LifeStyle

Το “θαυματουργό” καρότο και οι αντικαρκινικές του ιδιότητες

Το καρότο θεωρείται ότι καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά πριν από χιλιάδες χρόνια στο σημερινό Αφγανιστάν και έμοιαζε περισσότερο με μια μικρή διχαλωτή μοβ, ή κίτρινη ρίζα με ξυλώδη υφή και πικρή γεύση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το καρότο που γνωρίζουμε τώρα.

Αρκετά χρόνια πριν την εμφάνιση και επικράτηση του πλέον δημοφιλούς πορτοκαλί καρότου, το οποίο αναπτύχθηκε από Ολλανδούς καλλιεργητές κατά τον 16ο και 17ο αιώνα, είχαν καλλιεργηθεί καρότα χρώματος μοβ, κόκκινου, κίτρινου και λευκού.

Το γνωστό σε όλους μας πορτοκαλί καρότο είναι γλυκό, τραγανό και αρωματικό, αλλά και με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Υπάρχουν έρευνες που επαληθεύουν πως η αυξημένη πρόσληψη πλούσιων σε αντιοξειδωτικά φρούτων και λαχανικών, όπως το καρότο, μειώνει τον κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία διαιτητικών καροτενοειδών που έχει αποδειχτεί πως έχουν αντικαρκινική δράση, λόγω της αντιοξειδωτική τους δύναμης στην μείωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα.  Για παράδειγμα:

– Καρκίνος του πνεύμονα: Οι καπνιστές που δεν καταναλώνουν καρότα έχουν τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε καρότα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

– Καρκίνος του παχέος εντέρου: Η κατανάλωση β-καροτένιου έχει διαπιστωθεί πως έχει μια αντίστροφη συσχέτιση με την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

– Λευχαιμία: Το εκχύλισμα-χυμός καρότου σκοτώνει κύτταρα λευχαιμίας και παρεμποδίζει την πρόοδο τους.

– Καρκίνος του προστάτη: Οι νεότεροι άνδρες που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε β-καροτένιο έχουν μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα καρότα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, να καθυστερήσουν τις επιπτώσεις της γήρανσης και να βελτιώσουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα οφέλη του καρότου ωστόσο, δεν περιορίζονται στην αντικαρκινική του δράση, καθώς προσφέρει πολλά και στην όραση. Η έλλειψη βιταμίνης Α εξασθενεί τους φωτοϋποδοχείς στο εξωτερικό τμήμα του ματιού, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η όραση. Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α και β-καροτίνη, όπως το καρότο, βελτιώνει την όραση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα μέσο καρότο ή ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρότα θεωρείται το κανονικό μέγεθος μερίδας. Μια μερίδα καρότων παρέχει 25 θερμίδες, 6 γραμμάρια υδατάνθρακες, 3 γραμμάρια σακχάρων και 1 γραμμάριο πρωτεΐνης.

Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, αφού παρέχουν το 210% των αναγκών του μέσου ενήλικα για την ημέρα. Παρέχουν, επίσης, το 6% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C, το 2% σε ασβέστιο και το 2% σε σίδηρο.

Αυτό που δίνει στα καρότα το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα τους, είναι το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο . Η βήτα-καροτίνη απορροφάται στο έντερο και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α κατά την πέψη.

Τέλος, τα καρότα περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο.

 

Πηγή: Iatropedia.gr