ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Mε τους Λευκαδίτες της Ηλιούπολης

·         Η πρόεδρος του συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης και γύρω Δήμων «Η Φανερωμένη¨,  Σούλα Λάζαρη – Βαμβακούση μιλά στο «Λευκαδίτικο Λόγο»

Συνέντευξη στην

Βιβιάννα Βαρδή

 

 

Όταν φτάνει το Πάσχα, όταν το καλοκαίρι έχει κάψει τα πρόσωπα όλων τότε γεμίζουν και πάλι τα χωριά μας. Ανοίγουν τα παράθυρα, ασπρίζονται τα μουράγια, φυτεύονται οι κήποι. Οι λευκαδίτες της διασποράς έχουν επιστρέψει. Έρχονται για να κάνουν Πάσχα μαζί με τους γονείς τους, να μυρίσουν τις ευωδιές των παιδικών τους χρόνων να απολαύσουν τις παραλίες που έμαθαν να κολυμπούν. Όλο τον υπόλοιπο χρόνο βρίσκονται μακριά και προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την πατρίδα μέσα από τους συλλόγους τους, μέσα από τις λευκαδίτικες συναντήσεις τους. Η Ηλιούπολη είναι σημείο αναφοράς για κάθε Λευκαδίτη. Είναι η περιοχή που διαμένουν οι περισσότεροι που αποφάσισαν να αφήσουν την Λευκάδα για την πρωτεύουσα. Εκεί δραστηριοποιείται και ένας από τους μεγαλύτερους λευκαδίτικους συλλόγους. Ο σύλλογος Λευκαδίων Ηλιούπολης και γύρω Δήμων «Η Φανερωμένη¨. Η Σούλα Λάζαρη – Βαμβακούση είναι τα τελευταία χρόνια πρόεδρος του συλλόγου και η κινητήρια δύναμη για τη λειτουργία και τη ζωντάνια του. Μια συζήτηση μαζί της έχει πάντα ενδιαφέρον:

 

 

·         Είστε πρόεδρος ενός από τους μεγαλύτερους συλλόγους Λευκαδίων της διασποράς.  Ενδιαφέρονται οι συμπατριώτες μας;

 

Έχω την τιμή, την ιδιαίτερη χαρά αλλά και την μεγάλη ευθύνη να είμαι πρόεδρος του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης και γύρω Δήμων ¨Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ¨. Ενός ιστορικού Συλλόγου με πλούσια δράση, καταξιωμένου στο Δήμο Ηλιούπολης όπου έχει την έδρα του, αλλά και στην συνείδηση των Λευκαδίων της διασποράς πανελλήνια, την Αμερική, την Αυστραλία όπου υπάρχουν πολλοί Λευκαδίτες και λειτουργούν Λευκαδίτικοι φορείς.

Σήμερα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας, κυρίως στην Αθήνα αλλά και στις άλλες μεγάλες πόλεις, ο Σύλλογός μας είναι πόλος έλξης, εστία συνάντησης και σημείο αναφοράς των Λευκαδίων της Αττικής, ιδιαίτερα των νέων. Η άποψή μου λοιπόν είναι ότι πράγματι ενδιαφέρονται οι συμπατριώτες μας, αφού με τις δράσεις μας τους εμπνέουμε τους κινητοποιούμε και τους ευαισθητοποιούμε.

 

 

·         Μιλήστε μας για το σύλλογο  Λευκαδίων της Ηλιούπολης και τις δραστηριότητές του…

 

Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1974 με την έναρξη της μεταπολίτευσης, από τους Λευκαδίτες πρώτης γενιάς που εγκαταστάθηκαν στην Ηλιούπολη τις δεκαετίες του 1950 και 1960.                Οι συμπατριώτες μας αυτοί έφεραν μαζί τους τις αγνές, τίμιες  και ηθικές αξίες της  σκληρά εργαζόμενης τότε Λευκαδίτικής οικογένειας, την αγωνία τους για ένα καλύτερο αύριο, την πεποίθηση τους ότι το καλύτερο μέλλον θα προκύψει μέσα από την κοινή δράση, την κοινωνικοποίηση τους, την πολιτικοποίηση τους, το θρησκευτικό τους συναίσθημα.    Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ιδρύθηκε στην Ηλιούπολη ο Σύλλογος Λευκαδίων ως ο πρώτος Σύλλογος ετεροδημοτών και δεν είναι τυχαίο επίσης το όνομά του αφού η Κυρά Φανερωμένη  είναι σημείο αναφοράς όλων των Λευκαδίων.       

Οι δραστηριότητες του είναι πολιτιστικές, φιλολογικές, κοινωνικές, ψυχαγωγικές. Όλες έχουν αναφορά στο νησί μας, στους ανθρώπους του, στην ιστορία του.

