ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος στο lefkadapress: Γιατί παραιτήθηκα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και παραιτήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της 6ης Ιανουαρίου 2013. Από το 2009 είναι πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λευκάδας ΤΑΟΛ.  Έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σφακιωτών. Το διάστημα 1985 – 1989 ήταν γραμματέας του Εργατικού Κέντρου και από το 1989 έως το 2008  διετέλεσε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Από το 1974 μέλος της ΚΝΕ και στη συνέχεια του ΚΚΕ μέχρι τη διαγραφή του το περασμένο φθινόπωρο.

 

 

 

Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην απόφασή σας να παραιτηθείτε από το δημοτικό συμβούλιο;
Μου ζήτησε το ΚΚΕ. Υπήρχε διάσταση απόψεων για την  Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λευκάδας ΤΑΟΛ. Όταν λέει ότι δε μπορείς να μειώσεις τους μισθούς των εργαζομένων. Κάναμε τα πάντα για να μη μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων. Με απόφαση της συνέλευσης λέγαμε για 2 χρόνια βγάλτε τα έξοδά σας στα καταστήματα, γιατί διαφορετικά δε μπορούμε να σας κρατήσουμε. Δεν ήταν απόφαση δική μου, ήταν απόφαση της συνέλευσης να κλείσουμε. Από τη στιγμή που τα καταστήματα δεν έβγαζαν τα έξοδά τους, είπαμε να μειώσουν κάπως οι εργαζόμενοι τις αποδοχές τους. Από εκεί ξεκινούν τα πάντα. Δε συμφώνησα να παραιτηθώ από εκεί. Μου ζήτησαν να παραιτηθώ από το δημοτικό συμβούλιο, μια θέση που ανήκει στο ΚΚΕ. Εγώ παρά τις επί μέρους επιφυλάξεις μου αποφάσισα να παραιτηθώ.

 

Άρα ασκήθηκαν πιέσεις από το ΚΚΕ.
Μου είπαν ευθέως εδώ και 2-3 μήνες να παραιτηθώ.

 

Με ποιο σκεπτικό σας ζήτησαν να παραιτηθείτε από το δημοτικό συμβούλιο;
Ότι η θέση ανήκει στο ΚΚΕ, εκλέχτηκες με το ψηφοδέλτιο που εκφράζει το ΚΚΕ και εσύ σήμερα πλέον δεν εκφράζεις τις θέσεις του ΚΚΕ με τις απόψεις σου.

 

Άρα το χρονικό της διάστασης με το ΚΚΕ έχει αφετηρία το νόμο 4015/11 για τη μετατροπή των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς με συγχώνευση των μελών;
Ναι. Σε καμία περίπτωση δεν υπερασπίζομαι αυτό το νόμο. Απλούστατα το ΚΚΕ λέει να παραιτηθούμε και να μη συμμετέχουμε στα όργανα.

 

Πώς ερμηνεύετε το σκεπτικό της απόφασης του ΚΚΕ για τους συνεταιρισμούς και την απόσυρση των μελών του από τα διοικητικά συμβούλια;
Για αυτό θα έπρεπε να ρωτήσει κανείς το ΚΚΕ. Υπάρχει ανακοίνωση γι’ αυτό.

 

Το γνωρίζω. Ποια είναι η δική σας άποψη για το νόμο 4015/11;
Ο 4015/11 δεν είναι ένας φιλοαγροτικός νόμος. Βρήκε ένα διαλυμένο συνεταιριστικό κίνημα και του έδωσε τη χαριστική βολή. Δυστυχώς το κίνημα ήταν διαλυμένο. Αυτός ο νόμος είναι κακός. Εμείς όμως δεν αφήσαμε τα παραθυράκια για να περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Θέλουμε να φτιάξουμε έναν αγροτικό συνεταιρισμό Λευκάδας από τους αγρότες και να υπερασπιζόμαστε το εισόδημα και τη δουλειά των αγροτών. Οι αγρότες σε ένα βαθμό είχαν εγκαταλείψει τους συνεταιρισμούς και ο νόμος 4015 αποτελεί συνέχεια του 2810 και δίνει τη χαριστική βολή.

Πρέπει να αλλάξει η κατάσταση, να φτιάξει και να αγαπήσει ο αγρότης το συνεταιρισμό. Κάποιοι έλεγαν αφήστε να διαλυθεί η ένωση, αφήστε να πάει σε εκκαθάριση. Εμείς δεν είμαστε αυτής της άποψης.

