ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ομιλία του Θ. Καββαδά στη Βουλή για το εργασιακό

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας με μέτρα προστασίας των εργαζομένων και επαναφορά των τριετιών.

Ο Βουλευτής ξεκίνησε σχολιάζοντας ότι έχει γίνει περίπου παράδοση στην Ελλάδα κάθε φορά που η Κυβέρνηση φέρνει μια σοβαρή μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις, η αντιπολίτευση να ακολουθεί μια ισοπεδωτική και μηδενιστική τακτική. Ωστόσο, τόνισε, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας μάς έχουν προσπεράσει, οι μορφές εργασίας έχουν αλλάξει και οι σχέσεις απασχόλησης δεν είναι αυτές που ήταν πριν 10-20 χρόνια.

Επομένως, ανέφερε, η πολιτεία οφείλει να θέσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ακολουθεί τις εξελίξεις και θα βάζει τάξη στην αγορά εργασίας με βασικό γνώμονα την προστασία του εργαζόμενου, κάτι που κάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Σχολίασε ότι αυτό δυσκολεύει φανερά την αντιπολίτευση, και ακόμα περισσότερο δυσκολεύεται από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση βάζει τέλος σε μία από τις πιο σκληρές μνημονιακές δεσμεύσεις, επαναφέροντας τις τριετίες που είχαν παγώσει από το 2012, κάτι που πρακτικά σημαίνει αυξήσεις για τους εργαζόμενους.

Αναλύοντας το μέτρο, ανέφερε ότι όσοι έχουν προϋπηρεσία μια τριετία θα λάβουν αύξηση 78 ευρώ το μήνα δηλαδή 1.092 ευρώ το χρόνο, ενώ η αντίστοιχη αύξηση θα αποδίδεται για τις υπόλοιπες τριετίες καθώς θα συμπληρώνονται.

Αναφέρθηκε σε επιπλέον μέτρα που πρόκειται να λάβει η Κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική ενίσχυσης των εισοδημάτων, όπως:

  • Αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους και νέα ετήσια αύξηση για όλους τους συνταξιούχους.
  • Κατάργηση της μείωσης των αποδοχών σε συνταξιούχους που εργάζονται.
  • Εκ νέου αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο του 2024.

Περνώντας στον κορμό του νομοσχεδίου, τόνισε ότι έχει συγκεκριμένες και θετικές αναφορές για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, όπως:

  • Ενίσχυση της υποχρέωσης του εργοδότη να παρέχει σαφή και συγκεκριμένη πληροφόρηση στον εργαζόμενο σε ό,τι αφορά τους όρους εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από αυθαιρεσίες κυρίως ως προς το ωράριο και τις απολύσεις.
  • Δυνατότητα παράλληλης εργασίας: ο εργαζόμενος θα μπορεί να δουλεύει σε περισσότερους από έναν εργοδότες, χωρίς να παραβιάζονται οι γενικές προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας για 11 τουλάχιστον ώρες ανάπαυσης ανά εικοσιτετράωρο και για μέγιστο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας 48 ώρες σε τετράμηνη βάση. Έτσι, όχι μόνο αντιμετωπίζεται η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, αλλά θα αυξάνεται αντίστοιχα και το ποσό της σύνταξης εφόσον υπάρχει πολλαπλή ασφάλιση και καταβολή εισφορών.
  • Ρύθμιση ευέλικτων μορφών απασχόλησης: θεσπίζεται πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων, όταν καλούνται εκτάκτως να εργαστούν σε επιχειρήσεις που παρουσιάζονται έκτακτες ανάγκες. Πλέον τίθενται συγκεκριμένοι όροι, όπως προκαθορισμός των ωρών και ημερών που μπορεί να κληθεί ο εργαζόμενος να δουλέψει και εύλογο διάστημα για την ειδοποίησή του από τον εργοδότη.
  • Θέσπιση όρων για τη δοκιμαστική περίοδο εργασίας: τίθεται ανώτατο όριο για τη δοκιμή της εργασιακής σχέσης το εξάμηνο αντί του ενός έτους. Έπειτα από το εξάμηνο η σύμβαση γίνεται αορίστου χρόνου και μάλιστα με ημερομηνία έναρξης την αρχή της δοκιμαστικής περιόδου. Έτσι δεν θα μπορούν οι εργοδότες να απασχολούν καταχρηστικά για ανεξέλεγκτα χρονικά διαστήματα εργαζόμενους ως δήθεν δόκιμους.
  • Παροχή δυνατότητας σε επιχειρήσεις που χρειάζεται να λειτουργούν συνεχώς και εφαρμόζουν πενθήμερο να απασχολούν εργαζόμενους σε εναλλασσόμενες βάρδιες και την έκτη ημέρα. Αυτή ήταν ήδη μια παγιωμένη τακτική παράτυπης και μαύρης εργασίας, όπου πλέον δίνεται μία λύση ζωτικής μεν σημασίας για τις επιχειρήσεις, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις όπως απαγόρευση υπέρβασης του οχταώρου (δηλαδή της υπερεργασίας και των υπερωριών), ενώ το ημερομίσθιο για την έκτη μέρα απασχόλησης προσαυξάνεται κατά 40%.
  • Χρήση ψηφιακής κάρτας εργασίας για διευκόλυνση ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας.
  • Αυστηροποίηση των διατάξεων για υποδηλωμένη εργασία με θέσπιση σοβαρών οικονομικών ποινών, αλλά και άλλες κυρώσεις για παραλείψεις ή αθέτηση όρων από τον εργοδότη.
  • Καταβολή εποχικού επιδόματος και στους εργαζόμενους, που παραχωρούνται μέσω εταιρειών προσωρινής απασχόλησης σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Τέλος, αναφέρθηκε στις διατάξεις της υπουργικής τροπολογίας, όπου πέρα από την επαναφορά των τριετιών περιέχονται και προβλέψεις για τις περιοχές που επλήγησαν το τελευταίο διάστημα από πρωτοφανή ακραία, φυσικά φαινόμενα, όπως:

  • Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους πληγέντες για να έχουν πρόσβαση σε πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, την εκτέλεση εξετάσεων και γνωματεύσεων, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πλημμυροπαθείς, πολλοί από τους οποίους έχασαν σπίτια και ολόκληρες περιουσίες θα έχουν δωρεάν υγειονομική και φαρμακευτική κάλυψη.
  • Πρόβλεψη επιπλέον 600.000.000 ευρώ στον τακτικό προϋπολογισμό και στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων για τη στήριξη στους πληγέντες και την ανάταξη των περιοχών που υπέφεραν φέτος από φωτιές και πλημμύρες.

Όπως σχολίασε ο Βουλευτής, δεν πρόκειται για γενναιοδωρία, αλλά για την ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύει και να στηρίζει κάθε πολίτη, ιδιαίτερα στις πιο δύσκολες ώρες του.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ.Καββαδάς ανέφερε:

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι διαθέτει τα αντανακλαστικά, τη βούληση και τα μέσα να ανταποκρίνεται στις έκτακτες ανάγκες και θα συνεχίσει να το κάνει πάντα. Θα είναι παρούσα όπου και όποτε υπάρχει ανάγκη, θα αναγνωρίζει και θα διορθώνει τα λάθη, θα βάζει θεμέλια για μια Ελλάδα με περισσότερη ασφάλεια και περισσότερη ευημερία για όλους.»

Το βίντεο της ομιλίας: