ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ζώης Μικρώνης για το σχέδιο Νυδριού

Σχετικά με το σχέδιο Νυδριού ο μηχανικός , Ζώης Μικρώνης, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

“Στις 11/01/16 έγινε από το Δήμο ανοιχτή συγκέντρωση όπου παρευρέθηκαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και ο μελετητής κ. Μεσσήνης με θέμα:
Ενημέρωση των δημοτών για την πράξη εφαρμογής και ένταξη της στο Ν.1337/83 όπως τροποποιήθηκε.
Συγκριτικά ο Νόμος αυτός προβλέπει μεγάλες αυξήσεις στην εισφορά γης της τάξεως 70% έως 90%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κάθε οικόπεδο θα δίνει στο δήμο αρκετά μεγαλύτερη έκταση γης ώστε να μπορέσει ο δήμος να διανοίξει τους δρόμους, τις πλατείες αλλά και τα κοινωφελή (σχολεία ,χώροι για κέντρο υγείας κ.ά.),αλλά και να δώσει τη γη σε άλλους ιδιοκτήτες που τυχαίνει να τους παίρνει το οικόπεδο εντελώς λόγω πλατείας ή υπερυμμοτόμησης.
Εξυπακούεται ότι τα οικόπεδα που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να δώσουν γη, θα πληρώσουν τα τετραγωνικά που οφείλουν στο Δήμο με την αντικειμενική αξία της εφορείας κατά το χρόνο σύνταξης της πράξης εφαρμογής. Οπότε προκύπτει σημαντική επιβάρυνση .
Η Εισφορά σε γη που δίνουν τα οικόπεδα είναι ανάλογη με την έκταση τους.
Παλαιός Νόμος Νέος Νόμος
Για οικόπεδα 250Μ2 από 12,5Μ2 γίνεται 25Μ2
Για οικόπεδα 500Μ2 από 37,5Μ2 γίνεται 50Μ2
Για οικόπεδα 750Μ2 από 62,5Μ2 γίνεται 100Μ2
Για οικόπεδα 1000Μ2 από 87,5Μ2 γίνεται 150Μ2
Για οικόπεδα 1500Μ2 απο162,5 Μ2 γίνεται 300Μ2
Για οικόπεδα 2000Μ2 απο237,5 Μ2 γίνεται 450Μ2
Για οικόπεδα 3000Μ2 απο437,5Μ2 γίνεται 850Μ2
Για οικόπεδα 4000Μ2 από 637,5Μ2 γίνεται 1250Μ2

Ακόμη το κάθε οικόπεδο οφείλει επιπλέον εισφορά χρήματος: αυτή επίσης υπολογίζεται σε τετραγωνικά μέτρα και πολλαπλασιάζοντας με την αντικειμενική τιμή της εφορείας –πληρώνεται δε σε 108 μηνιαίες δόσεις. Αυτή η εισφορά χρήματος δεν άλλαξε.
Όσοι ασχολήθηκαν με το σχέδιο, έχουν διαπιστώσει ότι με το παλαιό νόμο, πράγματι δεν είναι δυνατόν ο δήμος να διανοίξει τους δρόμους αφού θα χρειαζόταν αρκετές αποζημιώσεις (πενήντα εκατομμύρια που λέχθηκαν ήταν κατά την γνώμη μου χωρίς επαρκή τεκμηρίωση).
Χρειάζονται όμως συγκεκριμένοι υπολογισμοί που θα βεβαιώνουν τι πρέπει να γίνει και πιο συγκεκριμένα ένας κατά προσέγγιση υπολογισμός και σύγκριση των οφειλόμενων εισφορών γης με τις απαιτούμενες ρυμοτομήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πόλη της Λευκάδας με ελάχιστα μεγαλύτερες εισφορές έχουμε περισσότερες πλατείες και κοινωφελείς χώρους και δρόμους πλάτους 12 μ στην πλειοψηφία.
Αντίθετα στο Νυδρί, κατά τη γνώμη μου και σε αντίθεση με την εκτίμηση που εκφράστηκε στη συγκέντρωση ότι απλώς θα μειωθεί το έλλειμμα του Δήμου, στο τέλος θα υπάρξει μεγάλο περίσσευμα γης. Ακριβώς αυτό θα έπρεπε να μελετηθεί ώστε να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα.
Παρά τις αρκετά μεγαλύτερες εισφορές, είναι ίσως μονόδρομος η ένταξη στο Νόμο 1337/83 όπως τροποποιήθηκε.
Με την ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής και τη διάνοιξη των οδών, δυστυχώς θα διαπιστώσουμε ότι το σχέδιο είναι εντελώς μη λειτουργικό ,αφού οι περισσότεροι δρόμοι είναι 6μ. Μέσα στα 6μ θα πρέπει να χωρέσουν πεζοδρόμια και δρόμος για κίνηση αυτοκινήτων .Δεν συζητάμε για πάρκινκ στους περισσότερους δρόμους.
Η λύση σ’ αυτό το τεράστιο γρίφο είναι, κατά την ταπεινή μου γνώμη ΑΜΕΣΗ τροποποίηση για διαπλάτυνση των οδών, εξασφάλιση χώρων πάρκινκ και άλλων κοινοχρήστων με ταυτόχρονη μείωση των κοινωφελών που δεν χρειάζονται ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ η ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής. Θα υπάρξει βέβαια κάποια καθυστέρηση αλλά θα γίνει επιτέλους κάτι σωστό.

ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΡΩΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΣ.

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Τα τελευταία 10 χρόνια, με ευθύνη των τοπικών αρχόντων, σταμάτησαν να γίνονται διορθωτικές πράξεις εφαρμογής. Αυτό σημαίνει τεράστια ταλαιπωρία για εκατοντάδες οικοπεδούχους Η κατάσταση έγινε ακόμα ποιο προβληματική με τον Καλλικράτη. Η διαδικασία μιας διορθωτικής πράξης εφαρμογής με τον Καλλικράτη είναι η εξής.
-Συντάσσει η πολεοδομία Λευκάδας τη διορθωτική πράξη εφαρμογής (συνήθως με τη βοήθεια ιδιώτη Μηχανικού) και στέλνει στη Κέρκυρα την σύνταξη αυτή της διόρθωσης
-Η αντίστοιχη υπηρεσία στη Κέρκυρα την ελέγχει την υπογράφει και ο Περιφερειάρχης δίνει την τελική έγκριση .
Δυστυχώς αυτό στην πράξη ,δεν λειτούργησε.
Με αποτέλεσμα να μην γίνονται διορθωτικές πράξεις εφαρμογής.
Φαίνεται ότι ίσως κάτι πάει να αλλάξει. Ο Δήμος υιοθέτησε αίτημα μας με αρ.πρωτ.25599/3938 12-03-15 εδώ και αρκετούς μήνες και ζήτησε την αποκέντρωση της αρμοδιότητες από την Κέρκυρα στην Λευκάδα.
Τελευταία ενημερώθηκα από την περιφέρεια ότι αυτό είναι στους άμεσους σχεδιασμούς της περιφέρειας ,με την τροποποίηση του κανονισμού της και των τμημάτων που έχει το κάθε νησί.
Ελπίζουμε η τροποποίηση αυτή να βοηθήσει ουσιαστικά, αφού οι διορθωτικές θα γίνονται πρακτικά στη Λευκάδα. Χρειάζεται όμως και βούληση άμεση από τη δημοτική αρχή και τον αντιπεριφερειάρχη για γρήγορη ολοκλήρωση των διορθωτικώνπράξεων όλων των σχεδίων της Λευκάδας
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΩΣΤΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΗ.