ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

« Συλλογική η προσπάθεια για την Φιλαρμονική μας»

Πανταζής Κηρολίβανος , πρόεδρος της ΦΕΛ:

 

« Συλλογική η προσπάθεια για την Φιλαρμονική μας»

 

Συνέντευξη στην

Αργυρή Κατωπόδη 

 

Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδος. Έτος ιδρύσεως 1850… 163 χρόνια ιστορία … Πρόκειται για το αρχαιότερο σωματείο στην περιοχή και τη δεύτερη χρονολογικά ιδρυθείσα φιλαρμονική στην Ελλάδα.  Τι άλλο να γράψει κανείς για να αποτυπώσει την αίγλη και τη σημασία αυτής της Φιλαρμονικής για τον Πολιτισμό στα Επτάνησα;  Αυτό δε που την κάνει ξεχωριστή είναι ότι όποιες δυσκολίες είτε διοικητικές είτε οργανωτικές έχει περάσει στέκει εκεί και διδάσκει μουσική και πολιτισμό στα παιδιά της Λευκάδας. Πέρασε δυσκολίες και αυτή την περίοδο. Όμως άντεξε και συνεχίζει με αισιοδοξία και στόχους. Μια κουβέντα με τον πρόεδρο της ΦΕΛ, Πανταζή Κηρολίβανο , μετά μάλιστα και τις πρόσφατες εκλογές δεν μπορεί παρά να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.  

 

-Πείτε μας πως είναι τα πράγματα τώρα μετά την ένταση των εκλογών;

 

Τώρα είμαστε σε οργανωτική φάση. Συλλογική προσπάθεια.  Από την επόμενη μέρα των εκλογών είχαμε να αντιμετωπίσουμε διάφορα θέματα όπως , ότι  παραιτήθηκε η προηγούμενη διοικητική γραμματέας  και έπρεπε να βρούμε καινούρια, αυτό ήταν μια διαδικασία. Πήραμε την Δήμητρα την Κανέλλου.  Έπειτα έπρεπε πέρα από το πρόσωπο να δούμε και τη διαδικασία,  δηλαδή την γραφειοκρατική δουλειά. Κάνουμε όμως τώρα μία αναδιάρθρωση και μια μηχανοργάνωση εκτεταμένη. Γι αυτό πήραμε και καινούρια μηχανήματα , υπολογιστή, πολυμηχάνημα.  Και προσπαθούμε όλοι μαζί να το μηχανοργανώσουμε , διότι θέλουμε να καταγράψουμε και όλο το έμψυχο δυναμικό , το μαθητολόγιο, να περάσουν όλα αυτά μέσα σε ψηφιακά αρχεία. Επίσης μέσα από αυτή τη διαδικασία θα δακτυλογραφούμε και τα πρακτικά των ΔΣ, που μέχρι στιγμής γινόταν χειρόγραφα. Οπότε αυτό μας έχει πάρει αρκετό χρόνο.

 

Βλέπουμε ανανέωση λοιπόν ΄…

Ανανέωση και αναβάθμιση σε όλο το ΔΣ  και σε όλη την διοικητική υποστήριξη της Φιλαρμονικής που δεν είναι και ευκαταφρόνητη. Γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που αμείβονται, άρα υπάρχουν μισθολόγια, υπάρχουν δίδακτρα παιδιών, και αυτό έχει μια διαδικασία. Υπάρχουν διάφορα έσοδα και έξοδα σαν σωματείο, είτε αυτά είναι δωρεές είτε είναι χορηγίες. Υπάρχει το έμψυχο υλικό δηλαδή οι μαθητές αλλά   και το υλικό πού είναι τα όργανα και ο εξοπλισμός του κτηρίου. Ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι επίσης και η συντήρηση του κτιρίου. 

 

Υπάρχει κάποια βοήθεια σε αυτό , για να συντηρηθεί δηλαδή το κτίριο; 

 Προς το παρών η τελευταία βοήθεια που είχαμε,  εκτός των μελών και των γονέων ήταν 3500 ευρώ που πήραμε το καλοκαίρι από το δήμο. Από κει και πέρα είχαμε και αρκετές συνδρομές (λόγω εκλογών)  , αλλά και τα δίδακτρα. Οικονομικά, όχι ότι έχουμε απόθεμα αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου τα ισοσκελίσαμε. Βέβαια  είμαστε πολύ στριμωγμένοι. Μειώσαμε και τους μισθούς για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα. Αλλά όλα είναι στο όριο. Προσπαθούμε με όλες αυτές τις δράσεις να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και τους φορείς να βοηθήσουν. Κάπως πρέπει να επιβιώσει η Φιλαρμονική. Χρειαζόμαστε την στήριξη όλων. Ο θεσμός αυτός χρειάζεται την βοήθεια όλων.

