ΔΙΕΘΝΗ

Die Welt: Μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί την Ελλάδα ακόμα;

Η έκταση συνεδρίαση του Eurogroup τελείωσε χωρίς επιτυχία. Δεν ήταν μία διαφωνία για τη συνέχεια. Είχε να κάνει με τη βαθιά δυσπιστία για την Αθήνα, τονίζει η Die Welt.

Στο πρώτο θέμα στη διαδικτυακή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας, ο τίτλος είναι «Μπορεί να εμπιστευτεί κάποιος την Ελλάδα ακόμα;» και φαίνεται ότι αντικατοπτρίζει τις διαθέσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως αυτές εκφράστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη.

«Η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε το Σάββατο να πείσει τους εταίρους της για τη σοβαρή της στάση στις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα», γράφει η Welt.

«Οι συζητήσεις ήταν έντονες. Σύμφωνα με πηγές, πολλοί εκπρόσωποι χωρών ρωτούσαν επανειλημμένα τον Ευκλείδη Τσακαλώτο γιατί να εμπιστευτούν την ελληνική κυβέρνηση αυτή τη φορά, ότι το εννοεί πως θα κάνει μεταρρυθμίσεις και θα εφαρμόσει λιτότητα. Το υπόβαθρο είναι το δημοψήφισμα της Ελλάδας και η συμβουλή της ελληνικής κυβέρνησης προς τους πολίτες να ψηφίσουν ενάντια στις μεταρρυθμίσεις και τη λιτότητα. Το δημοψήφισμα προκάλεσε σοβαρές αμφιβολίες στον κύκλο των εταίρων. Πολλοί υπουργοί αναρωτιούνται αν η ελληνική κυβέρνηση σοβαρολογεί τώρα για τη δέσμευσή της απέναντι σε μέτρα που απέρριψε πριν από λίγες ημέρες, ώστε να τα εφαρμόσει και να κάνει τα επόμενα βήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως προφανώς έκανε αναστροφή μετά το δημοψήφισμα, καθώς στην έκτακτη σύνοδο της Τρίτης είπε ότι θα κάνει αίτημα για τρίτο πρόγραμμα την Τετάρτη και θα στείλει τα μέτρα την Πέμπτη. Κράτησε και τις δύο υποσχέσεις του», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

«Μέτρο ανάκτησης της εμπιστοσύνης ήταν και η αλλαγή στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Γιάνης Βαρουφάκης που είχε σκανδαλίσει αρκετές φορές στο παρελθόν τους ομολόγος του αντικαταστάθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, του οποίου η ηπιότερη και λογικότερη στάση έχει καλύτερο αντίκτυπο στον κύκλο των υπουργών Οικονομικών. Οι προτάσεις της Αθήνας ενδεχομένως να ήταν αρκετές για να επεκταθεί το δεύτερο πρόγραμμα, που έληξε στις 30 Ιουνίου. Οι Θεσμοί ανέφεραν ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις ήταν καλή βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά τόνισαν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να επιτευχθούν οι στόχοι», αναφέρεται ακόμη.

Πηγή: | iefimerida.gr