LifeStyle

9 tips για την βελτίωση της ψυχικής υγείας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ψυχική υγεία δεν προϋποθέτει μόνο την απουσία κάποιας ψυχικής διαταραχής αλλά ορίζεται ως κατάσταση συναισθηματικής ευεξίας, όπου το άτομο μπορεί να ζει και να εργάζεται µε άνεση μέσα στην κοινότητα και να ικανοποιείται από τα προσωπικά του χαρακτηριστικά επιτεύγματα.

Προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας θυσιάζουμε πολλά πράγματα, για αυτό και συχνά δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι ίσως έχει επηρεαστεί η ψυχική μας υγεία. Επειδή όμως είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ψυχικά και σωματικά υγιείς ώστε να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να μας φανούν χρήσιμες:

1) Γυμναστική

Τα οφέλη της γυμναστικής στην ψυχική μας υγεία είναι καλά μελετημένα και αποδεδειγμένα. Η τακτική άσκηση οδηγεί σε ισορροπία και ευεξία.

2) Σωστή διατροφή

Η ισορροπημένη διατροφή είναι ωφέλιμη τόσο για το σώμα μας, όσο και για το νου μας. Τα περιττά κιλά επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία,  προκαλώντας συμπτώματα που οδηγούν στον φαύλο κύκλο της βουλιμίας, αλλά και αυξάνοντας τον κίνδυνο κατάθλιψης.

3) Προσοχή στο τι καταναλώνουμε

Καλό είναι να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές, όπως τα αλλαντικά και τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής. Περιέχουν κορεσμένα (ή και τρανς) λιπαρά, τα οποία καταστρέφουν την υγεία μας. Επιπλέον, οι τοξίνες που βάζουμε στον οργανισμό μας, όπως ο καπνός και το αλκοόλ, παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαχείριση του στρες.

4) Δεν αποφεύγουμε τα προβλήματα

Είναι πολύ εύκολο να γυρίσουμε το κεφάλι και την πλάτη μας στα προβλήματα που προκύπτουν, επειδή νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε την δεδομένη στιγμή. Αλλά τότε είναι σημαντικό να ζητήσουμε βοήθεια, και να μην αφήνουμε τα προβλήματά μας να γίνονται ”βουνό”.

5) Δοκιμάζουμε τεχνικές χαλάρωσης

Ο διαλογισμός, οι ασκήσεις αναπνοής και η yoga έχουν σημαντικά οφέλη για την ψυχική μας υγεία και μπορούν να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους. Αν μπορείτε να αδειάσετε το κεφάλι σας και να διαλογιστείτε για τουλάχιστον 5 λεπτά το πρωί, η μέρα σας θα ξεκινήσει με περισσότερη ηρεμία.

6) Κρατάμε ημερολόγιο

Κρατώντας ημερολόγιο, είτε για να καταγράφουμε τα αισθήματά μας, είτε για να εστιάζουμε στα θετικά και στα κατορθώματά μας, μας βοηθά στο να αντλούμε δύναμη από αυτά για να συνεχίσουμε.  Σίγουρα δεν είναι μια τεχνική που δουλεύει για όλους, αλλά αξίζει να την δοκιμάσετε.

7) Βάζουμε πρόγραμμα

Ο σωστός προγραμματισμός είναι ίσως από τα πιο δυνατά μας όπλα εναντίον του στρες. Με την λογική ότι αντιμετωπίζουμε τις ευθύνες μόλις εμφανίζονται (π.χ. ένας λογαριασμός) και γνωρίζουμε πάντα τι έχουμε μπροστά μας, η καθημερινότητα θα επιφυλάσσει λιγότερες εκπλήξεις για εμάς που δεν θα μπορούμε να διαχειριστούμε.

8) Επικοινωνούμε με φίλους και οικογένεια

Μπορεί να μην αισθάνεστε ότι χρειάζεται να πάτε σε ψυχολόγο, αλλά ακόμα και για τα μικρά, καθημερινά προβλήματα είναι καλό να μιλάμε σε φίλους και οικογένεια. Θα μας στηρίξουν, θα μας δείξουν μια διαφορετική οπτική γωνία που ίσως δεν είχαμε σκεφτεί.

9) Κοιμόμαστε καλά

Ο κακός και λίγος ύπνος μπορεί να μας καταστρέψει σε κάθε πιθανό επίπεδο. Η αϋπνία, όταν γίνεται χρόνιο πρόβλημα, οδηγεί σε αυξημένο στρες, σε αύξηση βάρους αλλά και σε συμπτώματα κατάθλιψης. Προσπαθήστε να κλείνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μισή ώρα πριν τον ύπνο, να κοιμάστε σε δωμάτιο σκοτεινό και δροσερό και να κοιμάστε/ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα.

 

Πηγή: iatronet.gr