ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

να διατηρηθεί το ΤΕΙ

Το παρακάτω κείμενο διανεμήθηκε από το βουλευτή Θοδωρή Σολδάτο στους 50 βουλευτές της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσων όπου σήμερα και αύριο συζητούν το σχέδιο “ΑΘΗΝΑ”, με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο: “Με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», καταργείται ουσιαστικά το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το οποίο ιδρύθηκε το 2003 και αποτελείται από 8 τμήματα, εκ των οποίων 2 στη Ζάκυνθο, 4 στην Κεφαλονιά και 2 στη Λευκάδα. Στο «ενοποιημένο» ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων, παραμένουν 2 μόνο τμήματα από τα Ιόνια Νησιά, ένα στη Ζάκυνθο και ένα στο Ληξούρι Κεφαλονιάς. Η Λευκάδα και το Αργοστόλι, μένουν χωρίς τμήματα, ενώ καταργείται ένα τμήμα στη Ζάκυνθο και ένα στο Ληξούρι.  

  1. Ίσως είναι παρωχημένο για κάποιους, να επιχειρηματολογεί κανείς υπέρ της διατηρήσεως των τμημάτων, με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες των νησιωτικών κοινωνιών.

Οι πολίτες και οι φορείς ωστόσο των νησιών μας, είναι ανάστατοι. Πολύ λιγότερο επειδή θα χαθούν πόροι από τις τοπικές μας οικονομίες και πολύ περισσότερο επειδή οι Ανώτατες Σχολές γεμίζουν τις κοινωνίες μας με νιάτα και αναβαθμίζουν ποιοτικά τον πληθυσμό μας και τον πολιτισμό μας.             Υπογραμμίζω ότι στα νησιά του Αιγαίου, η αντιμετώπιση είναι εντελώς διαφορετική. Το πανεπιστήμιο Αιγαίου, κρατάει όλες τις σχολές του, με 3 τμήματα στη Ρόδο, 3 στη Χίο, 6 στη Μυτιλήνη, 2 στη Σάμο και από ένα στη Σύρο και τη Λήμνο.  

  1. Επιπροσθέτως, το Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, αποτέλεσε το κύριο μέσο ανάπτυξης της διαπεριφερειακής μας συνείδησης, στα Ιόνια Νησιά. Μέχρι να ιδρυθεί, η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ μας, ήταν εξαιρετικά χαλαρή.

  Η προοπτική καταργήσεως του ΤΕΙ, φαντάζει για τους πολίτες των Ιονίων, τρομακτική. Τα νησιά θα μαραζώσουν.   Σημειώνω, ότι στα υφιστάμενα τμήματα εργάζονται 28 μέλη ΔΕΠ, τα οποία θεωρώ ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες διδασκαλίας. Οι υλικοτεχνικές υποδομές, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις στέγασης και λειτουργίας. Όπου υπάρχουν ελλείψεις, βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες παραχώρησης στέγης από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως επίσης σε κάποιες περιπτώσεις, ενδιαφέρον από εύπορους συμπατριώτες μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, οι οποίοι προσφέρονται να αναλάβουν την ανέγερση απαιτουμένων εγκαταστάσεων. Τα επιμελητήρια και οι υπόλοιποι φορείς των νησιών, βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να συνδράμουν στην κάλυψη των προσωρινών αναγκών.   Ευελπιστώντας στην ευαισθησία, το ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση των συναδέλφων, της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, σας μεταφέρω την ισχυρή και συμπαγή απαίτηση των πολιτών και των φορέων της Λευκάδας, που θεωρώ ότι αποτελεί και απαίτηση των υπολοίπων νησιών του Ιονίου, για τη διατήρηση των σχολών και των τμημάτων, του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.