ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απόψε τα Bέλγικα ανήκουν στην Λευκάδα

Η Πρεσβεία του Βελγίου στην Ελλάδα  σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας διοργάνωσε μια εκπληκτική συναυλία κλασσικής μουσικής από το «Trio Solista» την στον κήπο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.

 

 

Φέτος επέστρεψαν στα Ιόνια Νησιά τιμώντας της επέτειο των 150 χρόνων από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα και των 450 χρόνων από τον θάνατο ενός Φλαμανδού στην καταγωγή, και πατέρα της σύγχρονης ανατομίας, του Ανδρέα Βεζάλειου , που έζησε και πέθανε στη Ζάκυνθο το 1564. Στο πρόγραμμα αυτό εντάθηκαν πέντε συναυλίες σε όλα τα Ιόνια Νησιά.

 

Το Trio Solista, αποτελείται από την φλαουτίστα Beatriz Macias, τον τρομπετίστα Roeland Henkens και τον πιανίστα Yannick Van deVelde και ερμήνευσαν  ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα με γνωστά έργα των George Handel, Alessandro Parisotti, Francis Poulenc, Albert Doppler, Percy Grainger και George Gershwin υπό το φώς της πανσελήνου.

 

Ο νέος δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής είπε  «Βλέπουμε την προοπτική  για την αδελφοποίηση της πόλης της Λευκάδας με μια αντίστοιχη πόλη του Βελγίου.»  Μίλησε για τον πολιτισμό και το Βέλγιο. «Το διαχρονικό μας μήνυμα σαν Λευκάδα είναι η Ειρήνη και η συναδέλφωση των λαών. Είναι κάτι που τόσο έχουν ανάγκη όλοι οι λαοί. Ο στόχος είναι η ενίσχυση των πολιτιστικών αλλαγών. Γνωρίζουμε ότι είστε φιλέλληνας και σας ευχαριστούμε πολύ».

 

Ο Πρέσβης του Βελγίου Πρέσβης του Βελγίου κ. Marc van den Reeck δήλωσε « Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι απόψε κοντά σας με τα Βέλγικα. Η Πρεσβεία του Βελγίου Δοκιμάζει να καλύψει όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με τους Δήμους, εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Α . Γαζή. Τα Βέλγικα είναι ένα πρόγραμμα πολιτιστικής προσφοράς που κάνουμε εδώ και τριάμισι χρόνια με μουσική, συνέδρια, εκθέσεις, Είναι ένα μήνυμα , ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε  σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Ξεκινήσαμε στην Ρόδο το 2011  και μετά σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε ολοκληρώσει περίπου 43 συναυλίες. Για ποιο λόγο το κάναμε αυτό; Η κλασσική δουλειά μιας πρεσβείας είναι οι πολιτικές, οικονομικές σχέσεις , υποστήριξη εταιρειών, να υποστηρίξουμε υπουργούς που έρχονται στην χώρα, εμείς όμως κάνουμε και το πολιτιστικό. Χωρίς μια πολιτιστική διάσταση, σχέσεις δεν υπάρχουν. Πρέπει να υπάρχουν σχέσεις από άνθρωπο σε άνθρωπο , όχι μόνο μεταξύ χωρών. Μόνο έτσι θα κάνουμε την Ευρώπη. Έτσι θέλουμε να σας στείλουμε ένα μήνυμα ότι για μας η Ελλάδα είναι πολύ περισσότερα από τράπεζες και ομόλογα. Είναι πολύ σημαντικό. Για αυτό το λόγο απόψε σας παρουσιάζουμε το πρόγραμμα Τα Βελγικά.  Απόψε τα βέλγικα ανήκουν στην Λευκάδα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.»