 

Το ΚΚΕ πήρε απόφαση τον Οκτώβριο του 2012 να αποσυρθούν τα μέλη του από τα διοικητικά συμβούλια των συνεταιρισμών.
Εγώ δεν πειθάρχησα. Μου ζήτησαν να παραιτηθώ.

 

Στη συνέχεια διαγραφήκατε από το κόμμα;
Ναι.

 

Σας ζήτησαν να παραιτηθείτε τόσο από το συνεταιρισμό όσο και από το το δημοτικό συμβούλιο. Ένα εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι το γιατί παραιτηθήκατε από το δημοτικό συμβούλιο και όχι και από το ΤΑΟΛ;
Το επιχείρημα μου είναι ότι με εξέλεξαν οι αγρότες της Λευκάδας, δεν ήταν ψήφοι κατευθυνόμενες από το ΚΚΕ.

 

Κάποιος, όχι απαραίτητα κακοπροαίρετος, θα μπορούσε να σκεφτεί ότι παραιτηθήκατε από την άμισθη θέση και παραμείνατε στην έμμισθη.
Έχουμε φτάσει στο τέλος της θητείας μας, κανονικά τέλος Νοεμβρίου έπρεπε να διεξαχθούν εκλογές. Αν είχε λήξει η διαδικασία του υπουργείου Οικονομικών που λέει για τα περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών ότι μεταβιβάζονται στο νέο συνεταιρισμό χωρίς το κόστος της φορολογίας, θα είχαμε κάνει τις εκλογές. Δόθηκε κάποιους μήνες παράταση από το υπουργείο για την ψήφιση της τροπολογίας. Αλλιώς θα είχαμε κάνει τις εκλογές το Νοέμβριο.

Η αμοιβή του προέδρου στο ΤΑΟΛ είναι 50 ευρώ τη μέρα, που δεν τα έχω πάρει ποτέ. 68 ευρώ  τη μέρα για όλα τα έξοδα (εκτός μετακίνησης) εκτός Λευκάδας. Η ετήσια αποζημίωση του προέδρου του ΤΑΟΛ είναι 2.674€ . Αυτά θα πάρω, δεν τα έχω πάρει ακόμα. Εάν θεωρεί κάποιος ότι τα 200 κάτι ευρώ το μήνα για τον πρόεδρο, που κάνει ένα σωρό πράγματα, είναι μισθός, τότε ναι πληρώνομαι.  Δεν είναι παράλογο να το βλέπει και έτσι κάποιος. Εγώ δεν τα βάζω με τον κόσμο, ούτε γενικά με το ΚΚΕ.

 

Συνοπτικά, ποια είναι σήμερα η κατάσταση στο ΤΑΟΛ;
Συνοπτικά η κατάσταση στο ΤΑΟΛ, σε σχέση με άλλες ενώσεις δεν είναι άσχημη. Δέχομαι ότι η Πολιτεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΚΑΠ κάνουν τα πάντα για να ευνοήσουν τους μεγάλους. Αν λειτουργούσαμε όμως λίγο καλύτερα μπορούσαμε να βάλουμε φρένο σε αυτή τη κατάσταση. Όταν ανέλαβα πρόεδρος, είχαμε πει ότι όλα τα τμήματα πρέπει να λειτουργήσουν καλά, για να βελτιωθεί το αγροτικό εισόδημα. Δεν υπήρχε  νοικοκυροσύνη. Χρώσταγε 1.000.000€ και τώρα πλέον 800.000€ στην Αγροτική Τράπεζα, μέχρι 2016-2017, το διαπραγματευόμαστε με σκοπό να δοθεί κάτι και να γίνει κούρεμα και χρωστάμε και στη Marfin περίπου 70-80.000 €. Η τωρινή διοίκηση δεν έχει πάρει δάνειο, είναι των προηγούμενων. Χρωστάμε περίπου 880.000€ κάτι που οφείλεται στις προηγούμενες διοικήσεις. Η κατάσταση σήμερα έχει μπει σε μια σειρά που μπορεί να διαμορφωθεί καλά, από τη στιγμή που τα καταστήματα σήμερα κοντεύουν να βγάλουν τα έξοδά τους. Δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, γιατί εάν είχαμε φτάσει δεν θα σκεφτόμασταν να μειωθούν οι αποδοχές των εργαζομένων εκεί. Έχει μπει σε μια σειρά που οποιοσδήποτε έρθει μπορεί να διαχειριστεί πολύ καλύτερα την κατάσταση, από τη στιγμή που θα βάλουν πλάτη και οι εργαζόμενοι. Για μένα τα πράγματα θα διορθωθούν σημαντικά όταν κάνουμε παρέμβαση στο πρωτογενές προϊόν. Τουλάχιστον στο κρασί και στο λάδι. Να τα παίρνουμε από τον αγρότη, τα συσκευάζουμε και τα πουλάμε σε καλή τιμή. Αν δεν παίρνουμε τα προϊόντα του αγρότη να τα εμπορευτούμε και να του δίνουμε τα χρήματά του σε εύλογο χρονικό διάστημα δε μπορούμε να πούμε ότι πάμε καλά.