 

 

·         Τι ετοιμάζετε ;

Αυτή την περίοδο ετοιμάζουμε το πανηγύρι της Φανερωμένης. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείτε από το 1976 ανελλιπώς. Είναι λοιπόν καταξιωμένος θεσμός στο Λευκαδίτικο στοιχείο της Αττικής, αλλά και στους κατοίκους της Ηλιούπολης, ιδιαίτερα της Κάτω Ηλιούπολης όπου βρίσκεται το κτήριο του συλλόγου με το παραδοσιακό παιχνίδι ¨τ΄αμπαλί¨ και όπου εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι Λευκαδίτες στο τέλος της δεκαετίας του 1940.

Το πανηγύρι έχει θρησκευτικά και λαϊκά χαρακτηριστικά. Το θρησκευτικό στοιχείο περιλαμβάνει το μυστήριο της Θείας Λειτουργίας με τη Λιτάνευση της ιερής εικόνας και Κυράς της Λευκάδας της Παναγίας της φανερωμένης, που υπάρχει στον Ιερό Ναό της Αγίας-παρασκευής αφού Λευκαδίτες πρωτοστάτησαν στο κτίσιμο του Ναού .

Το λαϊκό στοιχείο περιλαμβάνει το Λευκαδίτικο πανηγύρι που πραγματοποιείται κάθε χρόνο  αμέσως μετά.

Το  πανηγύρι στοιχείο της Λαϊκής μας παράδοσης, άφθαρτο στο διάβα του χρόνου που ενώνει καρδιά και νου, έφεραν εδώ στην Ηλιούπολη οι παλιότεροι Λευκαδίτες και το παρέδωσαν στις νεώτερες γενναίες . Έμπνευσή τους ήταν το συνεκτικό στοιχείο που εξέπεμπε το Μοναστήρι της Φανερωμένης στην μακραίωνη ιστορία του.

Στο φετινό πανηγύρι που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Ιουνίου στις   08:30 μ.μ. θα έχουμε την χαρά  να μας ψυχαγωγήσει η ορχήστρα του Νίκου Φιλιππίδη, ενός εκφραστή  και συνεχιστή  της λαϊκής παράδοσης.

            Εξάλλου η όσμωσης μας με την παράδοση της Λευκάδας καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχουμε δημιουργήσει με εξαιρετική επιτυχία το χορευτικό μας συγκρότημα που εκπροσωπεί εκτός από τον Σύλλογο και την Λευκάδα αποσπώντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

 

·         Τι σημαίνει να είσαι πολίτης της διασποράς και να προσπαθείς να κρατήσεις την πατρίδα σου ζωντανή;

 

Ο τόπος γέννησης,  εκεί όπου ο κάθε άνθρωπος πραγματοποιεί τα πρώτα του βήματα, όπου γνωρίζει και αγκαλιάζει τον κόσμο,  εκτιμώ ότι τον ακολουθεί σε όλη του την ζωή όπου κι αν βρεθεί. Η Λευκάδα λοιπόν η λευκή πέτρα είναι μια άσβεστη φλόγα  στην καρδιά αλλά και στο νου κάθε Λευκαδίτη και Λευκαδίτισσας, όπου κ΄ αν βρίσκεται σ΄ ολόκληρο τον κόσμο.    

 

·         Μπορεί ένας τέτοιος σύλλογος να  παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Λευκάδα και να παρεμβαίνει;

 

Σήμερα  με την εξέλιξη της τεχνολογίας  της  ενημέρωσης  και της επικοινωνίας, μπορούμε να παρακολουθούμε άμεσα αυτά που συμβαίνουν  στην Λευκάδα.       Η παρέμβαση μας είναι συμβουλευτική και διακριτική θα έλεγα, στους αρμόδιους φορείς.

 

·         Είναι αλήθεια αυτό που λέγεται ότι ο άνθρωπος της διασποράς αγαπάει περισσότερο την πατρίδα του;

 

Όπως είπα και πιο πάνω η ιδιαίτερη πατρίδα ακολουθεί το κάθε άτομο σε όλη του την ζωή. Τόσα έχουν γραφεί για τη νοσταλγία της ιδιαίτερης πατρίδας.  Δεν είναι λοιπόν μεγαλύτερη η αγάπη. Είναι  η έλλειψη και ο νόστος της πατρίδας που εκφραζόμενα κάνουν την αγάπη μεγαλύτερη.

 

·         Πάντα όταν πλησιάζουν εκλογές είτε εθνικές είτε δημοτικές παίζει καθοριστικό ρόλο το κομμάτι της διασποράς. Πόσο ενημερωμένο μπορεί να είναι για την και τις ικανότητες των υποψηφίων ; Πως ψηφίζει κυρίως αυτό το κομμάτι;

 

Παλαιότερα, από όσα έχω ακούσει, το κομμάτι της διασποράς, οι ετεροδημότες δηλαδή, έπαιζε καθοριστικό λόγο στις εθνικές αλλά και στις δημοτικές εκλογές.   Οι ετεροδημότες διαμόρφωναν το εκλογικό αποτέλεσμα με την παρουσία τους και την επιρροή τους  στους  συγγενείς αλλά και τους συγχωριανούς.

