ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Μάκης Λιβιτσάνος για το ΤΑΟΛ…

Συνέντευξη 

Στην Βιβιάννα Βαρδή 

 

Μια ανακοίνωση που αφορά τις εκλογές στο ΤΑΟΛ ήταν η αιτία για μια συζήτηση με τον π. πρόεδρο και υποψήφιο, ως φαίνεται, Μάκη Λιβιτσάνο. Τρία μέλη του προσωρινού συμβουλίου εξέδωσαν μία ανακοίνωση που κατονομάζει συγκεκριμένο πρόσωπο και καταγγέλλει τα υπόλοιπα μέλη για εσκεμμένη κωλυσιεργία σε ότι αφορά τις εκλογές. Ο κ. Λιβιτσάνος ήταν σαφής: 

Οι τρεις σύμβουλοι της Ένωσης  που εκδώσαμε αυτή την ανακοίνωση προβήκαμε σε αυτή την ενέργεια διότι οι άλλοι σύμβουλοι αρνούνται να πάρουν θέση  για το πότε θα γίνουν οι εκλογές της Ένωσης. Ενώ είναι υπηρεσιακό συμβούλιο, ενώ έχουμε δεσμευτεί απέναντι στην γενική Συνέλευση ότι εντός 15 ημερών θα κάνουμε εκλογές  εξακολουθούν να κωλυσιεργούν. Γνωρίζετε ότι εκτός από Συνεταιρισμός έχουμε και τρεις επιχειρήσεις. Το κρασί, το σούπερ μάρκετ, το κατάστημα εφοδίων αλλά και άλλες δραστηριότητες που «τρέχουν» στα γραφεία μας και αυτή την στιγμή έχουν παγώσει τα πάντα.  Είναι φυσικό ότι αν δεν υπάρχει δυναμική διοίκηση δεν μπορούν να λυθούν προβλήματα. Οι άνθρωποι λοιπόν αυτοί δεν θέλουν να πάνε σε εκλογές. Ο Ηλίας ο Κούρτης πχ φέρνει σαν δικαιολογία το να ενημερωθεί για το πώς λειτουργεί το συμβούλιο. Είναι τέσσερα χρόνια στο συμβούλιο και δεν έχει καταλάβει πως λειτουργεί με αποτέλεσμα να θέλει και άλλη συνέλευση για ενημέρωση. Οτιδήποτε δηλαδή προκειμένου να καθυστερήσουν οι εκλογές. 

Γιατί πιστεύετε ότι γίνεται αυτό;

Δεν θέλουν προκειμένου να μαγειρευτούν τα πράγματα.  Και όχι να τα μαγειρέψουν αυτοί γιατί ούτε από μαγείρεμα δεν ξέρουν οι άνθρωποι.  Να σκεφθείτε ότι εγώ και οι άλλοι δύο συνάδελφοι πήγαμε στα χωριά προκειμένου να  ενημερώσουμε  τους αγρότες ότι η Ένωση έχει αρχαιρεσίες , ότι πρέπει να στείλουν αντιπροσώπους στο κατ εξοχήν αρμόδιο όργανο που φροντίζει για την οικονομία των αγροτών του νησιού.  Και πρέπει να εκλέξουν αυτούς που είναι ικανοί να τα βγάλουν πέρα στις δύσκολες συνθήκες που περνάει  ο τόπος και η αγροτική οικονομία ειδικότερα που είναι σε χειρότερη κατάσταση. Μπορεί να πάμε τις εκλογές μακριά από την ημερομηνία που πρέπει όμως θα είναι μακριά και από τα αιτήματα του κόσμου και πολύ περισσότερο μακριά από τις ανάγκες της Ένωσης. Έχουν λήξει συμβάσεις και έχουν στην ουσία σταματήσει οι δραστηριότητες. Δεν έχουν καταλάβει όμως  πως λειτουργεί η Ένωση γιατί απλά ήταν παρατηρητές και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η θέση. Κανένας όμως από αυτούς δεν είχε τη φόρτιση και την ευθύνη του προέδρου και του υπεύθυνου σύμβουλου απέναντι στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Συνεταιρισμός….

Η ανακοίνωσής σας κατονομάζει συγκεκριμένο πρόσωπο που ισχυρίζεστε ότι θέλουν να τακτοποιήσουν….

