ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Δήμος Λευκάδας για την Παγκόσμια ημέρα για το νερό

 

ΝΕΡΟ

παγκόσμια ημέρα για το δημόσιο αγαθό ανθρώπινο δικαίωμα πηγή ζωής

Κι όμως: Το 1/6 του πληθυσμού της γης δεν έχει πρόσβαση σε υδάτινες πηγές/ 1,1 δις. άνθρωποι στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής/ 400 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου στερούνται ακόμα και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν/ 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα/ 300 σημεία σε όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΛΕΥΚΑΔΑ

το νησί διαθέτει:

πληθώρα σημείων υδροληψίας καλής ποιότητας νερού, το οποίο μαζί με το νερό των πηγών Αγίου Γεωργίου, διαχειρίζεται ο δήμος σε ένα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο δίκτυο ύδρευσης, ανομοιογενές και εν πολλοίς άναρχο. Παρουσιάζει μεγάλες απώλειες και απροσδιόριστο αριθμό παρανόμων συνδέσεων, η λειτουργία του συνεχίζεται με επεμβάσεις ανοργάνωτες και εμβαλωματικές.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ

κοινός αγώνας

για να αντιστρέψουμε μια κατάσταση προβληματική σε αρκετά σημεία του νησιού που έχει συσσωρεύσει λάθη, παραλείψεις και αδυναμίες ετών.

Οι ΠΟΛΙΤΕΣ

πρέπει να σεβαστούν το νερό.

Κυρίως κατά τους μήνες της έντονης τουριστικής δραστηριότητας, που οι ανάγκες είναι αυξημένες και οι θερμοκρασίες υψηλές πρέπει να περιορίσουμε τη σπατάλη.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ 

  • Οικονομία στο νερό που χρησιμοποιείται για πλύσιμο αυτοκινήτων και σκα-φών- για να διαβρέχονται δρόμοι και αυλές σπιτιών.
  • Εξοικονόμηση του νερού από το αλόγιστο πότισμα κήπων και δένδρων, με προγραμματισμό και περιορισμό της διάρκειας ποτίσματος.
  • Οικονομία στο νερό άρδευσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι η οικονομία στο στην άρδευση κατά 20% επιφέρει οικονομία στο συνολικό νερό κατά 16,8%.

Ανάλογες δραστηριότητες να γίνονται τις νυχτερινές ώρες.

O ΔΗΜΟΣ

οφείλει να αναβαθμίσει το δίκτυό του και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει.

  • Γίνεται καταγραφή και χαρακτηρισμός του δικτύου καθώς επίσης των αντλιοστασίων και των δεξαμενών, με παράλληλη προσπάθεια ομογενοποίησής τους. Δημοπρατείται εργολαβία υλικών ύδρευσης -αποχέτευσης.
  • Προχωρά διακανονισμός των χρεών του Συνδέσμου στη ΔΕΗ (άνω των 2.000.000), καθώς και των Δήμων – μελών προς τον Σύνδεσμο, με την βεβαίωσή τους και την καταβολή τους σε δόσεις.
  • Έγινε εξορθολογισμός σε πλευρές της τιμολογιακής πολιτικής (ενιαίο πάγιο, κλιμάκωση σε όλες τις Δ.Ε. κ.α.) και θεσπίστηκε το κοινωνικό τιμολόγιο.
  • Οργανώνεται το σύστημα μετρήσεων υδρομέτρων: το 2015 τα έσοδα από το τέλος ύδρευσης αυξήθηκε κατά 128% σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Προετοιμάζονται καταμετρήσεις παροχών από εξειδικευμένα συνεργεία με τρόπο που θα βοηθήσουν και στην συλλογή πληροφοριών.
  • Δίνεται αγώνας ενάντια στις παράνομες συνδέσεις με αυτοψίες υπαλλήλων και αιρετών/ με ενημέρωση – ειδοποίηση των ιδιοκτητών και τελική επιβολή προστίμων. Ο Δήμος μας προχωρά σε διοικητικές πράξεις κλήσης παράνομων καταναλωτών σε τιμολόγηση, ενώ πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθεί πιλοτικός προσδιορισμός με ηλεκτρονικά μέσα, των παράνομων συνδέσεων σε τμήματα του δικτύου.
  • Πραγματοποιείται μια σειρά αντικαταστάσεων φθαρμένων τμημάτων στα δίκτυα ή επεκτάσεις τους και ενισχύεται ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός αντλιοστασίων, δεξαμενών και γεωτρήσεων.

Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν, αποτελεί κληρονομιά, πρέπει να προστατεύεται και να έχει κατάλληλη μεταχείριση.

22 Μαρτίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

Προστατεύουμε το Νερό Κάθε Μέρα