ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα πρώτα πετάγματα άρχισαν. – Τι θα κάνετε αν βρείτε μπροστά σας ένα νεογέννητο πτηνό

 

της

Πέλας  Καλογήρου

Χθες δέχτηκα πάρα πολλά τηλεφωνήματα και από την Πρέβεζα και από όλη την Ελλάδα για τον εντοπισμό υγιέστατων νεαρών πτηνών διαφόρων οικογενειών.
Ακολουθούν μερικές βασικές πληροφορίες για το τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις.
Χρησιμοποιούμε μια πετσέτα ή ένα χοντρό ύφασμα το οποίο και ρίχνουμε πάνω από το νεαρό ζώο και το πιάνουμε απαλά με καλυμμένο οπωσδήποτε το κεφάλι του.
Αν πρόκειται για γλάρο, το μεταφέρουμε σε ταράτσα που βρίσκεται κοντά στο σημείο που βρέθηκε. Φροντίζουμε από πριν να έχουμε βάλει κι ένα μπολάκι με νερό. Εκεί θα το εντοπίσουν οι γονείς και θα το ενισχύσουν ώστε να βρει το κουράγιο να κάνει την επόμενη απόπειρα να πετάξει.
Αν πρόκειται για χελιδόνι, προσπαθούμε να εντοπίσουμε τη φωλιά και μόνο αν είμαστε βέβαιοι το εναποθέτουμε. Αν δεν είμαστε βέβαιοι το τοποθετούμε σε ένα μικρό ανοιχτό από την πάνω πλευρά χαρτόκουτο κάπου ψηλά, ακόμη και σε μία σκάλα, για να το εντοπίσουν οι γονείς και με την εμψύχωση τους να κάνει την επόμενη απόπειρα.
Η ίδια διαδικασία ισχύει για όλα τα νεαρά πτηνά της ελληνικής φύσης. Τα νεαρά γεράκια στη θέα του ανθρώπου και μην έχοντας ακόμη τη σιγουριά μιας καλής πτήσης θα “στρουθοκαμηλίσουν”, θα κουρνιάσουν. Θα μείνουν σε καθιστή θέση και ο άνθρωπος μπορεί να νομίσει πως το ζώο έχει κάποιο πρόβλημα. Όμως το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι διακριτικά να απομακρυνθούμε ώστε να βρει το θάρρος να ξαναπροσπαθήσει να πετάξει.
Οι νεαροί πελαργοί για παράδειγμα, μπορεί να κάνουν βόλτες χωρίς απόπειρα πτήσης για μερικές μέρες. Όμως οι γονείς βρίσκονται διακριτικά από πάνω τους και τους εμψυχώνουν συνεχώς.
Σε όλες τις περιπτώσεις αν υπάρχει κίνδυνος αρπαγής των νεαρών πτηνών από άλλα ζώα (σκύλο, γάτα) με την ίδια διαδικασία του τυλίγματος στην πετσέτα που περιγράφουμε παραπάνω τα βάζουμε σε ανοιχτό χαρτόκουτο και σε ψηλό σημείο ή πάνω σε κάποιο δέντρο, όχι μακριά από κει που βρέθηκαν αλλά σε ασφαλές σημείο.
Η φροντίδα και η μάθηση που το νεαρό ζώο θα πάρει από τους γονείς του είναι αναντικατάστατη.
Μόνο αν είμαστε βέβαιοι πως το ζώο έχει κάποιο τραυματισμό, δούμε μια φτερούγα να σέρνεται, ή να μην έχει καθόλου δυνάμεις, ή να είναι αιμόφυρτο, αφού το μεταφέρουμε σε ένα χαρτόκουτο, πάλι ακολουθώντας την παραπάνω διαδικασία προσέγγισης με την πετσέτα το μεταφέρουμε για περίθαλψη.