ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΓΕΦΥΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Της

Λουκίας Κατωπόδη 

Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος

ΑΝΑΣΑ 

 

Αγαπητοί συντοπίτες μου, μέσα από την υποψηφιότητά μου ως σύμβουλος για την περιφέρεια των Ιονίων Νήσων στο πλευρό της ΑΝΑΣΑ, θέλω να υποστηρίξω έναν πολιτιστικό σχεδιασμό για τον τόπο μου, για την Λευκάδα που ανασαίνουμε και αγαπάμε.

 

Οι περισσότεροι με γνωρίζετε μέσα από την δουλειά μου στο Θεατρικό Εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου. Επέστρεψα στο νησί μου πριν εννέα χρόνια για να πραγματοποιήσω ένα παιδικό μου όνειρο, να κάνω θέατρο στον τόπο μου. Έτσι έγινα οδηγός και κοινωνός μιας ομάδας ανθρώπων που εκπαιδεύονται, εκφράζονται μέσα από την τέχνη, δημιουργούν και αφήνουν το αποτύπωμά τους στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.  Όμως με θλίβει το γεγονός, ότι στο νησί των ποιητών και του πνεύματος, δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα ένας αμιγώς πολιτιστικός χώρος με τα κατάλληλα τεχνικά μέσα που θα στεγάσει τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Με θλίβει να βλέπω το εδώ και είκοσι χρόνια υπό κατασκευή δημοτικό θέατρο να διαλύεται υπό το βάρος της αδιαφορίας των ιθυνόντων και τις προεκλογικές υποσχέσεις. Ντρέπομαι κάθε καλοκαίρι για τα πρόχειρα πατάρια  και τις πλαστικές καρέκλες που υποδέχονται θεατές και καλλιτέχνες. Εκπλήσσομαι που το αρχαίο θέατρο στη Νήρικο είναι ακόμα θαμμένο και ο κατάλογος είναι μακρύς… 

Έχοντας βιώσει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιτεχνική δημιουργία προτείνω

-Την δημιουργία μιας μόνιμης καλλιτεχνικής στέγης με επάρκεια τεχνικού εξοπλισμού και ανθρώπων εξειδικευμένων στις ανάγκες της καλλιτεχνικής δημιουργίας

Υπάρχουν ανάμεσά μας σκηνογράφοι , μουσικοί, συνθέτες, τεχνικοί, εικαστικοί ,χορευτές, θεωρητικοί της τέχνης κ.α. υψηλού επιπέδου που θα ήθελαν να εργαστούν  στον τόπο τους αλλά μέχρι σήμερα δεν τους έχει δοθεί η ευκαιρία παρά μόνο περιστασιακά

-Να συνδέσουμε τον πολιτισμό με τον τουρισμό μας. Και ο πολιτισμός μας δεν εξαντλείται στο φολκλόρ.

Το νέο πολιτιστικό προϊόν του τόπου μπορεί να γίνει ο δεύτερος πόλος έλξης για τους τουρίστες μετά τις πανέμορφες παραλίες μας. Να αναδείξουμε την μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά μας, σε συντονισμό με τους καλλιτεχνικούς φορείς του τόπου. 

Είναι δυνατή η ανάπτυξη μιας παράλληλης οικονομίας που θα φέρει έσοδα στο νησί , θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα δώσει  στον τόπο μας την μελλοντική ταυτότητά του .Χρειάζεται βούληση, συντονισμός και σωστή καλλιτεχνική οργάνωση.

-Να δημιουργήσουμε γέφυρες πολιτισμού με τα νησιά του Ιονίου. Είμαστε

τόσο κοντά γεωγραφικά αλλά ταυτόχρονα αποκομμένοι λόγω της δύσκολης μεταξύ μας σύνδεσης . Μας ενώνει κοινή πολιτιστική ιστορία, η εποχή της λαμπρής Επτανησιακής Σχολής .Ας δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την κατοπινή συνεργασία και ανταλλαγή καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων που θα ενισχύσει όλη την  Περιφέρεια. Είναι γνωστές οι προσπάθειες που έχουν γίνει από αξιόλογους Επτανήσιους καλλιτέχνες για την δημιουργία του Θεάτρου του Ιονίου που θα δραστηριοποιείται σε όλα τα νησιά, αλλά χωρίς ανταπόκριση από τους μέχρι τώρα υπευθύνους.

     –     Δράσεις πολιτισμού για όλους, χειμώνα καλοκαίρι. Σεμινάρια, εκπαιδευτικά  

            προγράμματα , δρώμενα για μικρούς και μεγάλους που δεν θα περιορίζονται                                                                    

            στο στενό πλαίσιο της πόλης αλλά θα λαμβάνουν χώρα και στα χωριά μας.

           Να οργανώσουμε φεστιβάλ τεχνών, με διαδραστικό χαρακτήρα μεταξύ

           ερασιτεχνών και επαγγελματιών καλλιτεχνών. Φεστιβάλ που σε βάθος χρόνου 

           να μπορεί να ανοίξει προς την Μεσόγειο και την Ευρώπη.

 

Όλα όσα οραματίζομαι για την Λευκάδα μας δεν είναι ουτοπιστικά .Συμβαίνουν εδώ

και χρόνια σε άλλα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό.

  Κοινός παρανομαστής για να συμβούν τα παραπάνω είναι η δημιουργία της καλλιτεχνικής στέγης. Και το ζήτημα αυτό άπτεται της βούλησης της τοπικής αυτοδιοίκησης  αλλά και της περιφέρειας.

         

Ο πολιτισμός δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Είναι ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας, Είναι παιδεία , είναι  εκπαίδευση. Δημιουργεί ελεύθερους και σκεπτόμενους πολίτες. Είναι η τροφή της ψυχής μας.

Φυσικά πολιτισμός δεν είναι μόνο η τέχνη. Πολιτισμός σημαίνει σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο περιβάλλον. Πολιτισμός είναι μια καθαρή πόλη χωρίς σκουπίδια στην πόρτα της. Ο πολιτισμός στέκεται απέναντι στην κρίση, την διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις. Πολιτισμός σημαίνει να μην φοβάσαι το αύριο. Και σε αυτές τις εκλογές στηρίζω τους ανθρώπους που συμμερίζονται τις ίδιες αρχές με μένα.

Φίλοι μου αυτές είναι εν συντομία οι βασικές μου θέσεις που ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Εύχομαι το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών να σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο ανάσας για το νησί μας  και την περιφέρειά μας.

 

 

* Όταν η Αλίκη χάθηκε στην Χώρα των θαυμάτων, αναρωτήθηκε

Ποιόν δρόμο να διαλέξω? Καιν ένα μανιτάρι της απάντησε

ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ , ΠΟΥ ΘΕΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ….

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν κι εμείς σε αυτή την χώρα των θαυμάτων που ζούμε, που θέλουμε να φτάσουμε. Ας στηρίξουμε τον πολιτισμό μας και ας επενδύσουμε στο μέλλον. Ας βοηθήσουμε τους λιλιπούτειους ανθρωπάκους που παίζουν στις πλατείες και στις γειτονιές του νησιού μας, να γίνουν οι αυριανοί σκεπτόμενοι άνθρωποι για τους οποίους θα νιώθουμε όλοι υπερήφανοι!