με βάση το νόμο « Ν. 4152/13 –  ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α.7.», έβαλε  συντελεστή  (5).

« … Για τα ακίνητα, για τα οποία δεν αναγράφεται τιμή ζώνης στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.), ως τιμή ζώνης λαμβάνεται ο μέσος όρος των τιμών της δημοτικής ενότητας, όπως αυτές ισχύουν για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τιμές στη δημοτική ενότητα, λαμβάνεται ο μέσος όρος των τιμών του δήμου και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τιμές στο δήμο λαμβάνεται ο μέσος όρος των τιμών του νομού.»

Στο χρόνο ψήφισης και εφαρμογής του Νόμου, κανείς δεν το αντιλήφθηκε και ουδεμία ενημέρωση είχε ο Δήμος. 

Όπως προκύπτει από τις επαφές και τις συζητήσεις που είχαμε, αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει για το 2013, αφού προϋποθέτει νομοθετική πρωτοβουλία. Η διόρθωση όμως από το Δήμο των συντελεστών, θα αποκαταστήσει το πρόβλημα, εάν φυσικά το 2014 εφαρμόσουν το ίδιο σύστημα υπολογισμού. 

Σύμφωνα με το Νόμο 2130/93, όπου δεν υπάρχουν τιμές ζώνης καθορισμένες από το Υπουργείο Οικονομικών, το Δημοτικό Συμβούλιο, με απόφασή του, καθορίζει την αξία των κτισμάτων λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της Δ.Ο.Υ.

Πρότασή μου είναι, να λάβουμε υπόψη για την επιβολή ΤΑΠ,  τις τιμές εκκίνησης (δηλαδή τις κατώτατες τιμές όπως φαίνεται στους πίνακες) υπολογισμού της αξίας τους από τη Δ.Ο.Υ.

Ειδικότερα ορίζουμε: 

Οικισμό Σπαρτοχωρίου (4348), κωδικός ζώνης 001 (για τα εντός και εκτός οικισμού) με τιμή 480 € /τετρ. μέτρο.

Οικισμό Κατωμερίου (4334), κωδικός ζώνης 001 (για τα εντός και εκτός οικισμού) με τιμή 480 € /τετρ. μέτρο.

Οικισμό Βαθέος (4319),  κωδικός ζώνης 001 (για τα εντός και εκτός οικισμού) με τιμή 480 € /τετρ. μέτρο.