ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΑΦΙΞΕΩΝ ΣΤΟ ΑΚΤΙΟ…

 

Του

Θαναση Αγγελή

 

 

Αν δεχτούμε ότι τελικά η εγχώρια βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός , σε αυτό τον τομέα φαίνεται ότι πάμε καλά. 

Ίσως είναι η μοναδική δραστηριότητα που από πέρυσι δείχνει να ανακάμπτει από τα χαμηλά του 2011. 

Βέβαια η αναφορά γίνεται για τον εισερχόμενο αριθμό τουριστών από το εξωτερικό και όχι το εσωτερικό…. 

Η λευκάδα μαζί με τα νησιά της , Μεγανήσι, Κάλαμο  και Καστό, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για αφίξεις είναι αρκετά αισιόδοξα. Αν αναλογισθούμε ότι οι περίπου 45 αφίξεις στο αεροδρόμιο του Ακτίου την εβδομάδα (φουλ σεζόν) αυξάνονται κατά 14 και μάλιστα μέσα σε αυτές είναι και νέες ευρωπαϊκές περιοχές, μόνο χαρά επιχειρηματική δίνουν με δεδομένο ότι ο τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων για τον τόπο μας. 

Έχουμε λοιπόν νέες αφίξεις ως κάτωθι:

•Τέσσερα αεροπλάνα από Ιταλία (τρία από Ρώμη και ένα από Τορίνο) με αρχή αφίξεων την 10η Ιουλίου . Επίσης έχουμε άλλο ένα από την Βενετία 

•Από Δανία δύο νέες αφίξεις

•Από Νορβηγία ένα αεροσκάφος

•Στα Γερμανικά προστίθεται άλλο ένα από Στουτγάρδη

•Η Ρουμανία φέρνει δύο αφίξεις

•Έχουμε επίσης για πρώτη φορά ένα από Κύπρο

•Η British Airways για πρώτη φορά ένα από Λονδίνο

•Ίσως και ένα από Ρωσία με ερωτηματικό. 

Αν στα παραπάνω προστεθούν και κάποια άλλα που είναι σε συζητήσεις ίσως ξεπεράσουμε τα 15. 

Επίσης κάποιες από τις «παλιές» πτήσεις – αφίξεις θα έρθουν με μεγαλύτερα αεροσκάφη , άρα μετράμε περισσότερες θέσεις. 

Αν λάβουμε υπόψιν ότι θα έχουμε προβεί και στη διάνοιξη του διαύλου (αμμόγλωσσα) ο δρόμος της θάλασσας θα βοηθήσει και  από αυτή την πλευρά για καλύτερα αποτελέσματα.  Οι λόγοι γι αυτή την άνοδο είναι αρκετοί και όχι ένας. 

Το πρόβλημα που έχει η Αίγυπτος δε αυτή την χρονική περίοδο βοηθάει τα μάλα ώστε να έχει η χώρα μας μεγάλη αύξηση. 

Επίσης η μείωση επισκεπτών προς την Τουρκία , αρχής γενομένης από πέρυσι, είναι και αυτός ένας λόγος. 

Γενικά ταραγμένες περιοχές είναι αντίθετες με το τουριστικό προϊόν Η ασφάλεια που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα μας , σε αντίθεση με άλλες χώρες, την βοηθάει πάρα πολύ. Σημαντικό είναι ότι η αύξηση αφίξεων στο Άκτιο έχει να κάνει και με το ότι κάποια αεροδρόμια στην Ελλάδα έχουν κορεσμό από αφίξεις και αναχωρήσεις στην υψηλή σεζόν. Ειδικά αυτά των προσφιλών προορισμών. Ένας άλλος λόγος είναι το διαδίκτυο που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να παρακάμψει τον τουριστικό πράκτορα και βλέποντας αυτό οι αεροπορικές εταιρείες, κινήθηκαν αυτόνομα , ως προς τις πτήσεις.  Ίσως κάποιοι διαβάζοντας το άρθρο αρχίσουν να τρίβουν τα χέρια τους και να παραγγέλνουν παντελόνια με διπλές τσέπες. 

Καλό είναι να σκεφτούν ότι ειδικά στον τουρισμός «ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ». Δύο καλάσνικωφ και καμιά δεκαριά γκαζάκια αρκούν να ανατρέψουν το κλίμα αισιοδοξίας.  Μάλιστα δεν σημαίνει σχεδόν τίποτα η όποια αύξηση φέτος , αν αυτή δεν την προστατεύσουμε ο καθένας από τη δική του θέση. Σε 300 εκθέσεις να πάμε , αν αυτό το οποίο θέλουμε να πουλήσουμε δεν αξίζει μόνο μια χρονιά θα τους ξεγελάσεις. Ο καλύτερος πρεσβευτής για τον τόπο μας είναι ο ίδιος ο επισκέπτης. Είναι το κεφάλαιο που μας δίνει κάθε χρόνο τόκους. Η καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων αλλά και δημόσιων (παραλίες, δρόμοι κλπ)  είναι ο καθρέπτης και η πρώτη εντύπωση για τον επισκέπτη. 

Το σέρβις των παρεχόμενων υπηρεσιών πρέπει να είναι ανάλογο με το αντίτιμο που καταβάλλεται. Ίσως καλύτερα θα ήταν το πρώτο να ήταν ανώτερο από το δεύτερο και να εκπλήσσει τον επισκέπτη ευχάριστα. Θα πρέπει να υπάρχει καλή συνεργασία των εντεταλμένων οργάνων – υπαλλήλων του κράτους με τους επιχειρηματίες αλλά και να τιμωρούν την παρανομία χωρίς να ξεχνούν ότι και αυτοί (επιχειρηματίες) καταβάλλουν φόρους για τους λοιπούς. Το πλαστικό μπολ της κυρά – Μαρίκας με την σαλάτα δεν φέρνει πλέον κόσμο… τουναντίον τον διώχνει…

Σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή , σύμφωνα με εκτιμήσεις του γκουρού για τον τουρισμό, οι κρατήσεις είναι αυξημένες 40%. 

Όποιος δεν έχει σημειώσει αύξηση καλό θα είναι να ψαχτεί…

Στο χέρι μας είναι λοιπόν να δείξουμε ότι η αύξηση που θα μας προκύψει μπορούμε να τη διαχειριστούμε  καλά ώστε να γίνει παρακαταθήκη για ένα καλύτερο μέλλον της Λευκάδας. 

Μπορεί αυτή η γη να είναι άγονη για πάρα πολλά αλλά γόνιμη γι αυτό που θέλουμε να πουλήσουμε. 

Τουλάχιστον ας δούμε ότι το καλοκαίρι είμαστε ένα μεγάλο ξενοδοχείο και πρέπει να δούμε τι ζητά ο επισκέπτης από αυτό. Διότι τα αεροπλάνα έρχονται αλλά «αν εμείς τα καταρρίψουμε» δεν πρόκειται να ξανάρθουν άλλα. 

 

Υ.Γ. Καλή αποκριά και ευχές για μια καλή σεζόν…

Ο-ΝΗΡΙΚΟΣ