ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ασπασία Γρηγόρη, υποψήφια πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λευκάδας

 

«Έχω αυτόνομη πορεία και δεν κινούμαι από παρεμβάσεις τρίτων»

 

Συνέντευξη 

στη Βιβιάννα Βαρδή 

 

Σε λίγες ημέρες έχουμε τις εκλογές στο δικηγορικό σύλλογο της Λευκάδας. Ένα σύλλογο με ιδιαίτερη βαρύτητα και με πολλά προβλήματα που αντανακλούν σίγουρα και στους πολίτες οι οποίοι προσφεύγουν σε  δικηγόρο για κάποια υπόθεσή τους. Η Ασπασία Γρηγόρη, μαχόμενη δικηγόρος, μητέρα και προπάντων ένας άνθρωπος  με μεγάλο ενδιαφέρον για τα κοινά, στην κυριολεξία εξέπληξε τους συναδέλφους της με την απόφασή της την τελευταία στιγμή  να είναι υποψήφια με ακόμη ένα συνυποψήφιο τον , Γεράσιμο Γαντζία. Για όλα αυτά μίλησε στην εφημερίδα μας η κ. Ασπασία Γρηγόρη. 

 

•Πως αποφασίσατε να είστε υποψήφια για την προεδρία του ΔΣΛ;

Είμαι μέλος του ΔΣΛ για περίπου 15 χρόνια, και παρόλο που δεν υπήρξα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, συμμετείχα ενεργά σε όλα τα ζητήματα που αφορούσαν διαχρονικά στο Σύλλογο. Είχα την τύχη λοιπόν να ζήσω την «χρυσή» εποχή της δικηγορίας και να μπορώ να την συγκρίνω με την παρούσα κατάσταση. Οι μεταβολές του επαγγέλματός μας πλέον ξεπερνούν κάθε πρόβλεψή μας, και υπάρχει άμεση ανάγκη αλλαγών στη λειτουργία μας και προσαρμογής μας στη σύγχρονη πραγματικότητα. Αυτό αποτέλεσε τον κύριο λόγο που αποφάσισα να θέσω την υποψηφιότητά μου, αν και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, πράγμα που σίγουρα εξέπληξε τους συναδέλφους μου. 

Ο επόμενος ωστόσο, και εξίσου σημαντικός λόγος, είχε να κάνει με την αίσθηση απαξίωσης του Συλλόγου μας, που μου δημιουργήθηκε όταν πληροφορήθηκα ότι υπήρχε ένας και μοναδικός υποψήφιος για την Προεδρία σε σύνολο 65 ατόμων, πράγμα το οποίο δεν είχε ξανασυμβεί. Θεώρησα λοιπόν ότι, αν μη τι άλλο, οι δημοκρατικές διαδικασίες απαιτούν την συμμετοχή όλων μας και εξέφρασα την δική μου με την συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

Διευκρινίζω δε ότι επρόκειτο για καθαρά προσωπική μου επιλογή, και πιστεύω ότι η πορεία μου μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι δεν κινούμαι από παρεμβάσεις τρίτων.

•Δικηγορικός Σύλλογος Λευκάδας. Ποια θα ήταν η πρώτη σας ενέργεια αν εκλεγείτε για το σύλλογό σας;

Στόχος του Συλλόγου μας πρέπει να είναι η διαρκής μετεξέλιξή του. Οι όροι της δικηγορίας, όπως την ξέραμε, έχουν αλλάξει. Απαιτείται η προσαρμογή μας στη σύγχρονη τεχνολογία και η προβολή της επιστημονικής επάρκειας όλων των μελών μας με σύγχρονα μέσα. Κύριο μέλημά μου είναι η  ανάδειξη του έργου του ΔΣ προς την κοινωνία της Λευκάδας, αλλά και ευρύτερα, και συνακόλουθα η αύξηση της δικηγορικής ύλης. Επίσης, στόχος μου είναι η αναζήτηση πρόσθετων πόρων του Συλλόγου, διότι μόνο με τον τρόπο αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί η συνέχειά του.   

•Οι πολίτες εμπιστεύονται τους δικηγόρους της Λευκάδας;

Παραδοσιακά στο ΔΣΛ συμμετείχαν αξιόλογοι δικηγόροι, που δεν είχαν μόνο στενή νομική κατάρτιση, αλλά ευρύτερη παιδεία και ήθος. Λυπούμαι πραγματικά όταν γίνομαι δέκτης, αβάσιμων για μένα, αφορισμών, που οφείλονται στην κλειστή κοινωνία που ζούμε και στο ότι οι πολίτες πραγματικά δεν γνωρίζουν ποιοι είμαστε σήμερα. Και λυπούμαι επίσης όταν διαπιστώνω ότι κάποιοι συμπολίτες μας δεν εμπιστεύονται ένα σώμα 65 ατόμων, με αποτέλεσμα να «συλλειτουργούμε» με δικηγόρους άλλων Πρωτοδικείων. Μήπως όμως έχουμε βρεθεί εκτός του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου; Θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η ανάδειξη των μελών μας προς τον κόσμο, ιδίως των νεώτερων, και η εξασφάλιση της εμπιστοσύνης τους στο Σύλλογό μας.

