ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μονοπάτια Αλληλεγγύης: ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Άνθρωποι από διάφορες εθνικότητες και Λευκαδίτες  συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Τράπεζας Χρόνου Λευκάδας. Πραγματοποιούν συνεδριάσεις μαθαίνοντας διάφορες γλώσσες όπως ισπανικά, ρώσικα. Μαθαίνοντας συνταγές μαγειρική, χειροτεχνίες και πολλά ακόμη. Όλα αυτά και το έργο της Lefkada Time Bank παρουσιάστηκαν χθες, πως μπορείς να τα πραγματοποιήσεις κερδίζοντας χρήματα και συγχρόνως να κοινωνικοποιηθείς με άλλους ανθρώπους από άλλες χώρες, μαθαίνοντας την κουλτούρα και το πολιτισμό τους. Ένας τρόπος που μπορεί να οδηγήσει σε νέες φιλικές σχέσεις.

Aνταλλαγή και μοίρασμα υπηρεσιών και αγαθών, χωρίς μεσολάβηση  χρημάτων, για την αλληλοβοήθεια και την αλληλεγγύη

Η Τράπεζα Χρόνου Λευκάδας είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και γνωριμιών, που δημιουργήθηκε πριν από 1 χρόνο από την ΜΚΟ «Μονοπάτια Αλληλεγγύης», με πρωτοβουλία δυο εκ των εθελοντών της. Το δίκτυο αυτό εξαπλώνεται σε όλη την έκταση της νήσου.

  • Τι είναι μια Τράπεζα Χρόνου;

Μια τράπεζα χρόνου είναι ένα σύστημα συναλλαγών εναλλακτικό ως προς το νόμισμα και τα θεμέλια του καπιταλισμού. Ένα δίκτυο αμοιβαίων ανταλλαγών υπηρεσιών και αγαθών στην κλίμακα μιας τοπικής κοινότητας. Όλες οι συναλλαγές αποκλείουν την παρεμβολή χρηματικής αξίας, και άρα βασίζονται στην αξία «χρόνος».

Έτσι, έκαστο μέλος του δικτύου μπορεί να διαθέτει απ’τον χρόνο του εν είδει υπηρεσίας, ανάλογα με τις ικανότητές του – και μπορεί να δέχεται, σε αμοιβαία βάση υπηρεσίες από τα άλλα μέλη ανάλογα με τις ικανότητες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.

Μια τράπεζα Χρόνου βασίζεται σε 2 θεμελιώδεις αρχές:

Αρχή της ισότητας(ισοτιμίας) των συμβαλλόμενων: ο καθένας έχει ικανότητες και γνώσεις, που του προσιδιάζουν, είτε χειρωνακτικές είτε διανοητικές. Το δίκτυό μας δεν ιεραρχεί «ανώτερες και κατώτερες» υπηρεσίες που προσφέρονται από τα μέλη: όλες έχουν την ίδια αξία, την ίδια «ισοδυναμία σε μονάδες χρόνου».

Για παράδειγμα, μια ώρα προσφερόμενη για babysitting ισοδυναμεί με μια ώρα εργασίας για επισκευές υπολογιστών.

– Η αρχή της αμοιβαιότητας των ανταλλαγών.

Όλα τα μέλη του δικτύου βρίσκονται συγχρόνως στη θέση του «προσφέροντος» και στη θέση του «αιτούντος» υπηρεσίες. Δηλαδή, ο καθένας μπορεί να ζητήσει μια υπηρεσία από ένα άλλο μέλος αλλά αμοιβαία πρέπει να προτείνει και μια δική του υπηρεσία στους άλλους.

  • Πως λειτουργεί συγκεκριμένα μια Τράπεζα Χρόνου;

Κάθε άτομο που επιθυμεί να ενταχθεί σε μια Τράπεζα Χρόνου οφείλει αρχικά να εγγραφεί στο δίκτυο και να δηλώσει ποια(ες) υπηρεσία(ες) επιθυμεί να προσφέρει, και ποια(ες) υπηρεσία(ες) επιθυμεί να λάβει.

