ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Θανάσης Καββαδάς: “ΠΙΣΩ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΠΟΤΕ»

*παραμένω στην πρώτη γραμμή, χωρίς πολιτικούς κομπλεξισμούς

 

Συνέντευξη 

Στην Βιβιάννα Βαρδή 

 

 

Ο Θανάσης Καββαδάς είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, υπηρετεί την αυτοδιοίκηση με θέσεις τις οποίες υποστηρίζει και παλεύει γι αυτές στα δημοτικά συμβούλια και τελευταία βρέθηκε στο επίκεντρο όταν για πολύ καιρό θεωρούνταν ο Νο 1 για υποψήφιος δήμαρχος στηριζόμενος από τη ΝΔ. Τελικά, εντελώς ξαφνικά  και ενώ όλα έδειχναν ότι ο Θανάσης Καββαδάς θα διεκδικήσει το δήμο Λευκάδας επικεφαλής ψηφοδελτίου αποφάσισε να μην το κάνει. Πολύ σύντομα όμως τον είδαμε να μπαίνει μπροστά και να στηρίζει το ψηφοδέλτιο «Μαζί για την Λευκάδα μας» με επικεφαλής τον Βασίλη Αραβανή. Για όλα αυτά αλλά και για την απόφασή του να στηρίξει την επιλογή της παράταξής του μιλήσαμε μαζί του λίγο πριν την κάλπη και σε μια έντονη προεκλογική περίοδο: 

Κύριε Καββαδά υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Βασίλη Αραβανή γιατί;

 

Αυτό που πάντα με ωθούσε να ασχοληθώ με τα κοινά είναι η αγάπη μου για τον τόπο που μεγάλωσα . Είμαι από τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ζήσουν μακριά από τη Λευκάδα και πάντα ένοιωθα την ανάγκη να βοηθώ το νησί μου και τους ανθρώπους του, από όποια θέση μπορούσα.

Ο κ. Βασίλης Αραβανής  είναι ένας άνθρωπος καινούργιος στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της Λευκάδας, που όμως επί σειρά ετών προσφέρει στο νησί του και στους συμπολίτες του.

Άφθαρτος, σοβαρός και επιτυχημένος επαγγελματίας , που δεν  κουβαλάει βάρη του παρελθόντος. Έχει συγκρότηση , γνώση  και ενθουσιασμό για να προσφέρει στον τόπο και κυρίως δεν εμπλέκεται με μικροκομματικές σκοπιμότητες και συμφέροντα.

Αυτά τα στοιχεία με οδήγησαν στο να είμαι υποψήφιος με το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο.

 

2) ΄Oλοι γνωρίζουμε ότι είχε γίνει μια κίνηση από ανθρώπους που πιστεύουν σε εσάς ώστε να ήσασταν εσείς ο υποψήφιος δήμαρχος.  Με δήλωση σας ξεκαθαρίσατε ότι δεν θα είστε τελικά. Γιατί «κάνατε πίσω» , αν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε έτσι;

 

Για το θέμα αυτό έχω ήδη τοποθετηθεί.

Πραγματικά με τιμά ιδιαίτερα η στήριξη και η πίστη των συμπολιτών μου στην πρόταση υποψηφιότητας ως Δήμαρχος.

«Πίσω» δεν κάνω ποτέ. Αντιθέτως παραμένω στην πρώτη γραμμή, χωρίς πολιτικούς κομπλεξισμούς και προσωπικές φιλοδοξίες, για το καλό του τόπου.

Όμως, όπως ξεκαθάρισα με σχετική ανακοίνωση μου, αν και η ενασχόληση μου με τα κοινά αποτελούσε και αποτελεί για μένα καθήκον απέναντι στη Λευκάδα , δυστυχώς καθαρά προσωπικοί λόγοι δεν μου επέτρεψαν την παρούσα στιγμή να ανταποκριθώ στην τιμητική αυτή πρόταση.

Δηλώνω όμως παρών και έτοιμος να δουλέψω για να ανταποδώσω στους συμπολίτες μου την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση στο πρόσωπό μου.

Πρέπει επιπλέον να τονίσω ότι στις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος μας πρέπει να είμαστε παρόντες κι όχι απόντες.

 

3) Πιστεύετε ότι η ΝΔ, στην οποία ανήκετε, κάνει σωστά που δεν στηρίζει ανοιχτά υποψηφίους ;

 

Θεωρώ ότι είναι το πιο ελπιδοφόρο δείγμα αλλαγής νοοτροπίας για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δείχνει ότι τόσο η ΝΔ αλλά και άλλα κόμματα έχουν διδαχθεί από τα μαθήματα του παρελθόντος και δίνουν χώρο πλέον στην κοινωνία των πολιτών.

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι καιρός να αποδεσμευτεί από τη λογική των κομματικών στεγανών και επιταγών.

