ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Άνθρακας τελικά ο θησαυρός

Άνθρακας τελικά ο θησαυρός 

για την πρώην κα. Ριπολόβλεβα;

 

•Το περιοδικό Forbes διερωτάται αν θα εισπράξει ποτέ τα $4,5 δις

•«Νίκη του Δημήτρη» η απόφαση, λέει η πλευρά του μεγιστάνα

 

Σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσον η πρώην (και επισήμως πλέον) σύζυγος του Δημήτρη Ριπόλοβλεβ θα εισπράξει ποτέ το ποσό των $4,5 δις που επιδίκασε την περασμένη Δευτέρα πρωτοβάθμιο δικαστήριο στην Ελβετία, εγείρει το έγκυρο περιοδικό Forbes, το οποίο ενδεικτικά σημειώνει ότι η απόφαση «σίγουρα δεν είναι το τελειωτικό κτύπημα που οι δικηγόροι της είχαν υπόψη τους».

 

Μπορεί ο δικηγόρος της Ελένα Ριπολόβλεβα, Marc Bonnant να δηλώνει ότι πρόκειται «για το πιο ακριβό διαζύγιο στην ιστορία», αλλά το Forbes σημειώνει: «Κατά πόσον θα εισπράξει ή όχι αυτά τα λεφτά δεν είναι ξεκάθαρο». 

 

Ο εκπρόσωπος του δισεκατομμυριούχου, προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονακό, Σεργεί Τσερνίτσιν δήλωσε ότι «είναι μια νίκη για τον Δημήτρη, όλα τα άλλα είναι εικοτολογίες. Οι δικηγόροι της Ελένα Ριπολόβλεβα προσπαθούν να διατηρήσουν τα προσχήματα μέσω μιας εκστρατείας δημοσίων σχέσεων. Η διαδικασία συνεχίζεται και δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση».

 

Η δικηγόρος του μεγιστάνα Τετιάνα Μπερσέντα ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση θα εφεσιβληθεί και εξηγεί: «η αξία αυτής της απόφασης συνίσταται στην επιβεβαίωση της εγκυρότητας τόσο των καταπιστευμάτων που δημιούργησε ο κ. Rybolovlev όσο και της μεταβίβασης  περιουσιακών στοιχείων σ’ αυτά, η οποία επισυνέβηκε πολύ πιο πριν η σύζυγος του καταχωρήσει διαδικασίες διαζυγίου. Η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε κληρονόμους μέσω καταπιστευμάτων, ειδικά στα παιδιά του ζεύγους, απολαμβάνει πλήρους νομικής προστασίας και είναι διασφαλισμένη».

 

Την άποψη αυτή δείχνει να συμμερίζεται και το Forbes, που σημειώνει: «η πολύ ουσιαστική ερώτηση είναι ποιο ποσό τελικά θα μπορέσει να ανακτήσει (η πρώην σύζυγος), δεδομένων των περίπλοκων καταπιστευμάτων, αλλά και του γεγονότος ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας βρίσκεται εκτός Ελβετίας».

 

Αυτό ακριβώς το νομικό σημείο εξηγεί και η δικηγόρος του μεγιστάνα Τ. Μπερσέντα, η οποία αμφισβητεί τη δικαιοδοσία του ελβετικού δικαστηρίου: «Το σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι η πραγματική ουσία αυτής της δικαστικής διαμάχης βρίσκεται στο εξωτερικό και όχι στην Ελβετία».

 

Και καταλήγει η δικηγόρος: «Σχετικά με το ποσό της απαίτησης (4,020,555,987.90 ελβετικά φράγκα) που διεκδικεί η κα. Rybolovleva από τον κ. Rybolovlev θα υπάρξει μετά βεβαιότητας επανεξέταση της στα πλαίσια έφεσης και συνεπώς η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη, δεδομένης της ύπαρξης δύο βαθμίδων έφεσης στην Ελβετία.».