ΔΙΕΘΝΗ

«Πράσινο φως» για προεξόφληση μέρους των δανείων της Ιρλανδίας -Η απόφαση ελήφθη στο Ecofin

Η Ιρλανδία εξασφάλισε το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προεξοφλήσει έως το τέλος του έτους τα δάνεια που είχε λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος στήριξης της οικονομίας της, κάτι το οποίο ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό και την Πορτογαλία.

 

«Υπήρξε μια πολιτική συμφωνία για την προεξόφληση των δανείων του ΔΝΤ. Η απόφαση ελήφθη χωρίς να προκύψουν εμπόδια. Όλοι οι θεσμοί υποστηρίζουν την πρωτοβουλία μας», ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν μετά την ολοκλήρωση του Ecofin στο οποίο συζητήθηκε το ζήτημα αυτό στο Μιλάνο.

 

Το Δουβλίνο επιθυμεί να προεξοφλήσει τα 18 δισ. ευρώ από τα 22,5 δισ. ευρώ που είχε δανειστεί από το ΔΝΤ στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος στήριξης της οικονομίας της Ιρλανδίας με 85 δισ. ευρώ. Στόχος της ιρλανδικής κυβέρνησης είναι να εξοικονομήσει περίπου 25 ως 30 εκατ. ευρώ ανά δισεκατομμύριο οφειλών που θα εξοφλούνται. Για την απόφαση αυτή απαιτείται η συμφωνία όλων των πιστωτών, δηλαδή τόσο του ΔΝΤ όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ.

 

 

 

Πηγή:  | iefimerida.gr