Κι αυτό γιατί αυτό που θα πρέπει να ενώνει και να χαρακτηρίζει ένα αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο είναι η ικανότητα και εμπειρία των υποψηφίων και κυρίως η επιθυμία να συνεργαστούν για το καλό του τόπου χωρίς προσωπικό συμφέρον και όχι η κομματική ταυτότητα ή προέλευση του καθενός . Έτσι θα μπορέσει να λειτουργήσει πολύ πιο αποτελεσματικά.

Επομένως η ΝΔ  κάνει σωστά με αυτή της την επιλογή.

 

4) Πώς βλέπετε τα ψηφοδέλτια για το δήμο στην Λευκάδα;

 

Θίγεται ένα πολύ σημαντικό θέμα.

Η επιλογή προσώπων, σήμερα παρά ποτέ, πρέπει να υπακούει σε αυστηρά κριτήρια.

Τα κρούσματα διαφθοράς και παράνομου πλουτισμού στη κεντρική πολιτική σκηνή, έχουν σαν αποτέλεσμα την απώλεια της πίστης και της εμπιστοσύνης του κόσμου σε όλο το πολιτικό φάσμα.

Δεν θέλω σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή, 10 μέρες πριν τις εκλογές, να σχολιάσω τα άλλα ψηφοδέλτια. Ο καθένας, τόσο από τους επικεφαλής όσο κι από αυτούς που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια έχει την πορεία του και την ιστορία του και η κοινωνία γνωρίζει και κρίνει.

Θέλω όμως να αναφερθώ στο δικό μας ψηφοδέλτιο και να σας πω με το χέρι στην καρδιά πως για εμάς ήταν μια δύσκολη διαδικασία προκειμένου να στελεχωθούμε με ικανούς ,έμπειρους, αξιόλογους και αξιόπιστους εκπροσώπους.

Τα ψηφοδέλτιο μας χαρακτηρίζουν δυο στοιχεία που είναι απαραίτητα για να υλοποιηθεί το φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπτυξη της Λευκάδας.

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ.

Πρόκειται για πρόσωπα με αναγνωρισμένη προσφορά ο καθένας στον τομέα δράσης του, με όρεξη για δουλειά ,με διάθεση για συλλογική προσπάθεια και με συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνουμε σε μια πραγματικά κρίσιμη χρονικά συγκυρία για τη Λευκάδα.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ότι σε αυτές τις εκλογές δεν κρίνεται μόνο το σήμερα αλλά και το αύριο.

Διαφορετικά το κόστος όχι για την πολιτική αλλά για την κοινωνία, θα είναι βαρύ και θα επιφέρει πολλές και ίσως μη αναστρέψιμες αρνητικές συνέπειες.

 

5) Θεωρείτε αξιόπιστα τα γκάλοπ που κυκλοφορούν; Και τι είχε γίνει με το αρχικό Γκάλοπ για εσάς;

 

Κάποια γκάλοπ μπορεί να είναι αξιόπιστα, κάποια κατευθυνόμενα. Εμένα προσωπικά ποτέ δεν με επηρεάζουν. Κάνω την προσπάθεια μου με υπευθυνότητα και σοβαρότητα προσπαθώντας για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Όσον αφορά το αρχικό γκάλοπ για μένα ως πιθανός υποψήφιος Δήμαρχος θεωρώ ότι έγινε εσκεμμένα προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης, κατατάσσοντάς με, με  μονοψήφιο ποσοστό , κάτι που δεν ίσχυε και στη συνέχεια αποκαταστάθηκε με δημοσίευση της πραγματικότητας σε διψήφιο αριθμό (16,9%).Ένα ποσοστό πολύ ικανοποιητικό για μένα. 

Επίσης πέρα από την πρόθεση ψήφου υπήρχαν  και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά με θετικά και αρνητικά ,σε κάθε υποψήφιο, με αποτέλεσμα οι θετικές γνώμες να ήταν πολύ υψηλές σε σχέση με τις αρνητικές.

 

6) Είστε δημοτικός σύμβουλος με σοβαρές παρεμβάσεις αυτά τα χρόνια. Σε τι πιστεύετε ότι πρέπει να επικεντρωθεί ο νέος δήμαρχος;

 

Καταρχάς δεν θα ακυρώσουμε σε καμία περίπτωση ο,τιδήποτε θετικό παραλάβουμε .

Αυτή είναι μια στείρα λογική, η εφαρμογή της οποίας στο παρελθόν συνέβαλε στο να οδηγηθούμε σα χώρα στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

Η νέα δημοτική αρχή λοιπόν θα πρέπει μετά από μια σοβαρή αξιολόγηση να προχωρήσει τις θετικές δράσεις και ενέργειες που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Έχουμε μπροστά μας τη δεύτερη «Καλλικρατική» θητεία και μάλιστα πενταετή. Θα πρέπει λοιπόν να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που προβλέπονται , τόσο σε επίπεδο οργάνωσης , όσο και σε επίπεδο σχεδιασμού.

– Προτεραιότητα μας είναι το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου. Ο Δήμος μας πρέπει να είναι ανθρώπινος και αλληλέγγυος.