 

Όσον αφορά το καινούριο Διοικητικό Συμβούλιο, υπάρχει ανανέωση;

Όχι όλοι, είναι τρία μέλη από το προηγούμενο συμβούλιο, εγώ , η Καίτη η Κρητικού και ο Φίλιππος ο Μελάς.  Αυτοί ήμασταν και στο προηγούμενο συμβούλιο, εμένα δε είναι και η τρίτη φορά σε συμβούλιο.  Τα υπόλοιπα έξι μέλη είναι καινούρια. Υπάρχει ανανέωση, υπάρχει όρεξη  και το σημαντικό είναι ότι πολλοί από το ΔΣ είμαστε και μουσικοί. Άλλοι πέρασαν από την ΦΕΛ , άλλοι έχουν σχέση λόγω των παιδιών τους. Είμαστε όλοι σχετικοί. Και με το θεσμό και με την παράδοση αυτή αλλά και με όλη τη διαδικασία.

 

-Ποια είναι τα σχέδια και οι στόχοι σας ως νέο ΔΣ , ποιο είναι το  όραμα σας;

Το όραμα μας είναι να αναβαθμίσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία.  Να την αναβαθμίσουμε ποιοτικά. Το επισημαίνω αυτό  γιατί καλέσαμε και τον αρχιμουσικό και τους εκπαιδευτές. Τους καλέσαμε και διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει καλό πνεύμα συνεργασίας μεταξύ τους.  Σε κάθε  περίπτωση εμείς κάναμε  τις προσπάθειες μας να ακούσουμε αυτούς τους ανθρώπους , να δούμε που μπορούμε να βοηθήσουμε  ή να παρέμβουμε,  διοικητικά όμως. Όποτε αρχίζοντας η νέα χρονιά θέλουμε να φτιάξουμε ένα καινούριο θεωρητικό τμήμα. Να λύσουμε το πρόβλημα των κλαρινέτων που επί του παρόντος προσωρινά το διεκπεραίωνε ο αρχιμουσικός. Να λύσουμε και το θέμα που υπάρχει με τα κόρνα που θέλουμε να φέρουμε ένα καθηγητή από την Αθήνα, να δώσει κάποια νέα πνοή σε αυτό το όργανο. Αυτά είναι όσον αφορά την εκπαίδευση. Κι όσον αφορά τώρα τις δράσεις μας, τις εκδηλώσεις μας και την γενικότερη δραστηριότητα μας , έχουμε σκοπό να ζητήσουμε συνεργασία και με χορωδίες . Σκέφτομαι να εισάγω και να προτείνω στο συμβούλιο να έχουμε συνεργασία ακόμη  και  με κάποια θεατρικά τμήματα. Να υπάρξει ας πούμε   θεατρικό έργο  με μουσική υποστήριξη από την Φιλαρμονική . 

-Νομίζω ότι μέσα στην Φιλαρμονική υπάρχει παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου; 

Εμείς συνεργαζόμαστε με το ελληνικό ωδείο, λειτουργούμε ως παράρτημα κατά κάποιο τρόπο. Αυτό αφορά περισσότερο  κάποιο παιδί το οποίο θέλει να προχωρήσει πιο βαθιά, να εμβαθύνει . Μπορεί να το κάνει με το να μπει στη διαδικασία να δώσει κατατακτήριες όπως σε όλα τα ωδεία. Όπως είναι γνωστό σε κάθε όργανο είτε είναι κιθάρα, είτε πιάνο είτε πνευστό υπάρχει η κατωτέρα , ή μέση , η ανωτέρα και το πτυχίο. Αναλόγως λοιπόν την πρόοδο κάθε παιδιού , μπορεί να καταταχθεί σε κάποια τάξη. Εκεί λοιπόν με τους ίδιους καθηγητές, μπαίνει στο πρόγραμμα και στην ύλη του ωδείου και στο όργανο αλλά και θεωρητικά. 

-Αυτή η δυνατότητα δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή στο κοινό.

Εμείς ενημερώνουμε, απλά υπάρχει μια διαφορά κόστους. Δηλαδή τα παιδιά τώρα στην Φιλαρμονική πληρώνουν 15 ευρώ το μήνα και στο ωδείο είναι 65 ευρώ.  Βέβαια έτσι παίρνεις πιστοποίηση. Ένα παιδί κάνει θεωρία αλλά και πιάνο . Και ένας που θέλει να πάρει πτυχίο σε πνευστό όργανο πρέπει να έχει κάνει πιάνο και σε καλό επίπεδο. Στο παρελθόν η Φιλαρμονική έχει δώσει αρκετά πτυχία. Στην παρούσα φάση είναι μόνο μια κοπέλα που θέλει να πάρει πτυχίο στο φλάουτο, η οποία βέβαια στην τελική φάση θα το πάρει από την Αθήνα. Αν ερχόταν κι άλλα παιδιά θα μπορούσε να πέσει κι άλλο  το κόστος.   Έχουμε επίσης σκοπό σύντομα να βάλουμε και ανώτερα θεωρητικά. Δηλαδή  κάποιος ο οποίος πλέον έχει τελειώσει  αλλά θέλει να κάνει και ανώτερα  θεωρητικά δηλαδή αρμονία , φούγκα και να μην χρειαστεί να πάει στην Αθήνα να έχουμε τη δυνατότητα να το παρέχουμε. 