 

•. Είστε δύο υποψήφιοι. Η εμπειρία ποια είναι ώστε να σας εμπιστευθεί ο συνάδελφός σας και να σας ψηφίσει;

Αναφερόμενη στην επαγγελματική μου εμπειρία και διαδρομή των 15 περίπου ετών, οι συνάδελφοί μου γνωρίζουν ότι έχω καθημερινή παρουσία και γνώση της μαχόμενης δικηγορίας, την οποία δεν διέκοψα ούτε όταν έγινα νέα μητέρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει αφενός ότι γνωρίζω και βιώνω προσωπικά τα προβλήματα που μας απασχολούν όλους, αφετέρου ότι έχω την πείρα να προτείνω αντίστοιχες λύσεις, που ενδεχομένως έως σήμερα δεν είχαν κριθεί αναγκαίες.

 Θεωρώ επίσης πολύ σημαντική την προσωπική επιστημονική εξέλιξη του καθενός μας, διότι χωρίς την παρακολούθηση των αλλαγών του δικαίου αλλά και της κοινωνίας γενικότερα δεν μπορούμε να εισφέρουμε νέες μεθόδους στη διοίκηση του Συλλόγου.

Εκτιμώ επίσης ότι είναι πολύ χρήσιμη η εμπειρία μου από την ενασχόλησή μου για διάστημα άνω των 10 ετών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από την θέση της νομικής συμβούλου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, θέση η οποία μου έδωσε την δυνατότητα να εξοικειωθώ με την εν γένει διαδικασία διοίκησης νομικών προσώπων αλλά και την μεταρρύθμισή της την εποχή του διαδικτύου, με την καθιέρωση ηλεκτρονικών μέσων, κυρίως στον τομέα της διαφάνειας στην οικονομική διαχείριση.

Τέλος, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω ότι εκτός από την εμπειρία, που είναι σίγουρα σημαντική, εξίσου σημαντική είναι και η διάθεση ουσιαστικής ενασχόλησης με το μέλλον του Συλλόγου μας, προφανώς υπό μία νέα οπτική, την οποία επιβάλλει η εποχή μας.

 

• Πως βλέπετε το μέλλον του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκάδας;

Το ανέφερα και νωρίτερα ότι η δικηγορία έχει αλλάξει, κατά τη γνώμη μου ανεπιστρεπτί. Ο ΔΣΛ είναι ένας σχετικά μικρός σύλλογος από άποψη αριθμού μελών, ιδίως αν σκεφτούμε ότι δικηγορικές εταιρείες των Αθηνών αριθμούν ακόμη και 50 δικηγόρους όλων των ειδικοτήτων. Ο δικηγόρος ως μονάδα δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες εξελίξεις, ούτε οργανωτικά ούτε οικονομικά.

Πρέπει λοιπόν να κινηθούμε σε ποιο ομαδικά πλαίσια και να εξειδικευτούμε σε σύγχρονες μορφές δικηγορίας, όπως π.χ. συμβουλευτική δικηγορία (consulting) με συγκεκριμένους όρους κοινούς για όλους τους δικηγόρους, διαμεσολάβηση, σύγχρονο εταιρικό δίκαιο κλπ. Απαιτείται γι’ αυτό συνεχής ενημέρωση όλων των μελών και όσο το δυνατόν περισσότερη επιμόρφωσή μας. Δεν θεωρώ ότι είναι ακατόρθωτο, παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες.

Τέλος, το μέλλον του Συλλόγου είναι συνυφασμένο και με την αύξηση των πόρων του προς το κοινό όφελος. Δεν αρκεί πια η είσπραξη των συνεχώς μειούμενων κρατήσεων υπέρ του Συλλόγου μέσω των γραμματίων προείσπραξης των δικηγόρων. Υπάρχουν λύσεις και προς την κατεύθυνση αυτή, με όρους ιδιωτικής – ελεύθερης οικονομίας, και ήδη μοιράζομαι τις σκέψεις μου με τους συναδέλφους μου. 

 

• Ποια είναι η άποψή σας για τη λειτουργία του δικαστηρίου της Λευκάδας; 

Τα γενικότερα προβλήματα στην λειτουργία της δικαιοσύνης εμφανίζονται και στο Πρωτοδικείο μας. Ήδη έχω γίνει δέκτης διαφόρων παρατηρήσεων από συναδέλφους αναφορικά με το ζήτημα αυτό. Κυρίως αφορούν στην ποιότητα της απονεμόμενης δικαιοσύνης και όχι τόσο σε θέματα καθυστερήσεων.

Το κρίσιμο νομίζω είναι ότι δικαστές και δικηγόροι υπηρετούμε τον ίδιο σκοπό και στόχο, την ορθή απονομή δικαιοσύνης και την ικανοποίηση του αισθήματος δικαίου. 

Για τον λόγο αυτό πρέπει μεν να βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία, αλλά να θέσουμε σαν επιστημονικός Σύλλογος σαφή όρια κατά την ενάσκηση του δικού μας έργου. Θεωρώ ότι είναι κάτι που επιτυγχάνεται και με συνεννόηση, αλλά και με συλλογικές αποφάσεις.