Έκαστο καινούργιο μέλος διαθέτει έναν λογαριασμό, όπου καταγράφονται οι παρεχόμενες και   λαμβανόμενες υπηρεσίες, υπό μορφή μονάδων πίστωσης χρόνου προκειμένου να διευκολύνονται οι ανταλλαγές.

Το πλεονέκτημα της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΧΡΟΝΟΥ είναι ότι έκαστος λογαριασμός είναι χρεωστικός ή πιστωτικός ως προς την Τράπεζα Χρόνου και όχι ως προς τα άτομα που του πρόσφεραν υπηρεσίες.

Να και ένα απλό παράδειγμα:

Η κα Ευαγγελία, συνταξιούχος, διαθέτει 2 ελεύθερες ώρες ανά εβδομάδα. Αποφασίζει να εγγραφεί στην Τράπεζα Χρόνου Λευκάδας (ή πηγαίνοντας στην έδρα της ΜΚΟ «Μονοπάτια Αλληλεγγύης», ή μέσω ιστοσελίδας στο Face BookLefkas Time Bank” ή μέσω ιστοσελίδας Internet). Γίνεται κάτοχος ενός λογαριασμού, δηλώνοντας την διαθεσιμότητά της. Για να την ευχαριστήσουμε για την εγγραφή της η Τράπεζα της προσφέρει μια πρώτη ώρα ως πίστωση χρόνου. Θα την χρησιμοποιήσει για να ωφεληθεί από μια ώρα ισπανικών, την οποία θα προσφέρει κάποιο μέλος της Τράπεζας  Χρόνου. Ακολούθως, η Τράπεζα Χρόνου την φέρνει σε επαφή με την κα Ιωάννα, μητέρα που έχει ανάγκη μια babysitting για 1 ώρα. Σε αντάλλαγμα, η κα Ιωάννα θα προσφέρει 2 ώρες της για να κάνει τα ψώνια σε μια ηλικιωμένη κυρία που δεν μπορεί να βγει έξω. Έτσι, η κα Ιωάννα θα έχει μια πίστωση μιας ώρας στο λογαριασμό της, την οποία θα χρησιμοποιήσει ζητώντας από τον Κώστα (που είχε δηλώσει διαθέσιμος) να τη βοηθήσει στην φροντίδα του κήπου της και ούτω καθεξής…

  • Ποιος μπορεί να γίνει μέλος του δικτύου ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ Λευκάδας;

Όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής της Λευκάδας δύνανται να ενταχθούν στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ Λευκάδας, όποια και να είναι η ηλικία ή το κοινωνικό τους επίπεδο. Πρέπει μόνον να έχουν όρεξη να μοιρασθούν το χρόνο τους με άλλα μέλη, και να μην ελαύνονται από την εμμονή του κέρδους.

  • Γιατί να «επενδύσει» κανείς (ή: να αφιερωθεί) στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ Λευκάδας;

Από μια συνολική οπτική, η Τράπεζα Χρόνου, μέσω των διαπροσωπικών ανταλλαγών που υποστηρίζει, επιτρέπει να τονωθεί η κοινωνική συνοχή μιας κοινότητας.

Πραγματικά, επιτρέπει ν’αναπτύξουμε στην κοινωνία μας την ιδέα ότι ανταλλαγές ικανοτήτων και γνώσεων μπορούν να γίνουν πέραν της χρήσης χρήματος, ως μέσου συναλλαγής.

Αυτή η νέα μορφή αλληλεγγύης προάγει επίσης την ενεργό συμμετοχή του πολίτη, τις ισότιμες ανταλλαγές, την τοπική ανάπτυξη και τον αγώνα κατά του αποκλεισμού.

Η ένταξη στη Τράπεζα Χρόνου Λευκάδας σας εντάσσει σ’ένα ευρύ δίκτυο αλληλοβοήθειας, στο πλαίσιο της τοπικής κοινωνίας μας. Βοηθά, ακόμη, να επανενεργοποιήσετε τις σχέσεις σας με τη γειτονιά σας, να αποκτήσετε καινούργιες σχέσεις, να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας ή να διαφοροποιήσετε τις γνώσεις σας δωρεάν, ακόμη να νιώσετε χρήσιμοι ενσωματωμένοι στην τοπική κοινωνία σας.