LifeStyle

Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι Πνευματικού Κεντρου Δήμου Λευκάδας

Σημείωμα της σκηνοθέτη/παιδαγωγού

Ρούλας Γιαννουλάτου

 

 

   Λύκε λύκε είσαι εδώ;; είναι ο τίτλος της παράστασής των παιδιών του Β τμήματος του παιδικού θεατρικού εργαστηρίου του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας. Πρόκειται για μια δική μου «μικρή» διασκευή και ανάγνωση, πάνω στο έργο της Στέλλας Μιχαηλίδου, Περπατώ εις το δάσος. 

   Ενός έργου, που μας δείχνει την προσπάθεια ενός παιδιού να ανακαλύψει τον εαυτό του αλλά και τους άλλους ανθρώπους και να ξορκίσει τους φόβους του. Μέσα από ένα όνειρό του, οι φόβοι του παίρνουν την μορφή γνωστών ηρώων από τα παραμύθια, καλών και κακών. Μια κοκκινοσκουφίτσα χάνει τον δρόμο της,  τον κακό λύκο και την γιαγιά της και παθαίνει κρίση ταυτότητας. Μπλέκεται σε άλλα παραμύθια και συνομιλεί με τους ήρωες τους. 

Το έργο αυτό, προβάλλει τους φόβους, τις ανησυχίες και τον ανήσυχο ψυχικό κόσμο των παιδιών, πάνω στους ήρωες των παραμυθιών, δίνοντάς τους πρόσωπο και οντότητα, προκειμένου να μπορέσει να τους αντιμετωπίσει. Δεν είναι αλήθεια λοιπόν ότι δεν πρέπει να διηγούμαστε στα παιδιά, παραμύθια, με δράκους, κακές μητριές, κακούς λύκους γιατί τα φοβίζουν, κάθε άλλο! Τα παιδιά έχουν από μόνα τους πολλούς φόβους και τα παραμύθια με κακούς ήρωες και ήρωες με κρίση ταυτότητας (όπως η δική μας κοκκινοσκουφίτσα), δίνουν ένα πρόσωπο σε αυτούς τους φόβους και υποδεικνύουν τον δρόμο για να τους ξεπεράσουν. Τα κακά πρόσωπα των παραμυθιών, λειτουργούν ως καταλύτες και ενσαρκώνουν τις αρνητικές παρορμήσεις, που έτσι δεν αναιρούνται, ούτε καταστέλλονται, αλλά απλώς νικιούνται από τις θετικές παρορμήσεις που ενσαρκώνονται από τα καλά πρόσωπα. Για αυτό και σήμερα τους κάνουμε πρωταγωνιστές της ιστορίας μας.

ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ – 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΩΡΑ 21.00


Τα επιπλέον σκηνικά για τις ανάγκες της παράστασης δημιούργησε η κα Χαρά Ρεκατσίνα, νηπιαγωγός στο 7ο Νηπιαγωγείο Λευκάδας. 

 


Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους βοήθησαν!!!