Ναι , έτσι είναι και αυτό ξεφεύγει από τα όρια. Ενώ είχαμε συμβούλιο για να προχωρήσουμε σε αρχαιρεσίες εμφανίστηκε ο κ. Φίλιππος Μεσσήνης ο οποίος εκλέχτηκε με τους γνωστούς τρόπους αντιπρόσωπος στην Ένωση , αν και δεν ήξερε όλα αυτά τα χρόνια που πέφτει η Ένωση, και επίσης  δεν είχε δικαίωμα να παραβρίσκεται στο Συμβούλιο. Όμως επειδή όλα γίνονται με διαφάνεια δεν μας πείραζε. Στο συμβούλιο εκείνο ο κ. Μεσσήνης ήθελε να μας ενημερώσει. Και ο αντιδήμαρχος κ. Βικέντιος επέμενε ότι όντως έπρεπε να μας ενημερώσει. Τι να μας ενημερώσει ο κ. Μεσσήνης για το πώς πάει το πρόγραμμα leader;  Ήθελαν με άλλα λόγια να αλλάξουμε τον εκπρόσωπο στο leader,  που δεν υπήρχε θέμα στο συμβούλιο. Όμως σε ότι αφορά τα όσα γίνονται στην αναπτυξιακή leader  είχα ενημερώσει το συμβούλιο, και αν ήταν παρόντες οι συγκεκριμένοι κύριοι θα είχαν ενημερωθεί. Είχα ενημερώσει για την επίσκεψή μου στον αρμόδιο υπουργό , και είχα επισημάνει τις 140 παρατηρήσεις του υπουργείου για τα στραβά που έχουν γίνει και που βρέθηκαν στον έλεγχο που έγινε. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας σε όλα αυτά. Πρέπει να συμμορφωθούμε σε αυτές τις παρατηρήσεις και να επαναπροκηρύξουμε   τις θέσεις του leader από την αρχή με κάθε νομιμότητα. Τους κυρίους λοιπόν από το Συμβούλιο δεν τους ενδιέφερε η ουσία των όσων έχουν γίνει σε αυτή την αναπτυξιακή αλλά το πώς θα αποκαταστήσουν τον κ. Φίλιππο Μεσσήνη. Δεν είχαμε κανένα δικαίωμα με προσωρινό συμβούλιο στην Ένωση να συζητάμε τέτοια θέματα και αυτά που έλεγε ο κ. Μεσσήνης δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μόνο παραπληροφόρηση για το πώς χειρίζεται ένα πρόβλημα που ο ίδιος δημιούργησε. . Παρακολουθώντας προσωπικά δύο χρόνια τώρα  τα όσα γίνονται στην Αναπτυξιακή, επαναλαμβάνω ότι είναι ο κύριος υπεύθυνος , για να είμαστε δε και ακριβείς έχουν ευθύνες και μέλη του συμβουλίου, για το ότι έχει βαλτώσει το πρόγραμμα στην Λευκάδα και δεν περπατάει. Άλλωστε είναι ξεκάθαρη η θέση του Υπουργείου . Ή θα συμμορφωθούμε στις υποδείξεις του υπουργείου και θα προχωρήσουμε σε προκήρυξη και θέσεων και προγράμματος από την αρχή ή  το πρόγραμμα θα χαθεί. Και τελικά ή θέλουμε να κρατήσουμε τον συγκεκριμένο  κύριο εκεί και κάποιους άλλους  μαζί ή θα πρέπει να προκηρύξουμε σωστά τις θέσεις και τα προγράμματα και να δοθούν με πλήρη διαφάνεια  και νομιμότητα τα προγράμματα στους αγρότες της Λευκάδας. Σε αυτούς που μένουν πραγματικά στην ύπαιθρο και την στηρίζουν. Τα προγράμματα αυτά είναι για να στηρίζουν αυτούς που θέλουν να μείνουν στα χωριά τους όχι για να γίνονται παιχνίδι μεταξύ συγκεκριμένων. 

Πονεμένη ιστορία το leader και το γνωρίζουν οι πάντες στην Λευκάδα. Όμως εσείς που τα γνωρίζατε όλα αυτά δεν έπρεπε να βγείτε νωρίτερα και να καταγγείλετε αν βλέπατε ότι κάτι γίνεται παράνομα ή παράτυπα;

Έχετε απόλυτο δίκιο με αυτή σας την ερώτηση. Έπρεπε να έχουμε κάνει συνέλευση, και αυτό το είχα ζητήσει με πρότασή μου, και να έρθει και ο εκπρόσωπος από την Κέρκυρα να πάρει θέση και βέβαια έπρεπε να είχαμε βγάλει μια ανακοίνωση να ενημερώσουμε επίσημα τον κόσμο. Τουλάχιστον τα μέλη του συμβουλίου που είχαμε διαφοροποιηθεί. Προσωπικά τουλάχιστον στο συμβούλιο της Ένωσης είχα κάνει ενημέρωση για τα όσα συμβαίνουν. Και βέβαια εκτός από τον κ. Μεσσήνη, που έχει βαλτώσει το πρόγραμμα, φταίνε και ορισμένοι από το συμβούλιο που γνώριζαν και δεν αντιδρούσαν. 

Τελικά πιστεύετε ότι θα σωθεί το πρόγραμμα; 

Στο τελευταίο συμβούλιο στην Aναπτυξιακή αποφασίσθηκε να στείλουμε μια επιστολή στο υπουργείο ότι θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας και θα προκηρύξουμε κανονικά το πρόγραμμα, σύμφωνα με το όπως θα έπρεπε να έχει γίνει. Και σε ότι αφορά τις θέσεις αλλά και τα οικονομικά στοιχεία που δεν είναι σωστά. Επίσης  σε ότι αφορά τα οικονομικά έχουμε και εμείς ευθύνη. Αυτά που σας λέω δε τα είχα πει και τότε, δεν τα λέω εκ των υστέρων. Έπρεπε οι θέσεις να έχουν προκηρυχθεί και έπρεπε να γίνουν όλα όπως ο νόμος όριζε.”