ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Από την Λευκάδα ξεκινά η ηλεκτρονική εποχή για τον Οίκο Ναύτου


Η Μαρία Δίπλα,  με πτυχίο στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας
και  Κοινωνικής Υγείας είναι η πρόεδρος του Οίκου Ναύτου. Ενός ασφαλιστικού φορέα που οι ναυτικοί μας έχουν εναποθέσει την υγειονομική τους περίθαλψη. Η ίδια γνώστης της διοίκησης στους χώρους της Υγείας αλλά και της ηλεκτρονικής υγείας μεθοδικά και σε χαμηλούς τόνους κατάφερε να ισορροπήσει ένα ασφαλιστικό φορέα και σήμερα να είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από άλλους.    Αυτές τις ημέρες βρέθηκε στην Λευκάδα, έχοντας μια πολύ καλή συνεργασία με τον ένα και μοναδικό υπάλληλο που έχει στην Λευκάδα το ταμείο,  όπου σήμερα σε συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε το ξεκίνημα πιλοτικά της ηλεκτρονικής συνταγογράφισης από την Λευκάδα. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στην πολύ καλή συνεργασία που είχε με τον βουλευτή, Σπύρο Μαργέλη, το δήμαρχο, Κώστα Αραβανή αλλά και τον αντιδήμαρχο, Στέλιο Ρόκκο ώστε να βρίσκεται στην Λευκάδα και να κάνει τις πρώτες της ανακοινώσεις για τη νέα εποχή του Οίκου Ναύτου.

«Ξεκινάμε από την Λευκάδα πιλοτικά τους ηλεκτρονικούς φακέλους στις 16 Μαΐου. Η ηλεκτρονική συνταγογράφιση φαρμάκων και ιατρικών πράξεων συμβάλει στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, τη δραστική μείωση της δαπάνης και το σημαντικότερο στην αποφυγή ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων. Δεσμεύομαι ότι το Ταμείο Υγειονομικής Περίθαλψης των ναυτικών θα γίνει πρότυπο ταμείου.»

Θα μπορέσετε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες σε ότι αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφιση;

Τα είδη πρόσθετης περίθαλψης και τα φάρμακα  ο γιατρός  θα τα καταχωρεί σε ένα πολύ εύκολο λογισμικό, θα εκτυπώνει τη συνταγή και ο ασφαλισμένος χωρίς να χρειαστεί να απευθυνθεί στις υπηρεσίες μας για έλεγχο, ο Οίκος του Ναύτου θα πραγματοποιεί ηλεκτρονικά αυτή την πράξη. Οι ελεγκτές μας δηλαδή θα πραγματοποιούν ηλεκτρονικά πλέον αυτό τον έλεγχο. Παράλληλα θα καταθέτουμε και τα επιδόματά μας σε τραπεζικό λογαριασμό.

Ο Οίκος Ναύτου μπορούμε να πούμε ότι είναι σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Οίκος του Ναύτου προγραμμάτισε έγκαιρα τις πληρωμές του και δεν παρατηρούνται καθυστερήσεις χάριν στις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι υπάλληλοί μας και το ιατρικό δυναμικό μας. Η άμεση συνεργασία μας με ιατρικούς και φαρμακευτικούς συλλόγους η καθημερινή επικοινωνία μας με οπτικά και ορθοπεδικά καταστήματα η καθημερινή επίσης διαβούλευση με τους ναυτικούς μας και τα συνδικαλιστικά τους όργανα μας έχει βοηθήσει να καταγράψουμε τα προβλήματα να δίνουμε λύσεις σε αυτά.

Είναι βιώσιμο ταμείο;

Οι οφειλές του Οίκου Ναύτου ξεπερνούσαν τα 180 εκατ. ευρώ. Η άμεση καταγραφή των οφειλών μας προς τρίτους βοήθησε ώστε να οργανωθούμε καλύτερα, να διευθετήσουμε τις εκκρεμότητές μας σε μεγάλο βαθμό και τώρα να μιλάμε για ένα βιώσιμο ταμείο και μάλιστα με πολλές δυνατότητες.

Τα παράπονα  καταγράφονται στα έντυπά μας, έχουμε κιτίο ηλεκτρονικών παραπόνων αλλά και καθημερινή επαφή με τους ασφαλισμένους μας. Αυτό μας έχει βοηθήσει ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα και να καθορίσουμε την σημερινή μας πολιτική.

Η εικόνα σας από την Λευκάδα;

Στην Λευκάδα είναι 2.500 ασφαλισμένοι συν 1000 περίπου στα μικρά νησιά. Θεωρούμαι ότι είναι σημαντικός αριθμός ασφαλισμένων γι αυτό ξεκινάμε και την ηλεκτρονική συνταγογράφιση από την Λευκάδα. Από 1η Ιουνίου ξεκινά η ηλεκτρονική συνταγογράφιση και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σε ότι αφορά δε την Λευκάδα πρέπει να σας τονίσω  επίσης ότι κάναμε κατά 95% αποδεκτές τις αιτήσεις των γιατρών και τις προτάσεις του Ιατρικού Συλλόγου για συμβάσεις τις οποίες και υπογράψαμε.

Με ποια κριτήρια επελέγη η Λευκάδα για να ξεκινήσει η πιλοτική συνταγογράφιση;

Ξεκινά από την Λευκάδα, την Χίο την Άνδρο την Ηλεία και τον Πειραιά. Σε αυτές τις περιοχές είχαμε άμεση υπογραφή των συμβάσεων, η Λευκάδα  ανταποκρίθηκε έγκαιρα  σε αυτή την πρόκληση γι αυτό και εμείς θεωρήσαμε ότι πρέπει να το ανταποδώσουμε ξεκινώντας και κάνοντας την πρώτη ανακοίνωση  από εδώ