ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν : Αν επιτεθούν στη Συρία θα τη βοηθήσουμε

 

Η Ρωσία θα βοηθήσει τη Συρία σε περίπτωση ξένης στρατιωτικής επέμβασης στο έδαφός της, διεμήνυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν θα υπερασπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις τη Δαμασκό ή αν θα αυξηθεί η στρατιωτική βοήθεια προς τον Άσαντ.

Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να παρασυρθεί σε έναν πόλεμο εξαιτίας της Συρίας και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετά η σύνοδο των G20, αρκέστηκε να πει ότι η Μόσχα θα διατηρήσει τη βοήθεια που προσφέρει στη Δαμασκό, στα τρέχοντα επίπεδα, και στην περίπτωση που θα υπάρξει ξένη στρατιωτική επέμβαση.

«(Με ρωτάτε) αν θα βοηθήσουμε τη Συρία; Θα την βοηθήσουμε. Τους βοηθάμε και τώρα. Τους δίνουμε όπλα, συνεργαζόμαστε σε οικονομικό επίπεδο και, ελπίζω, θα συνεργαστούμε περαιτέρω σε ανθρωπιστικό επίπεδο για να προσφέρουμε βοήθεια στους άμαχους που βρίσκονται σήμερα σε δύσκολη κατάσταση», υπογράμμισε ο κ. Πούτιν.

11 από τις χώρες της G20 καταδίκασαν την επίθεση της 21ης Αυγούστου

Στην αντίπερα όχθη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι έντεκα από τις χώρες μέλη της G20 καταδίκασαν την επίθεση με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού την 21η Αυγούστου και ζήτησαν να δοθεί μία αυστηρή διεθνής απάντηση.

«Τα στοιχεία σαφώς καταδεικνύουν πως η συριακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την επίθεση, η οποία έγινε με έναν με έναν τύπο χημικών όπλων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, την οποία ροσυπέγραψαν οι ηγέτες και εκπρόσωποι των ηγετών της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

«Απευθύνουμε κάλεσμα για μία σθεναρή διεθνή απάντηση απέναντι σε αυτήν τη σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανόνων και της παγκόσμιας συνείδησης, η οποία θα στείλει ένα σαφές μήνυμα πως αυτού του είδους οι ακρότητες δεν θα πρέπει ουδέποτε να επαναληφθούν. Όσοι διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα θα κληθούν να λογοδοτήσουν», υπογραμμίζεται, χωρίς πάντως να τίθεται σαφώς κάποιο αίτημα για ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

 

Πηγή:   iefimerida.gr