ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος ΕΒΕΑ: « Εάν δεν κάνουμε την υπέρβαση κινδυνεύουμε με κοινωνική έκρηξη”

Στο πλαίσιο της περιοδείας που κάνει ο κ. Κώστας Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ και υποψήφιος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, βρέθηκε σήμερα στην Λευκάδα όπου τον συναντήσαμε στο Επιμελητήριο με τον πρόεδρο, Σωτήρη Σκιαδαρέση, και μας εξήγησε το λόγο της παρουσίας του στην Λευκάδα, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την φιλοξενία:   “Βρίσκομαι στη Λευκάδα στο πλαίσιο της περιοδείας της οποίας κάνω σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας διότι 31 Μαρτίου έχουμε την εκλογική αναμέτρηση για την προεδρεία της Κεντρικής Ένωσης των Επιμελητηρίων, το τριτοβάθμιο και ανώτατο όργανο του Επιμελητηριακού θεσμού το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να αναπτύξουμε πολύ περισσότερο, απ’ ότι έχει κινηθεί τα τελευταία χρόνια. Και αυτό γιατί οι ευκαιρίες είναι πολύ μεγάλες και οι προκλήσεις ακόμη μεγαλύτερες και πρέπει να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση τόσο εντός των τειχών όσο και εκτός. Και όταν λέω εκτός αναφέρομαι στις Βρυξέλλες που η Κεντρική Ένωση έχει εκεί τη δική της βάση, το δικό της γραφείο και πρέπει να το αξιοποιήσουμε έτσι ώστε να υπάρχουν προγράμματα τα οποία θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στην Περιφέρεια. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η πραγματική ανάπτυξη, αυτό που είναι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα  και πρέπει όλοι να ενεργήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση μετά από αυτή την κακή, κατά κοινή ομολογία, δεύτερη μνημονιακή συμφωνία, για να εντάξουμε αναπτυξιακά εργαλεία τα οποία, ως επί τω πλείστον θα ενισχύσουν την Περιφέρεια και αυτός θα πρέπει να είναι και ο ρόλος της Κεντρικής Ένωσης. Ο βασικός λόγος λοιπόν που είμαι υποψήφιος μαζί με την ομάδα την οποία θα επιλέξουν οι συνάδελφοι για να απαρτίζει τη Διοικούσα Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης,  θα λειτουργήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση…  

  • Πόσο δύσκολο είναι αυτή την περίοδο να είναι κανείς υποψήφιος για την Κεντρική Ένωση των Επιμελητηρίων της Ελλάδας και πολύ περισσότερο πρόεδρος, αν εκλεγείτε ;

  Οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες. Εμείς οι επιχειρηματίες είμαστε από τη φύση μας αισιόδοξοι και έχοντας υποστεί το μεγάλο βάρος της μνημονιακής αυτής πολιτικής, διότι είναι εύκολο πολλές φορές να αναφερόμαστε στις περικοπές του δημοσίου και στις οριζόντιες περικοπές στις οποίες είχαμε και εμείς αντιταχθεί, αλλά δυστυχώς, μόνο κροκοδείλια δάκρια χύνονται για τις 80.000 επιχειρήσεις οι οποίες έχουν βάλει λουκέτο και για τις 250.000 θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί τους τελευταίους 15 μήνες. Πρέπει λοιπόν να ανατρέψουμε αυτό κλίμα. Νομίζω ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα  και εν πολλοίς οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών που στην ουσία είναι τα Επιμελητήρια, να θυμίσω ότι τα επιμελητήρια δεν είναι συνδικαλιστικά όργανα, είναι οι θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της εκάστοτε κυβέρνησης σε θέματα ανάπτυξης και οικονομίας. Πρέπει να κάνουμε λοιπόν την υπέρβαση. Διότι αν δεν την κάνουμε , εάν δεν μπορέσουμε να εντάξουμε αναπτυξιακά εργαλεία μέσα στην καθημερινή οικονομική και κοινωνική μας ζωή, πολύ φοβάμαι ότι το φυτίλι της κοινωνικής συνοχής είναι εξαιρετικά εύθραυστο και μικρό και κινδυνεύουμε τους επόμενους μήνες να έχουμε κοινωνική έκρηξη. Κάτι τέτοιο νομίζω ότι κανείς δεν το θέλει. Ακριβώς γι’ αυτό λοιπόν κινητοποιούμε όλες τις υγιείς δυνάμεις. Εδώ στην Λευκάδα έχετε την τύχη να έχετε ένα νέο άνθρωπο στην προεδρεία του Επιμελητηρίου ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα, τόσο τα τοπικά όσο και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας και ο οποίος έχει κέφι και μεράκι να υπηρετήσει το θεσμό. Τέτοιους  ανθρώπους χρειαζόμαστε σήμερα προκειμένου να προάγουμε και να προασπίσουμε τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας.  

  • Κάνατε μια βόλτα στην κεντρική αγορά της πόλης μας για να καταλάβετε από τους επιχειρηματίες πόσο έχει αισθανθεί και η Λευκάδα την κρίση;

  Ναι έκανα και είδα. Σας έδωσα κάποια στατιστικά στοιχεία . Πρέπει λοιπόν να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής , και δεν θέλουμε να «ευλογήσουμε τα γένια μας» , ότι οι προτάσεις που είχαμε κάνει προ του Μαΐου του 2010, πριν την υπογραφή δηλαδή του πρώτου μνημονίου,  δυστυχώς αποδείχτηκαν σωστές καθώς και οι προβλέψεις για το που πηγαίναμε με αυτό το μείγμα πολιτικής που είχε υιοθετήσει η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου αλλά και το γεγονός ότι δεν προχώρησε η κυβέρνηση, αλλά ούτε και η σημερινή στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η αγορά ώστε επιτέλους να μπορέσουμε να εντάξουμε κάποια αναπτυξιακή προοπτική. Δυστυχώς έχουμε προβλέψει από το Κέντρο Ερευνών και Μελετών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ότι εάν δεν υπάρξουν αυτές οι απαραίτητες αλλαγές του χρόνου τέτοια εποχή θα θρηνούμε άλλες 130.000 θύματα-επιχειρήσεις. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο κατεπείγον είναι να αλλάξει αυτό το μείγμα πολιτικής και να προχωρήσουμε επιτέλους σε κάτι, που άλλωστε όλοι αναγνωρίζουν, από την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί αλλά και άλλους ευρωπαίους εταίρους και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς συμπεριλαμβανομένου και του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, του κ. Παπαδήμου. Ότι είναι μια κακή συμφωνία αλλά θα πρέπει να εντάξουμε κάποιες αναπτυξιακές προοπτικές σε αυτή τη συμφωνία. Ας μην μένουμε λοιπόν στα λόγια. Τουλάχιστον να κάνουμε πράξη αυτό που οι πολιτικοί εξαγγέλλουν.   Β.Β.