LifeStyleΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Οι υπέροχες μυρωδιές από το φούρνο της Μαρίας στα Πλατύστομα

Τα Πλατύστομα είναι ένα χωριό που ανακαλύπτεις σιγά – σιγά και με έκπληξη τις ομορφιές του… Ο παλιός μύλος με την μοναδική θέα στην Πολυνησία του Ιονίου που αναστηλώθηκε και έγινε ένα υπέροχο κατάλυμα, τα στενά σοκάκια του χωριού που σε οδηγούν σε παλιά εγκαταλειμμένα σπίτια που ακόμη και έτσι έχουν μία θλιμμένη ομορφιά, οι αμυγδαλιές που ντύνουν το χωριό ανοιξιάτικα αλλά πάνω απ όλα είναι οι άνθρωποι… Αυτούς που συναντήσαμε φτάνοντας μία Πέμπτη πρωί στο κέντρο του χωριού αναζητώντας , αφού αξιοποιήσαμε την όσφρησή μας , τον φούρνο της Μαρίας Κατωχιανού… Και δεν ήταν δύσκολο να τον βρούμε…
Γιατί Πέμπτη; Μα γιατί μόνο κάθε Πέμπτη ανάβει τον παραδοσιακό της φούρνο και ψήνει τα μοναδικά ψωμιά της. Οι πρώτοι πελάτες από την Καρυά είχαν φτάσει πριν από εμάς και περίμεναν να ξεφουρνίσει. Μέχρι να βγάλει τα πρώτα καρβελάκια μας έφτιαξε ένα μυρωδάτο καφέ δίπλα από τον φούρνο της , στο «Λιοτρίβι» την ταβέρνα που διατηρεί με τα παιδιά της. Αν και κρύο δεν σου πήγαινε καρδιά να μην καθίσεις έξω στην μικρή βεράντα να αγναντεύσεις από την μια την Βαυκερή και από την άλλη το καταπράσινο χωριό… Ρωτήσαμε την κ. Μαρία για τα διάσημα ψωμιά της που έχουν ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας. «Κάθε Πέμπτη φτιάχνω περίπου στα 35 καρβέλια . Όσα δεν πουληθούν από εδώ τα κατεβάζω και τα πουλάει στο μαγαζί του ο Γιάννης (εννοεί τον Γιάννη Μπρίκο που έχει παραδοσιακά προϊόντα στον Άγιο Μηνά)…»,θα μας πει… συμπληρώνοντας το αδιέξοδο που έχει φέρει την ίδια, όπως και όλους μας, η αύξηση στις πρώτες ύλες.

Ξυπνάει από τη νύχτα για την προετοιμασία και γύρω στις 11 το πρωί είναι έτοιμα. Έχει σταθερούς και φανατικούς πελάτες αυτού του υπέροχου ψωμιού που σου φέρνει μνήμες της παιδικής σου ηλικίας. Το καλοκαίρι που έχει και κόσμο το χωριό, η παραγωγή αυξάνει. Δίπλα ακριβώς από τον μικρό αλλά βολικό της φούρνο είναι η ταβέρνα της . Το «Λιοτρίβι»… Ένα πραγματικό Λιοτρίβι με παλιά αντικείμενα από τις εργασίες του χωριού και πολύ μεράκι… Εδώ όλα είναι αυθεντικά από τις μαμαδίστικες πατάτες τηγανιτές με αυγά , τις φακές και τα λαθήρια μέχρι τα καλοψημένα φρέσκα κρέατα. Από τις σαλάτες με χόρτα από τον κήπο της κ. Μαρίας μέχρι τις πίτες της και την παραδοσιακή σκορδαλιά της. Τα πάντα έχουν σταματήσει στο χρόνο… Σε εκείνη την χρονική περίοδο που όλοι αναπολούμε. Που όλοι αναζητούμε τις γεύσεις της… «Στην ταβέρνα μας όλα είναι φρέσκα και ετοιμάζονται με πολύ αγάπη και φροντίδα. Τα υλικά είναι τα ίδια που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας για την οικογένειά μας », θα μας πει η κ. Μαρία έχοντας δίπλα το γιό της Βασίλη ο οποίος συμπληρώνει με χιούμορ ότι έχει ξεχάσει η μητέρα του…

Όση ώρα περιμέναμε να ξεφουρνήσει η κ. Μαρία διαπιστώσαμε ότι δίπλα που είναι το σπίτι της τα σκυλάκια και οι γάτες έχουν την καλύτερη φροντίδα… όχι μόνο από την ίδια αλλά και από τον γιό της τον Σπύρο ένα υπέροχο και χαρισματικό άνθρωπο… Έναν άνθρωπο που μιλάει με την ψυχή του και γράφει με τα συναισθήματά του να πλημμυρίζουν… Φεύγοντας από τα Πλατύστομα και την οικογένεια της κ. Μαρίας ξέρεις ότι θα επιστρέψεις… Και μάλιστα πολύ σύντομα… Γιατί οι αναμνήσεις από την μυρωδιά της αυθεντικής ζωής ήδη σου δημιουργούν νοσταλγία…
Βιβιάννα Βαρδή