Όποιο κόμμα η υποψήφιος είχε τα περισσότερα πούλμαν ετεροδημοτών, ή είχε την μεγαλύτερη συγκέντρωση ετεροδημοτών, κέρδιζε τη  μάχη. Τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των ετεροδημοτών έχει μειωθεί. Οι περισσότεροι ψηφίζουν στο τόπο κατοικίας τους ως ετεροδημότες. Η επιρροή τους λοιπόν έχει ελαττωθεί. Τα τελευταία χρόνια τα κριτήρια εκλογής πιστεύω ότι είναι παντού τα ίδια.

        Εξ΄ άλλου μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το internet και τα διάφορα blogsπαράλληλα με τον έντυπο τύπο, έχουμε όλοι πολύ επαρκή πληροφόρηση για τις ικανότητες και την γενικότερη συμπεριφορά των υποψηφίων. Άρα όταν φθάνουμε στην κάλπη έχουμε ολοκληρωμένη άποψη για το τι θα ψηφίσουμε.

 

 

·         Υπάρχει η επικοινωνία που ίσως θα θέλατε με το νησί;

 

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Εκτιμώ λοιπόν ότι υπάρχει επικοινωνία με το νησί και τους  υπεύθυνους φορείς,  θα μπορούσε όμως να είναι και καλύτερη. Η δική σας συμβολή με την εφημερίδα σας θα μπορούσε να είναι καθοριστική στο σημείο αυτό. Οι νεώτεροι επικοινωνούν  και ενημερώνονται με το διαδίκτυο. Οι μεγαλύτεροι όμως σε ηλικία, θέλουν να πάρουν στα χέρια τους,  να ξεφυλλίσουν και να πληροφορηθούν τα νέα του νησιού από την εφημερίδα.

 

 

·         Πως είναι αυτή την εποχή τα οικονομικά ενός τέτοιου συλλόγου, πως μπορεί να επιβιώσει και να είναι δραστήριος;

 

Αυτή την περίοδο τα οικονομικά σε όλους μας είναι δυσάρεστα. Το ίδιο λοιπόν και στο σύλλογό μας. Πέρα όμως από τα οικονομικά, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που κρατούν ένα σύλλογο ζωντανό. Αυτά είναι η ανθρωπιά και η έμπνευση που εκπέμπει η εθελοντική προσφορά των μελών του διοικητικού συμβουλίου αλλά και των μελών του, η σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά που γίνεται στις διάφορες δραστηριότητες.

Υπάρχουν βέβαια συμπατριώτες μας,   συνάνθρωποι μας, συμπολίτες αλλά και επιχειρήσεις με έδρα την Ηλιούπολη, τη Λευκάδα αλλά και  όλη την Αττική που μας βοηθούν λόγω ακριβώς των παραπάνω χαρακτηριστικών μας.

 

 

·         Τι  έχει περισσότερο ανάγκη  ο Λευκαδίτης της διασποράς από την πατρίδα του, εκτός από το να βρίσκεται συχνά κοντά της;

 

«  Νιώθω για σε Πατρίδα μου

               στα σπλάχνα σπαραγμό  »

 

           Λέει ο ποιητής μας κ΄ αυτό είναι διαχρονικά επίκαιρο. Πέρα από αυτό όμως, μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη του νησιού μας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής σ΄αυτό, η διατήρηση του φυσικού της κάλους και της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Όταν συναντούμε δράσεις στο νησί που είναι προς αυτήν την κατεύθυνση, τις υποστηρίζουμε, τις θέλουμε και τις επικροτούμε.

Άρα έχουμε ανάγκη όλοι μας από την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για το καλό του νησιού κ΄ των κατοίκων του, από όλους όσους βρίσκονται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων,  γι΄ αυτό και θέλουμε, έχουμε ανάγκη από περισσότερη ενημέρωση για τον συντονισμό των  δράσεων μας.

Επίσης, νοσταλγούμε τις γεύσεις που θυμίζουν Λευκάδα, τα τοπικά προϊόντα τις φακές το σαλάμι, τα λαδοκούλουρα, τη λαδόπιτα, τα οποία θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν περισσότερο γνωστά, προωθώντας ένα καλύτερο δίκτυο διανομής πανελλαδικά και όχι μόνον.

            Τελειώνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την δυνατότητα που μου έδωσε η εφημερίδα σας να κάνω περισσότερο γνωστό το έργο του Συλλόγου μας.

            Η ιστοσελίδα μας είναι: www.faneromeni.wordpress.com