  Είναι απαραίτητη η δημιουργία και διαμόρφωση ενός δικτύου κοινωνικών δομών με αναβαθμισμένες κοινωνικές υπηρεσίες, που θα παράσχει στήριξη στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

– Βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλες τις Δημοτικές ενότητες. Ενδεικτικά αναφέρω:

     Για την ύδρευση: 

Ορθή διαχείριση υδάτινων πόρων 

Διεκδίκηση χρηματοδότησης, προμήθειας και εγκατάστασης   συστήματος τηλεμετρίας.

Ένταξη σε πρόγραμμα «Έργα Διαχείρισης Ύδρευσης Δήμου Λευκάδας», έργο που θα ενισχύσει με 2000m3 τη μέρα το δίκτυο ύδρευσης του ανατολικού άξονα του νησιού καθώς επίσης με την κατασκευή δεξαμενής στη Λυγιά θα ενισχυθεί το δίκτυο που υδρεύει τους οικισμούς Απόλπαινας, Τσουκαλάδων και Αγίου Νικήτα.

Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης από αμίαντο και πλήρης καταγραφή όλων των υδρομετρητών του νησιού.

      Για την αποχέτευση:

Επιδίωξη για ολοκλήρωση έργων αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών.

      Για την διαχείριση απορριμμάτων:

Τελική αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης

Απορριμμάτων) Λευκάδας και νήσου Καλάμου και Καστού.

     Ολοκλήρωση κατασκευής ΣΜΑ (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων)

Κατασκευή ΜΟΠΑΚ (Μονάδα Προεπεξεργασίας απορριμμάτων και κομποστοποίησης)

Προσπάθεια εξεύρεσης χώρου στο νομό μας για κατασκευή ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) γιατί πρέπει τα σκουπίδια να τα διαχειριστούμε μόνοι μας.

Να δοθεί βαρύτητα στην ανακύκλωση

– Σωστή εκμετάλλευση ιχθυοτροφείων

– Βελτιστοποίηση των υπηρεσιών του δήμου, καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

– Βελτιώσεις οικιστικού περιβάλλοντος 

      Έργα αναπλάσεων – Δημοτική και Αγροτική Οδοποιϊα 

      Διαμόρφωση εισόδου της πόλης της Λευκάδας

      Επανεξέταση κι επιλογή της πλέον κατάλληλης λύσης για ρύθμιση προβλημάτων κυκλοφορίας των οικισμών

      Πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμια

– Θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας που είναι ο τουρισμός και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιδίωξη για προώθηση θεματικού τουρισμού.

– Στήριξη των Πολιτιστικών και Αθλητικών δραστηριοτήτων και το σημαντικότερο η αποπεράτωση του  Δημοτικού και Υπαίθριου Θεάτρου της Λευκάδας. Προσπάθεια κατασκευής Αθλητικού κέντρου.

– Να πάψει ο συγκεντρωτισμός που χαρακτήριζε τη λειτουργία των δήμων και να βρεθεί τρόπος λύσης αυτών των προβλημάτων από τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες όσον αφορά τα θέματα της καθημερινότητας.

– Κυρίαρχο βέβαια θέμα είναι η προετοιμασία για την δημιουργία μελετών για την επόμενη προγραμματική περίοδο (νέο ΕΣΠΑ 2014-2020) μιας και είναι ευκαιρία για τους Δήμους να εξαντλήσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Όλα τα ανωτέρω αλλά και πολλά άλλα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες και σας βεβαιώ ότι δεν θα μείνουν μόνο σε επίπεδο «προγραμματικών δηλώσεων» αλλά θα γίνουν πράξη.

 

 

 

10) Η αντιπολίτευση είναι εύκολη όταν την ασκεί κάποιος γιατί καταγγέλει. Αν είστε η νέα δημοτική αρχή μετά τις εκλογές τι μπορείτε να κάνετε με την οικονομική κατάσταση των δήμων την εποχή του μνημονίου;

 

Οι εποχές έχουν αλλάξει ριζικά κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Με τον Καλλικράτη οι δήμοι θα λειτουργούν πλέον σα «μικρές κυβερνήσεις». Η εποχή της επαιτείας προς υπουργούς και υφυπουργούς για να μπορέσει να γίνει π.χ. ένα δρομάκι ή ένα υδραγωγείο έχει περάσει οριστικά. Τώρα χρειάζεται γνώση κι εμπειρία ώστε με ταχύτητα να φτάνουν ολοκληρωμένες προτάσεις στις πηγές χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η Ευρώπη διαθέτει κονδύλια για ολοκληρωμένες όμως δράσεις. 

Αυτό που χρειάζεται για να έρθουν τα χρήματα στον τόπο είναι η σοβαρή πρόταση που μπορεί να κάνει μια Δημοτική Αρχή. 

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως οι καιροί απαιτούν ανθρώπους με όραμα, διαχειριστική ικανότητα, συνοχή και ενεργή δράση. Ανθρώπους με όρεξη, στόχους κι εμπειρία. Στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον επικεφαλής του συνδυασμού μας «Μαζί για τη Λευκάδα μας»  κ. Βασίλη Αραβανή  αλλά και τα στελέχη του συνδυασμού μας.