ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Αυτονομία και όχι υποβάθμιση για το νοσοκομείο Λευκάδας

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα υποβάθμισης ή  συνένωσης  ή κατάργησης του νοσοκομείου Λευκάδας, ενόψει των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της υγείας, έκανε το μεσημέρι ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, ο οποίος συναντήθηκε στο νοσοκομείο με τη Διοίκηση, τους εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων.

Ο υφυπουργός επισκέφθηκε πρώτα το εργοτάξιο του νέου νοσοκομείου ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών και αμέσως μετά άκουσε τα προβλήματα λειτουργίας του υπάρχοντος νοσοκομείου αφήνοντας να εννοηθεί ότι, στο μέτρο του δυνατού, με τις μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να γίνουν στο χώρο της Υγείας , το νοσοκομείο Λευκάδας θα ενισχυθεί σε έμψυχο δυναμικό. Ο κ. υφυπουργός άκουσε τα προβλήματα που υπάρχουν σε ότι αφορά τις ελλείψεις ιατρικού , νοσηλευτικού αλλά και διοικητικού προσωπικού. Ενημερώθηκε για την έλλειψη , κυρίως αγροτικών ιατρών αλλά και το έντονο πρόβλημα που υπάρχει στα μικρά νησιά , τον Καστό και τον Κάλαμο. Φυσικά άφησε να εννοηθεί ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις πρόκειται να γίνουν στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης απέναντι στον Τρόικα, με το υπουργείο Υγείας να εφαρμόζει αυτές τις μεταρρυθμίσεις νωρίτερα από όποιο άλλο υπουργείο. « Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα κινούνται σε τρεις άξονες», τόνισε ο υφυπουργός.  « Στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με ενίσχυση των Κέντρων Υγείας για την Περιφέρεια, ο δεύτερος άξονας θα είναι ο επανασχεδιασμός και αναμόρφωση της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας και ο τρίτος άξονας θα είναι εξασφάλιση της ποιότητας και της   βιωσιμότητας του ΕΟΠΠΥ»

Σε ερώτηση του lefkadapressγια μετακινήσεις γιατρών  που έχουν γίνει από την Λευκάδα σε άλλα νοσοκομεία και η μη αντικατάσταση τους, ο κ. Μπέζας τόνισε : « Στα θέματα των αποσπάσεων και μεταθέσεων των γιατρών είμαστε πολύ προσεκτικοί και δεν πρόκειται με εύκολο τρόπο να αφήσουμε να γίνονται μετακινήσεις ή αποσπάσεις γιατρών από τα Περιφερειακά νοσοκομεία. Όσο για το νέο νοσοκομείο το προσωπικό που θα χρειαστεί σίγουρα θα βρεθεί».

Επίσης  σε ερώτησή μας για την αύξηση του εισιτηρίου στα νοσοκομεία που άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο κ. Μπέζας είπε: « Είναι μνημονιακή μας υποχρέωση, είπε ο υπουργός, να αυξήσουμε αυτό το ποσόν. Πρόθεσή μας είναι να μην το κάνουμε γι αυτό στην καινούρια αξιολόγηση της Τρόικα που θα γίνει το Σεπτέμβριο θα επαναδιαπραγματευθούμε αυτό το μέτρο και θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε ότι δεν έχουμε περιθώριο να αυξήσουμε αυτό το ποσόν»

 

Τέλος να σημειώσουμε ότι τον υφυπουργό συνόδευε ο βουλευτής Θοδωρής Σολδάτος, ο αντιπεριφερειάρχης , Θοδωρής Βερύκιος, ο δήμαρχος Κώστας Αραβανής κα.

Όλοι μίλησαν για την αυτοθυσία γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού που με αυτές τις συνθήκες καταφέρνουν να κρατούν το νοσοκομείο σε υψηλό επίπεδο και οι παροχές υγείας να είναι εξαιρετικές.

 

Βιβιάννα Βαρδή