ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανταλλαγή και μοίρασμα υπηρεσιών και αγαθών

Μονοπάτια Αλληλεγγύης: ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Ανταλλαγή και μοίρασμα υπηρεσιών και αγαθών, χωρίς μεσολάβηση χρημάτων, για την αλληλοβοήθεια και την αλληλεγγύη. Συγκέντρωση ενημέρωσης, την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014, 20:00 στην έδρα της οργάνωσης «Μονοπάτια Αλληλεγγύης». Η Τράπεζα Χρόνου Λευκάδας είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και γνωριμιών, που δημιουργήθηκε πριν από 1 χρόνο από την ΜΚΟ «Μονοπάτια Αλληλεγγύης», με πρωτοβουλία δυο εκ των εθελοντών της. Το δίκτυο αυτό εξαπλώνεται σε όλη την έκταση της νήσου.

Τι είναι μια Τράπεζα Χρόνου;

Μια τράπεζα χρόνου είναι ένα σύστημα συναλλαγών εναλλακτικό ως προς το νόμισμα και τα θεμέλια του καπιταλισμού. Ένα δίκτυο αμοιβαίων ανταλλαγών υπηρεσιών και αγαθών στην κλίμακα μιας τοπικής κοινότητας. Όλες οι συναλλαγές αποκλείουν την παρεμβολή χρηματικής αξίας, και άρα βασίζονται στην αξία «χρόνος». Έτσι, έκαστο μέλος του δικτύου μπορεί να διαθέτει απ’τον χρόνο του εν είδει υπηρεσίας, ανάλογα με τις ικανότητές του – και μπορεί να δέχεται, σε αμοιβαία βάση υπηρεσίες από τα άλλα μέλη ανάλογα με τις ικανότητες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.

Μια τράπεζα Χρόνου βασίζεται σε 2 θεμελιώδεις αρχές:

Αρχή της ισότητας(ισοτιμίας) των συμβαλλόμενων: ο καθένας έχει ικανότητες και γνώσεις, που του προσιδιάζουν, είτε χειρωνακτικές είτε διανοητικές. Το δίκτυό μας δεν ιεραρχεί «ανώτερες και κατώτερες» υπηρεσίες που προσφέρονται από τα μέλη: όλες έχουν την ίδια αξία, την ίδια «ισοδυναμία σε μονάδες χρόνου». Για παράδειγμα, μια ώρα προσφερόμενη για babysitting ισοδυναμεί με μια ώρα εργασίας για επισκευές υπολογιστών.

Η αρχή της αμοιβαιότητας των ανταλλαγών.

Όλα τα μέλη του δικτύου βρίσκονται συγχρόνως στη θέση του «προσφέροντος» και στη θέση του «αιτούντος» υπηρεσίες. Δηλαδή, ο καθένας μπορεί να ζητήσει μια υπηρεσία από ένα άλλο μέλος αλλά αμοιβαία πρέπει να προτείνει και μια δική του υπηρεσία στους άλλους.

Πως λειτουργεί συγκεκριμένα μια Τράπεζα Χρόνου;