ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η ΕΛΕΝΑ ΡΑΠΤΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Σήμερα το απόγευμα στην Κεντρική πλατεία της Λευκάδας συναντήσαμε την βουλευτή Έλενα Ράπτη, η οποία ήρθε στην Λευκάδα στο πλαίσιο της πανευρωπαικής εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο ” ΕΝΑ στα Πέντε”.

 

Ήταν εκεί και ενημέρωνε τους περαστικούς για ένα όμορφο παραμύθι ” Η Κίκο και Το Χέρι” που απευθύνεται στα παιδιά αλλα και στους μεγάλους με θέμα την σεξουαλική κακοποίηση/παρενόχληση. Μην ξεχνάμε οτι ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα παρενόχλησης ή κακοποίησης.

Κι όλα αυτά στα πλαίσια της αυριανής ημερίδας που θα πραγματοποιηθει στην Λευκάδα στο Πνευματικό Κέντρο, με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο  με επικεφαλής τον Ταξίαρχο Εμμανουήλ Σφακιανάκη. 

Εκεί συναντήσαμε καιτον Βουλευτή Λευκάδας κ. Θοδωρή Σολδάτο όπως επίσης τους αντιδημάρχους Στέλλιο Ρόκο και Ευτύχη Ζουριδάκη. Πρέπει να τονίσουμε την σημαντική συνεισφορά του κ. Ζουριδάκη και της κας Ανθούλας Σταματέλου.

Σημαντικό όμως είναι να πούμε και για την συνεισφορά ολων των εθελοντών που βρέθηκαν εκεί.

 Ζητήσαμε απο την κα Ράπτη να μας κάνει κάποιες δηλώσεις:

 

Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή την δράση.

Ως συντονίστρια της καμπάνιας ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ του Συμβουλίου της Ευρώπης βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Λευκάδα προκειμένου να ενημερώσω τους πολίτες για την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Έχω μαζί μου ενημερωτικό υλικό, είναι τα εργαλεία του Συμβουλιου της Ευρώπης, ένα παραμύθι που απευθύνεται στα παιδιά ηλικίας 4 έως 8 χρονών.  Περιγράφει πώς ο δράστης, ένα πρόσωπο απο το στενό οικογενειακό συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον προσπαθεί να πλησιάσει το παιδί, στην αρχή του κάνει όλα τα χατήρια παίζει μαζί του, φροντίζει να περνάει χρόνο ώστε να έχει εξοικοίωση με το παιδί. Στην συνέχεια βλέπουμε πως αρχίζει να το αγγίζει, λίγο στο πρόσωπο στα χεράκια και στη συνέχεια στην περιοχή που είναι το εσώρουχο. Τότε το παιδί θυμώνει αντιδρά και φεύγει. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε σε κάθε παιδί οτι δεν πρέπει να επιτρέπει σε κανένα να το αγγίζει στην περιοχή που είναι το εσώρουχο.Αυτός είανι άλλωστε και ο κανονας του εσώρουχου.

Παράλληλα όμως μοιράζουμε και ένα έντυπο που απευθύνετσι στους γονείς, ένα έντυπο που καλείται να βοηθήσει τους γονείς να επικοινωνήσουν τα σωστά μηνύματα στα παιδιά. Πώς θα εξηγήσουν σε ένα παιδί πότε ένα άγγιγμα έιναι καλό και πότε είναι κακό. Γιατί ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να διαχωρίσει πότε ένα άγγιγμα είανι καλό ή κακό όταν προέρχεται και απο το ίδιο πρόσωπο που γνωρίζει αγαπά και εμπιστεύεται. Αυτό καλείται να το κάνει ο γονίος και να εξηγήσει στο παιδί τη διαφορά. Παράλληλα να του εξηγήσει πότε ένα μυστικό είανι καλό και πότε είναι κακό. Γιατί ο δράστης έχει ώς όπλο του την μυστικότητα,και ζητά απο το παιδί να κρατά μυστικά ώστε να κρύβει αυτό που συμβαίνει και βεβαίως να κάνει το παιδί σταδιακά να νοιώθει συννένοχο για αυτό που συμβαίνει. Για αυτό το  λόγο πρέπει να καταλάβει το παιδί οτι ένα καλό μυστικό είναι όταν θα πούμε για παράδειγμα οτι θα κάνουμε ένα πάρτυ έκπληξη στη μαμά αλλα ένα κακό μυστικό έιναι κάθε μυστικό που μας κάνει να νοιώθουμε άβολα, στενάχωρα , δυσάρεστα. Για αυτό το λόγο δεν πρέπει να το κρατούμε μυστικό αλλά να το λέμε  στο πρόσωπο που εμπιστευόμαστε μέσα στην οικογένεια.

Το τελευταίο έντυπο που μοιράζουμε σήμερα αφορά σε 7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας, στις γραμμές μπορεί να απευθυνθεί είτε η μητέρα  είτε και το ίδιο το παιδί που βιώνει τον εφιάλτη προκειμένου να πάρει ειδική ενημέρωση  για να μπορέσει να απαλλάχθει απο τον εφιάλτη που βιώνει”

 

Αυτή βέβαια είναι μια περιοδεία που κανετε σε όλη την Ελλάδα, έτσι δεν είναι; 

Πράγματι είναι μια περιοδεία που κάνουμε σε όλη την Ελλάδα. Βρισκόμαστε σήμερα στην Λευκάδα με αφορμή την περιοδεία του κ. Μάνου Σφακιανάκη απο την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της δικής του πρωτοβουλίας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Έτσι λοιπόν έχουμε συστρατευθεί και εμείς σε αυτή την πρωτοβουλία, παράλληλα έχουμε συνεργασία και με τον ΣΕΓΑΣ και θα βρεθούμε σε όλα τα πρωταθλήματα. Είναι σημαντικό οτι έχουμε στο πλευρό μας και την εκκλησία σε συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο ενημερώνονται οι ιερείς σε όλες τις μητροπόλεις αλλα παράλληλα μοιράζεται το υλικό σε όλες τις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις. Και στο πλευρό μας έχουμε τον προσκοπισμό, που όπως αντιλαμβάνεστε μπορεί να περάσει το μήνυμα παντού.

 

Υπάρχει ανταπόκριση απο τον κόσμο σε αυτη σας την προσπάθεια;

Υπάρχει ανταπόκριση απο τον κόσμο και ήδη το σποτάκι μας προβάλεται απο όλα τα ΜΜΕ ως κοινωνικό μήνυμα έχοντας την έγκριση του ραδιοτηλεοπτικού, προβάλεται δωρεάν, έτσι ο κόσμος έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί. Προσπαθούμε κι εμείς να βρεθούμε παντού και με τη σειρά μας να επικοινωνήσουμε τα σωστά μηνύματα στους πολίτες.