ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η Ιταλία στο πιάτο μας…

Είναι μέρες τώρα που κάπου  εκεί στην γωνία της κεντρικής πλατείας ξεπρόβαλε ένας καινούριο μαγαζί που το άρωμα της Ιταλίας στην κυριολεξία πλημμύρισε την πόλη. Pizza Consolato.

 Μια ακόμη πιτσαρία μέσα στην Λευκάδα;  Κάπως έτσι θα μπορούσε να το ερμηνεύσει κάποιος με μια πρώτη ανάγνωση.  Όμως το Consolato είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι τόσο αυθεντικό ιταλικό στέκι που θα μπορούσε να σταθεί στο κεντρικότερο σημείο της Φλωρεντίας ή της Ρώμης. Και να ξεκινήσουμε από τον Ρομπέρτο. Τον ιταλό σεφ που ζει πολλά χρόνια στην Λευκάδα και που έχει αναλάβει τη δημιουργία της πίτσας , της πάστα και των Panini (σάντουιτς) που σερβίρει το μαγαζί. Δεν αγοράζεται τίποτε σε ότι αφορά τη ζύμη. Τα πάντα τα φτιάχνει ο Ρομπέρτο. Και το σημαντικότερο. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται έρχονται απ ευθείας από την Ιταλία. Το προσούτο, τα σαλάμια, η παρμεζάνα, τα ζυμαρικά, τα τυριά. Από μικρές παραγωγικές μονάδες της Βόρειας, κυρίως Ιταλίας. Αυτά τα λαχταριστά προϊόντα μπορεί ο καταναλωτής και να τα αγοράσει. Μπορεί να έχει στο σπίτι του λεπτοκομμένες φέτες μοναδικά σαλάμια, προσούτο , spek , αυθεντική παρμεζάνα, λιαστές ντομάτες , νόστιμες σάλτσες.  « Έχω ακούσει τα πάντα εδώ στην Ελλάδα για την κατασκευή του φύλου της πίτσας, μέχρι coca-cola έχω ακούσει ότι βάζουν στο φύλο», μας λέει ο Ρομπέρτο.  «Δεν υπάρχει μυστική συνταγή. Είναι τόσο απλό. Αλεύρι, νερό, αλάτι, λάδι»… « Τα προϊόντα μας είναι όλα από την Ιταλία». Ποια πίτσα αρέσει περισσότερο στον ίδιο τον Ρομπέρτο; «Απλά. Αυτή με το τυρί και τα μανιτάρια.»  Αλλά και αυτή με τις ατζούγιες. Αλλά είναι για μυημένους στην Ιταλική πίτσα. Όταν τον ρωτάς για την πάστα και αν στην Ελλάδα ξέρουμε να φτιάχνουμε μακαρονάδες απαντά κατηγορηματικά: «Σπάνια θα δεις Έλληνα να βράζει σωστά τα μακαρόνια.» Όσο για την καρμπονάρα ο Ρομπέρτο είναι κατηγορηματικός. «Η σωστή καρμπονάρα είναι με αυγά και τυρί αλλά αν την φτιάξεις έτσι στον Έλληνα δεν θα την θέλει. Έχει μάθει την κρέμα γάλακτος». Όμως δεν παραλείπει να συμπληρώσει ότι μεγάλοι μερίδα των Ελλήνων  και ιδιαίτερα των Επτανήσιων , αρχίζει και μαθαίνει την σωστή Ιταλική κουζίνα. Αυθεντική Ιταλική γεύση ο Ρομπέρτο θεωρεί αυτή τη Τοσκάνης που δεν επηρεάζεται από καμία χώρα γύρω από την Ιταλία. 

Τι άλλο καινοτόμο όμως έχει το Consolato; « Μα την φρεσκάδα ενός ιταλικού μαγαζιού με γρήγορο φαγητό, υψηλή ποιότητα , χαμηλές τιμές και κυρίως τη διάθεση να απευθυνθεί σε νέο κόσμο που είναι αυτός ο οποίος δεν έχει σταματήσει να κυκλοφορεί, παρά την κρίση», μας τόνισε η ιδιοκτήτριά του, Φρύνη Συκιώτη, ένας άνθρωπος που γνωρίζει όσο κανένας το χώρο της εστίασης και της καλής κουζίνας στην Λευκάδα. Το Consolato δεν είναι ένα κλασσικό εστιατόριο με πολλά τραπέζια . Είναι ένας  μικρός χώρος που ο πελάτης του μπορεί να αγοράσει ακόμη και την μακαρονάδα του σε χάρτινη συσκευασία και φυσικά το βασικό του στοιχείο είναι το delivery που σαν αρχή ξεκινά στις 18.00 – 24.00 από Τρίτη έως και Κυριακή  με στόχο να εξυπηρετεί πολύ σύντομα από το πρωί. Ένας χώρος που άνετα μπορεί να εξελιχθεί σε μια μικρή αυθεντική ιταλική tratoria. 

•Consolato. Κεντρική πλατεία 

Τηλέφωνα παραγγελίας: 26450-20296 & 6987422702 & 6945413250