 

Όσον αφορά την αξιοποίηση της περιουσίας,  για παράδειγμα το κτίριο του ΤΑΟΛ στο κάστρο;
Το κτίριο του ΤΑΟΛ στο κάστρο είναι σημείο αναφοράς για τη Λευκάδα. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί για το καλό όλης της Λευκάδας, αλλά και των αγροτών στους οποίους ανήκει.

 

Έχετε προβεί σε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση;
Είχαμε επαφές με το Υπουργείο Πολιτισμού, επιχειρηματίες,  το Πολυτεχνείο της Κρήτης το οποίο είχε πρόταση αξιοποίησης και ένταξης σε πρόγραμμα της UNESCO. Επίσης θα μπορούσε να φτιαχτεί ένα πρότυπο εργοστάσιο. Μας ενδιαφέρει να παραμείνει ως μνημείο, που να βγάζει όμως τα έξοδά του. Είναι δύσκολα τα πράγματα πχ 400.000 ευρώ για τη στέγη και 1 με 1,5 εκατομμύριο για να φτιαχτεί ο οικοδομικός σκελετός, ποσά απαγορευτικά για μας.

 

Έγιναν μειώσεις των μισθών των εργαζομένων;
Δεν έγινε καμία μείωση. Δεν εφαρμόστηκε ακόμα η απόφαση του συμβουλίου με πλειοψηφία να μειωθούν οι μισθοί. Δεν το αποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι. Μειώθηκαν κάποια επιδόματα, αλλά με αποφάσεις του κεντρικού κράτους, επειδή άλλαξε η συλλογική σύμβαση.

 

Ποια θα είναι η στάση σας στο μέλλον;  Θα συνεχίσετε να έχετε συμμετοχή στα κοινά;
Όλα αυτά τα χρόνια πίστεψα στα οράματα και τους αγώνες του λαού μας για κάτι καλύτερο. Τα υπηρέτησα και συνεχίζω να πιστεύω ότι ο αγρότης και ο εργάτης πρέπει να δουν καλύτερες μέρες. Να υπάρχει ένα κοινωνικό σύνολο που να απολαμβάνει τα κέρδη της δουλειάς του. Έχω μάθει να υπηρετώ και να προσφέρω στα κοινά τόσα χρόνια. Δε το λέω επειδή μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια. Το δείχνω με τις πράξεις  μου. Έπραξα πάντα για το κοινό καλό. Ας βρει κάποιος να πει ότι καταχράστηκα κάτι ή κοίταξα για τα παιδιά μου.

Δεν αποκλείω τη συμμετοχή μου στα κοινά. Το λέω όμως ξεκάθαρα. Για να ασχοληθώ με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λευκάδας ΤΑΟΛ πρέπει να υπάρχει μια ομάδα, που να πιστεύει σε αυτό που κάνουμε.  Ένα ψηφοδέλτιο με ανθρώπους που να θέλουν πραγματικά να ασχοληθούν με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λευκάδας ΤΑΟΛ.

 

Το ίδιο ισχύει για την αυτοδιοίκηση;
Στην αυτοδιοίκηση το θεωρώ  λίγο δύσκολο. Είναι κομματικά τα ψηφοδέλτια. Δεν είμαι διατεθειμένος να πάω σε άλλο κόμμα. Δεν έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες που να υπηρετούν την αυτοδιοίκηση και όχι το στενό κομματικό συμφέρον. Για να υπάρξει εμπλοκή μου στην τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να δημιουργηθούν άλλοι όροι παρέμβασης.

Θα συνεχίσω να παρεμβαίνω στα κοινά, στους κοινούς σκοπούς για να καλυτερέψει η ζωή του εργάτη και του αγρότη. Κάποιοι νομίζουν ότι αυτό το επιτυγχάνουν με το να μη μιλάνε σε κανέναν. Εγώ μιλάω με όλους.

Ρ.Χ.Τ.