-Μπορείτε να δείτε αν υπάρχουν ταλέντα αυτή την στιγμή στη ΦΕΛ κι αν ναι τι μπορείτε να κάνετε για να αναδειχθούν; 

Φυσικά υπάρχουν και προσπαθούμε να τους παροτρύνουμε και ενημερώνουμε του γονείς. Βλέπεις ότι το σύνολο των παιδιών είναι παιδιά με φιλότιμο  και με σεβασμό προς τους δασκάλους αλλά και προς το σωματείο. Και κάποια από αυτά ενδιαφέρονται περισσότερο , έρχονται περισσότερες ώρες και διαβάζουν. Θέλουμε αυτά τα παιδιά και οικονομικά αν δεν μπορούν , να τα βάλουμε στο ωδείο, σε ένα δρόμο καλύτερο και να τα βοηθήσουμε. Διότι υπάρχουν και πολλοί μουσικοί της Φιλαρμονικής που έχουν φύγει με μια πικρία. Είτε ήταν φτωχά παιδάκια είτε κάποιος δεν τους καθοδήγησε ενώ θα μπορούσαν να έχουν πάρει κάποιο δρόμο και να συνεχίσουν τη μουσική τους πορεία. Απλά δεν υπήρχε κάποιος κατάλληλος  να  βοηθήσει.  Η Φιλαρμονική σαν σωματείο, αν δούμε στο καταστατικό τούς σκοπούς της είναι για να βοηθάει τα παιδιά, και να παρέχει όσα είναι δυνατόν  δωρεάν, εκπαίδευση. Και τα παιδιά να αποκτήσουν  μουσική  κουλτούρα, είτε να βρουν ένα επαγγελματικό δρόμο. Αυτός είναι ο σκοπός μας .

 

-Πόσα παιδιά είναι αυτή τη στιγμή στην Φιλαρμονική; 

 Εγγεγραμμένα είναι 160 παιδιά, αλλά δεν είναι ενεργά όλα.  Γιατί πολλά από αυτά έχουν πάει να σπουδάσουν . Υπολογίστε  ότι αυτή τη στιγμή όλη την εβδομάδα γύρω στα 100 παιδιά  έρχονται να διδαχθούν.

 

-Μια και είναι γιορτές θα μπορούσατε να μας πείτε κάποια πράγματα για το έθιμο της ΔΙΑΝΑ; 

 

Κάθε χρόνο γύρω  στις 7.30 με 8 την ημέρα της Πρωτοχρονιάς βγαίνει η μπάντα. Και παίζει ένα συγκεκριμένο κομμάτι που λέγεται Εωθινών    ένα κομμάτι σε έξι όγδοα. Ένα κομμάτι ειδικό για αυτή την περίπτωση, το οποίο παίζεται και στις εθνικές επετείους 28 Οκτωβρίου και 25η Μαρτίου. Βέβαια και κάποιοι ξενύχτηδες ακολουθούν από πίσω, μας επευφημούν. Η αλήθεια είναι όμως ότι έχει παρακμάσει διότι ο κόσμος κοιμάται , δεν βγαίνει , μόνο οι ξενύχτηδες που μας ακολουθούν. Αυτό βέβαια συμβαίνει και στις εθνικές επετείους, βγαίνουμε σε μια νεκρή πόλη. Εν τω μεταξύ και στην παλιά πόλη πολλά σπίτια δεν κατοικούνται. Παρόλα αυτά εμείς εξακολουθούμε να βγαίνουμε. Μαζεύονται τα παιδιά και εκεί βλέπεις και την πειθαρχία τους . Βέβαια  γίνονται κάποιες μικρές ζημιούλες.  Έρχεται και η αστυνομία από πίσω και τους αφήνει να κάνουν κάποιο αστειάκι. Κάποτε όμως σε μια ΔΙΑΝΑ είχαν φέρει πριάρια στο Πεντοφάναρο.

  Εμείς στη συνέχεια τραγουδάμε τα κάλαντα , χωριζόμαστε σε τρείς ομάδες και σε διαφόρους τομείς και παιανίζουμε μέχρι τις 10.00  11.00 το πρωί της Πρωτοχρονιάς.